20 juli 2018

SANTOS kijkt Eredivisie met Willem Vissers

20/07/2018- Ook voorafgaand aan het laatste restje Eredivisie, van de eerste tot de laatste minuut weer live te zien bij FOX Sports, vraagt SANTOS de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij voetbal kijken. In de slotaflevering Volkskrant-journalist Willem Vissers, die een mooi inkijkje geeft in het leven van iemand die van zijn hobby zijn beroep maakte. “Ik tik veel verslagen van tv, met name uit de Champions League. De laptop staat letterlijk op schoot, in de leunstoel. De wifi is altijd goed, wat je in de stadions nog maar moet afwachten. Koffie erbij, soms een cognacje.”

Santos

Waar kijk je?

“Thuis en in het stadion. Als voetbalverslaggever van de Volkskrant is voetbal mijn broodwinning. Ik kijk erg veel. Liefst in het stadion, waar zelfs een slechte wedstrijd een genot kan zijn, door een opmerking van een collega of gedrag van het publiek, door een vreemd rollende bal, door een blunder, door een stuk vlaai in de perskamer. Voetbal behoort ook humor te zijn, relativering.” “Op tv is elke dag voetbal. Het is ook behang, het is een lawine, het is soms onontkoombaar. Gelukkig kan mijn familie leven met mijn leven. Als ik eens geen zin heb, houd ik de tussenstanden bij op LiveScore, zodat ik elk moment kan invallen. Ik kijk nooit op meerdere schermen tegelijk, ook omdat ik maar één scherm heb. Soms verlang ik naar vroeger, toen alle wedstrijden op dezelfde dag waren en de live-uitzending van een Europese wedstrijd pas zeker was als er genoeg kaarten waren verkocht. Maar het is ook wel handig dat alles op tv is tegenwoordig, want dan is Messi gewoon je huisvriend.”

Wat is het voordeel van tv kijken?

“De herhalingen, de verschillende hoeken, de correctie op de eerste indruk, het blootleggen van de blunders, van de arbitrage bijvoorbeeld. Hoewel daarmee ook een deel van de romantiek verloren gaat. Ik tik veel verslagen van tv, met name uit de Champions League. De laptop staat letterlijk op schoot, in de leunstoel. De wifi is altijd goed, wat je in de stadions nog maar moet afwachten. Koffie erbij, soms een cognacje. Het artikel van pakweg 750 woorden moet zo snel mogelijk na het eindsignaal bij de krant zijn, want die sluit rond 22.45 uur. Soms levert dat razende stress op, maar ik houd van de adrenaline en tik op de golven van de wedstrijd.” “Real Madrid-Juventus, onlangs in de kwartfinales, was lastig. De tussenstand van 0-3 was goed voor een verlenging. In dat geval zou een ander stuk in de eerste edities komen. Toen kreeg Real een omstreden penalty, kon Buffon inrukken met rood en scoorde Ronaldo. In het eindsignaal stuurde ik mijn stuk door. ‘Knap’, schreef de eindredacteur in een mail, maar ik had wel even overwogen om mijn laptop door het raam te gooien, zo stressvol als de ontknoping was. Maar in het stadion kijken is altijd fijner, leuker, zinniger. En mijn stukken uit het stadion zijn bijna altijd beter. Althans, dat vind ik zelf.”

Met wie kijk je thuis?

“Vaak alleen. Vrouwlief geeft weinig om voetbal. Als ze al thuis is, zit ze met de iPad aan de keukentafel. De zonen kijken soms mee. De oudste studeert in Tilburg, dus die is sporadisch thuis. De middelste is meervoudig beperkt. Als ik moet werken, probeer ik hem voor de aftrap in bed te leggen. De jongste is fanatiek voetballer, maar hij kijkt vaak met een half oog, terwijl hij spelletjes doet op zijn tablet of filmpjes kijkt. Hij is gespecialiseerd in tijdrekken, zodat hij zo laat mogelijk naar bed kan. Zijn vaste vraag in de loop van de middag is: ‘Papa, is er nog voetbal?’  Het vaste antwoord is: ‘Er is altijd voetbal.’ Als het heel spannend is, mag hij sowieso tot het einde opblijven, terwijl dat eigenlijk te laat is voor een jongen van twaalf. Bij die wedstrijd van Real heeft hij me nog even geholpen. Szczesny viel in voor Buffon. ‘Joshua, hoe schrijf je Szczesny? Zoek even gauw op.’”

Wat is leuker: schrijven over voetbal of naar voetbal kijken?

“Schrijven is bijna altijd leuker. Alles tegelijk doen is het aangenaamst. Schrijven over voetbal dus. Daarom prijs ik me gelukkig met deze baan. Al ruim dertig jaar schrijf ik over voetbal, en ik verdien daar geld mee. Ik kan me niets leukers voorstellen.”

Wat ergert je?

“Onsportiviteit zoals onlangs bij Barcelona-Real Madrid. Elkaar niets gunnen, terwijl het kampioenschap allang is beslist. Simuleren. En clubs met heel veel geld die schijtbakkenvoetbal spelen. Chelsea. Manchester United met Mourinho. Heel trots zijn dat je met al die sterren de speelwijze totaal hebt aangepast aan de jonge honden van Ajax, en dan winnen met 2-0. Ja, het is knap, zeker, maar ik vind er weinig aan.”

Wat is je verwachting als je voetbal kijkt?

“Groots en meeslepend voetbal.”

Is er een (oud-)speler over wie je een boek zou willen schrijven?

“Davids (wil niet), Rijkaard (wil niet) en nog een aantal anderen die niet willen.”

Tot slot, dit weekend, de laatste wedstrijden in de play-offs: ga je naar het stadion of wordt het thuis in de leunstoel, met de laptop op schoot?

“Ik ga een paar dagen naar het buitenland. Zondag ben ik terug, dan ga ik in de middag tv kijken.”

Geen enkele wedstrijd uit de Eredivisie missen?

Kies voor FOX Sports Eredivisie:

  • 3 extra voetbalzenders: met o.a. Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en Tweede Divisie
  • Maandelijks opzegbaar
  • €7,50 p/m of gratis bij KPN Compleet
Zet aan via MijnKPN Meer over FOX Sports Eredivisie

Ook interessant voor jou:

Voetbal

Goed nieuws voor alle voetbalfans!

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Sjoerd Mossou

Sport

Meer sport dan alleen de Eredivisie?