3 augustus 2018

SANTOS kijkt Eredivisie met Michel Abbink

03/08/2018- Door de interlands begint het Eredivisieweekend dit keer later dan anders, maar vanaf zaterdagavond volgen de wedstrijden elkaar in hoog tempo op. In amper 24 uur schotelt FOX Sports liefst negen wedstrijden voor. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week: cijfertjesfetisjist en lotingjunkie Michel Abbink, alias @sportzeloot, die het liefst in z’n eentje voor de tv zit. “Ik heb er een hekel aan om voetbal te moeten volgen in het gezelschap van mensen die bijvoorbeeld denken dat Brazilië-Uruguay op het WK 1950 de finale in plaats van de laatste groepswedstrijd was.”

Santos

Hoe kijk jij het liefst naar een wedstrijd?

“Alleen. Ik heb er een hekel aan om voetbal te moeten volgen in het gezelschap van mensen die bijvoorbeeld denken dat Brazilië-Uruguay op het WK 1950 de finale in plaats van de laatste groepswedstrijd was. Ik hoef ook niet per se in het stadion te zitten, omdat ik dan tegelijkertijd veel andere duels moet missen. Niets is leuker dan een drukke voetbalzaterdag of -zondag met zes wedstrijden tegelijkertijd.”

Jij weet uit iedere wedstrijd wel weer een bizar statistiekje of feitje te halen. Hoe doe je dat? Zit je dan de hele tijd met je laptop in de aanslag?

“Nee, ik zit niet paraat met een laptop. Ik beschik over een vrij goed geheugen als het op voetbal aankomt. Inmiddels volg ik die sport, en veel andere sporten trouwens, al 25 jaar heel intensief, dan heb je een aardig archief in je hoofd zitten. En ik ben niet heel gecharmeerd van muziek, films, literatuur en alle andere uitingen van cultuur, waardoor er in mijn hoofd veel ruimte is voor voetbalweetjes.”

Aan welke zaken erger je je?

“De snelheid waarmee de videoscheidsrechter wordt ingevoerd. Het is heel goed dat de KNVB zo’n voortrekkersrol heeft gespeeld, maar ik denk dat de kinderziektes te ernstig zijn om het systeem komende zomer al te hanteren op het WK. Hier in Nederland werkt het goed, maar in de Serie A, Bundesliga en FA Cup hebben we dit seizoen veel chaotische situaties gezien. Waarom niet alles rustig testen en het pas later invoeren op een WK, in 2058 of zo?”

Ben je zo conservatief dan?

“In dit geval wel. Mijn uitgangspunt is altijd dat voetbal niet voor niets de aantrekkelijkste sport is geworden. Je moet daarom uiterst voorzichtig zijn met veranderingen.”

Hoeveel voetbal kijk je?

“Acht tot twaalf duels per week. Vaak op de achtergrond, als ik aan het werk ben. Wekelijks probeer ik in elk geval alle samenvattingen uit de grote competities mee te pikken. Sowieso ben ik vaak op de redactie van Voetbal International, alleen in die uren zie ik al gigantisch veel voorbijtrekken.”

Wat is de leukste wedstrijd die je de laatste tijd hebt gezien?

“Real Betis-Valencia van enkele maanden geleden. Betis speelde vol op de aanval en kreeg de ene na de andere counter om de oren. De thee had ook niet het gewenste helende effect, want vooral na rust verzoop de defensie. Het werd 3-6, maar eigenlijk had het 4-11 of zo moeten worden.”

Naast cijfertjesfetisjist kennen we jou als lotingjunkie. Wat vind je nou eigenlijk spannender, de WK-loting of de -finale?

“Vaak verheug ik me niet zo op de finale, want de dag erna wacht de leegte. Het WK is dan immers afgelopen, pathetisch gezegd: wat moet je verder met je leven? De loting markeert de start van de fase van verheugen. Ik leef al dagelijks toe naar Rusland-Saoedi-Arabië, de dag van de openingswedstrijd. Hopelijk alsnog zonder videoscheidsrechter.”

Geen enkele wedstrijd uit de Eredivisie missen?

Kies voor FOX Sports Eredivisie:

  • 3 extra voetbalzenders: met o.a. Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en Tweede Divisie
  • Maandelijks opzegbaar
  • €7,50 p/m of gratis bij KPN Compleet
Zet aan via MijnKPN Meer over FOX Sports Eredivisie

Ook interessant voor jou:

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Friso Schotanus

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Willem Vissers

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Sjoerd Mossou