10 augustus 2018

SANTOS kijkt Eredivisie met Koen van der Velden

10/08/2018- Er staat weer een vol Eredivisieweekend voor de deur. De liefhebber (of maniak, zo u wilt) hoeft er niets van te missen: alles is live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week: Koen van der Velden, SANTOS’ correspondent in New York die sinds hij naar de Verenigde Staten verhuisde meer voetbal kijkt dan ooit. “Misschien omdat ik hier zelf weer ben gaan voetballen. Niet helemaal een vrijwillige keuze. Ik bleek te slecht voor basketbal. Sindsdien waardeer ik de kundigheid van voetballers weer wat meer.”

Santos

Je woont in New York, waar het zes uur vroeger is. Dat betekent dus de wekker zetten als De Klassieker op zondag al om 12.30 uur wordt gespeeld?

“Voetbal kijken is ochtendwerk. Ik zet mijn wekker er niet altijd voor, maar als ik toch wakker ben, vind ik het een prettige manier om de dag te beginnen. Wedstrijden om 12.30 uur Nederlandse tijd sla ik met plezier over. Uiteindelijk is het toch weekend.”

Volg je het Nederlands voetbal nog op de voet?

“Ik kijk zo nu en dan een wedstrijd op m’n laptop, meestal van Ajax. Om bij te blijven kijk ik samenvattingen, Studio Voetbal of soms een stukje FC Afkicken. Een wedstrijd bezoeken kan natuurlijk niet meer, wat betreft stadionbezoek ben ik nu aangewezen op Yankee Stadium, waar New York City FC z’n thuiswedstrijden speelt. De manier waarop voetbal hier wordt beleefd, is compleet anders dan in Nederland. Er zijn plukjes fanatieke supporters, maar de meeste toeschouwers zien een voetbalwedstrijd hier als een dagje of avondje uit. Dat heeft z’n voor- en nadelen. De sfeer kan soms wat tam zijn, al begint het er in sommige steden op te lijken. Bij Atlanta United FC, een club die net een jaar bestaat, zitten meer dan 70.000 mensen. Wat ik fijn vind: de lelijke kanten van de Europese supporterscultuur zijn hier ver te zoeken. Rellen zijn er niet, en ik heb nog nooit iemand de scheidsrechter een hoerenjong horen noemen. Ook wel eens prettig.”

Waar erger je je aan?

“Voetballers die met elkaar praten met een hand voor de mond. Wat voor wereldschokkende zaken worden daar besproken? Verder ben ik geen liefhebber van commentatoren die bij een kans roepen: ‘Daar is de 2-0! Nee!’. De definitie van een dooie mus, vooral op de radio. Een klassieke ergernis, maar toch: de aanstellerij van voetballers. Ik zag laatst een wedstrijd waarin het leek alsof Marcelo van Real Madrid op een landmijn stapte. Een minuut later stond hij weer.”

Hoeveel voetbal kijk je?

“Meer dan ik in Nederland deed, gek genoeg. Dat komt misschien omdat ik hier zelf weer ben gaan voetballen. Niet helemaal een vrijwillige keuze. Ik bleek te slecht voor basketbal. Sindsdien waardeer ik de kundigheid van voetballers weer wat meer. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn. Na mijn wedstrijdjes  – 7 tegen 7 op een soort kunstgras van de Gamma – kijk ik Premier League in de kroeg. Die competitie is hier behoorlijk populair. Als ik thuiskom, kijk ik Barcelona of Real Madrid, op de Amerikaanse tv en met co-commentaar van een hysterische Brit. Deskundigen komen nog vaak uit Europa. Waarom precies weet ik niet, maar Mario Melchiot is analist bij de Amerikaanse FOX Sports.”

Tot slot: missen jullie Pirlo, daar in New York?

“Ja, ik mis hem wel, want door hem werd het een stuk interessanter bij NYCFC, waar hij trouwens geen beste indruk heeft achtergelaten. De echte Pirlo heb ik hier nooit gezien, vrees ik. Die ging met pensioen bij zijn afscheid van Juventus. In het begin was het best spannend, Pirlo in een honkbalstadion, maar later kreeg het iets droevigs. Alsof je de Nachtwacht in een snackbar hangt. Het paste niet. Hij kon het niet meer bijbenen. De Amerikaanse voetbalstijl was niet voor hem gemaakt. David Villa is hier de held, het gezicht van de club. Van Pirlo gaan we in New York geen standbeeld zien.”

Geen enkele wedstrijd uit de Eredivisie missen?

Kies voor FOX Sports Eredivisie:

  • 3 extra voetbalzenders: met o.a. Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en Tweede Divisie
  • Maandelijks opzegbaar
  • €7,50 p/m of gratis bij KPN Compleet
Zet aan via MijnKPN Meer over FOX Sports Eredivisie

Ook interessant voor jou:

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Michel Abbink

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Friso Schotanus

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Willem Vissers