20 september 2017

Evert laat jongeren oorlog beleven door te vloggen vanuit 1945

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Verzetsmuseum en KPN hopen jongeren van nu deelgenoot te maken van de Tweede Wereldoorlog via vlogs. Daarvoor hebben ze 'Evert_45' bedacht.


1945

Evert_45 vlogt als het ware uit mei 1945, de periode dat ons land werd bevrijd van de nazi's. Het account zet in de komende weken elf filmpjes op YouTube en Instagram, op de achtergrond geholpen door KPN, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Verzetsmuseum. De organisaties hopen jongeren de bevrijding te laten meebeleven.

Verzet
,,Ze komen situaties tegen die toen werkelijkheid waren. Onderduiken, propaganda, de dreiging van een luchtaanval, maar ook kleine blijken van verzet, Duitsers die niet alleen maar slecht waren, of het verdwijnen van bijna alle mannen uit het dorp Putten'', zegt historicus Joost Rosendaal.

Nationaal Comité 4 en 5 mei
Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ‘Het is een mooi initiatief om verhalen van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt niet te laten verstommen en aandacht te vragen voor het besef dat vrijheid kwetsbaar is en nooit vanzelfsprekend.’

Evert_45
YouTube-ster Mertabi werkt mee als 'creatief adviseur' aan Evert_45. ,,Video’s spelen een belangrijke rol in de levens van jonge mensen. Dat deze video’s nu ingezet worden om verhalen van vroeger te vertellen vind ik een mooie ontwikkeling", vertelt Mertabi. 

'Evert_45'. Ik vind het een "verantwoordelijkheid is van ons allemaal" om deze verhalen levend te houden.

Ook interessant voor jou"

Internet

Op welke plek werk jij vandaag?

Games

De geschiedenis van de console