4 juli 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

WK vrouwenvoetbal 2019: hoppa de finale in!

WE STAAN IN DE FINALE! De OranjeLeeuwinnen bewezen in de groepsfase hun kracht en tikten vervolgens de bal door naar de achtste, kwart- en ook de halve finale. Het resultaat: Nederland staat in de finale van het WK Vrouwenvoetbal 2019. Met de eindwedstrijd op zondag tegen de Verenigde Staten in het vizier blikken wij terug op de zes overwinningen van dit toernooi. En nog belangrijker: wat kunnen we van de finale verwachten? Je leest het hier.

WK vrouwenvoetbal

Terugblik op de OranjeLeeuwinnen tijdens het WK vrouwenvoetbal

We blikken terug op de groepsfase, waarin de OranjeLeeuwinnen al ongeslagen waren, de achtste finale, de kwartfinale en op de halve finale.

Groepsfase Nederland - Nieuw-Zeeland: 1-0

In de eerste wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen werd de toon gezet. Nieuw-Zeeland gaf zich niet gemakkelijk gewonnen. De verwachtingen van het Nederlandse team lagen hoog, mede vanwege de fantastische winst die behaald was op het EK 2017. Toen de dames met 0-0 de blessuretijd in gingen, was de spanning om te snijden. En toen was daar Jill Roord die ons nipt naar 1-0 hielp. Eerste overwinning in the pocket!

Groepsfase Nederland - Kameroen: 3-1

De tweede wedstrijd van het WK vrouwenvoetbal 2019, here we go! Bij winst zou Oranje zich direct plaatsen voor de achtste finales. Belangrijk potje dus! Vlak voor de rust scoorde Vivianne Miedema het eerste doelpunt dankzij een assist van Shanice van de Sanden. Helaas, vlak daarna maakte Kameroen-speelster Onguéné de 1-1.

Na een (waarschijnlijk) enerverende peptalk in de rust, kwamen de dames de tweede helft sterker naar buiten. Dominique Bloodworth schoot de bal erin via het been van een tegenstandster en vervolgens maakte Miedema er nog eens 3-1 van. De knock-out-fase is een feit: we zijn door naar de achtste finales!

Groepsfase Nederland – Canada: 2-1

Een wedstrijd ‘om des keizers baard’, zoals dat zo mooi heet. Want zowel Nederland als Canada wist vooraf al dat het doorging naar de volgende ronde. Toch stond er nog een erekwestie op het programma: de eerste plaats in de groep. En die speelt tegen de nummer twee uit een andere groep. Op papier dus een zwakkere tegenstander als waar de nummer twee tegen moet!

Daarom speelden Nederland en Canada tóch op het scherpst van de snede. Na een doelpuntloze eerste helft ging het los in het tweede bedrijf. Tien minuten na rust maakte Anouk Dekker met een fraaie kopbal de eerste goal. Vijf minuten later stond het alweer gelijk, na een verwoestend schot van Christine Sinclair. Gelukkig was daar superinvalster Lineth Beerensteyn die de winnende maakte. Het resultaat: groepswinst!

Achtste finale Nederland – Japan: 2-1

Wat een spannende pot was dit! Nederland begon sterk aan de eerste helft en kwam door Lieke Martens in de 17e minuut op voorsprong. Maar in de loop van de eerste helft werd Japan sterker en scoorde Yui Hasegawa de gelijkmaker net voor rust: 1-1.

Het sterke Japan dat we eind van de eerste helft zagen, werd in de tweede helft nog sterker. Nederland moest alle zeilen bijzetten om een tweede tegendoelpunt te voorkomen. Gelukkig bewaakte Sari van Veenendaal haar goal goed en had een aantal mooie reddingen. En net voor rust viel het kwartje toch de goede kant op voor onze OranjeLeeuwinnen: strafschop! Lieke Martens ging achter de bal staan en scoorde overtuigend de 2-1. We zijn door!!

Kwartfinale Italië - Nederland: 0-2

De eerste helft was niet de beste helft van Nederland. Hoewel er veel balbezit was, werden kansen niet afgemaakt en dus niet gescoord. Italië daarentegen kreeg de beste kansen, maar verzaakte ook om te scoren.

Maar wat een ander Oranje zagen we in de tweede helft! Nederland zette druk en creëerde veel kansen. In de 70e minuut kregen de OranjeLeeuwinnen een vrije trap en Miedema kopte die mooi binnen: 0-1. En druk bleven ze zetten, kans na kans volgde en in de 80e minuut maakte van de Gragt 0-2. Dat was ook direct de eindstand. Door deze winst is Nederland niet alleen door naar de halve finale, ze hebben nu ook een ticket voor de Olympische Spelen bemachtigd!

Halve finale Nederland - Zweden: 1-0

Daar stonden ze: in het stadion van Lyon, klaar voor de halve finale tegen Zweden. De wedstrijd begon stroef. Zweden was overduidelijk sterker. Toch lukte het de Zweedse dames niet om door de sterkte achterlinie van de OranjeLeeuwinnen te komen. Keepster Sari van Veenendaal speelde een fantastische wedstrijd en stopte bal na bal. Het resultaat? Een stand van 0-0 tot aan de blessuretijd.

Daar was de verlenging. Even dreigde de stroefheid van de wedstrijd zich voort te zetten in deze extra minuten, maar gelukkig was Jackie Groenen daar. De middenvelder schoot de bal strak in en zette daarmee de toon op de overwinning: 1-0. De rest van de verlening verliep gehaast. Zweden werd met de minuut wanhopiger, maar het doelsaldo bleef hetzelfde. Toen de scheidsrechter de verlossende fluit blies, mochten de OranjeLeeuwinnen het feest vieren: we staan in de finale!

Voorbeschouwing finale WK vrouwenvoetbal Nederland - Verenigde Staten

De Verenigde Staten is echt een krachtpatser onder de vrouwenvoetbalteams. Wat ze al op hun naam hebben staan in de geschiedenis van het WK vrouwenvoetbal? Goud in 2015, zilver in 2011 en brons in 2007 en 2003. Geen kattenpis dus. Toch mogen de Oranje Leeuwinnen zichzelf best een grote kans op winnen geven. Ze hebben immers Japan verslagen in de achtste finales, terwijl dat land zilver won op het WK in 2015 en goud in 2011.

Of Nederland en de VS historie delen? Ja. Tijdens een vriendschappelijke internationale wedstrijd tussen deze twee landen wonnen de VS met 3-1. Toen stonden sterspeelsters Martens, Miedema en Van de Sanden (die scoorde) in de aanval. Lukt het ze deze keer wel om winst te behalen? Ook een belangrijke vraag voor aankomende zondag: speelt Lieke Martens mee? Vanwege last van haar teen trainde ze niet mee de afgelopen dagen. Ook moest ze stoppen tijdens de wedstrijd tegen Zweden. En wie stelt coach

Kijk de finale van het WK vrouwenvoetbal met KPN

Op zondag 7 juli om 17.00 uur is de finale van het WK vrouwenvoetbal. Je kijkt deze wedstrijd op NPO 1. Natuurlijk wil jij de OranjeLeeuwinnen zien stralen op de grasmat. Maar stel dat de kids net op dat moment een film willen kijken of je partner een docu. Wat doe je dan? Nou, gewoon iedereen z’n zin geven! Met de tweede tv ontvanger van KPN kijkt iedereen precies wat hij of zij wil. Op de televisie, via de Chromecast of via de iTV App op je smartphone, tablet of laptop.

Geniet nu 3 maanden lang van een mooie korting: € 35,- per maand voor Internet en TV én 3 maanden Netflix cadeau.

Bekijk Internet en TV

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Siri grappen en vragen, ken jij ze al?

Innovatie & Techniek

KPN. Het netwerk van Nederland

Mobiel

6 onmisbare festival apps voor een heerlijk festivalseizoen