4 juni 2018

SANTOS kijkt Eredivisie met Willem de Kam

07/06/2018- Van Roda JC-Heracles Almelo op vrijdag tot FC Twente-FC Groningen op zondagavond: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week fotograaf Willem de Kam, die droomt van een playercam, maar dan gericht op de tribune. En o ja, hij breekt ook graag een lans voor voetbalsupporters met bloemetjeskussens.

Willem de Kam

Jij bent fotograaf – geen sportfotograaf, maar eentje die van alles fotografeert, van een voortuin vol tuinkabouters tot de mannen van Broederliefde. Kijk jij daardoor op een andere manier naar voetbal?

“Ja, dat denk ik wel. Op tv let ik altijd extra op de shots die worden gekozen. En dan niet zozeer van de spelers, maar juist van de mensen op de tribune. Van de gekkigheid, de flauwe grappen, de lompigheid – al het geouwehoer om het voetbal heen. Ik heb de indruk dat daar de laatste tijd steeds meer aandacht voor is. Goeie ontwikkeling.”

“Als ik thuis kijk, heb ik ook altijd wel een paar schermpjes open met Twitter en Instagram. Welke accounts ik dan volg? Pieter Zwart en dat soort types, met van die moeilijke tactische analyses, en vooral filmpjes en foto’s vanaf de tribune om een beetje van de stadionsfeer mee te krijgen. Weet je wat mij nou mooi lijkt? Als ze die playercam van FOX niet op een speler, maar op de tribune zouden richten. Of gewoon een beveiligingscamera als tweede scherm erbij, ook goed.”

Waar geniet je van?

“Van die beleving van de supporters dus. Daarin is voetbal volgens mij echt uniek; bij tennis zie je nooit eens iemand door het lint gaan op de tribunes. Daarom kijk ik ook het liefst in het stadion. Ik heb een seizoenskaart van Feyenoord, maar ga ook graag bij andere clubs kijken. Telstar bijvoorbeeld. Er zijn zoveel mensen die hun leven in dienst stellen van iets eigenlijk onbeduidends als voetbal – dat vind ik fascinerend. En dan gaat het echt niet alleen om van die doorgesnoven types, hè. Ik bezoek regelmatig uitwedstrijden van Feyenoord en als je dan in de bus naar Roda JC of zo zit, zie je allerlei verschillende mensen. Naast je zitten pakjes Wicky drinkende gasten die het over hun tentamens hebben, voor je zit een 50-jarige vrouw die op haar e-reader een boek leest. In de media gaat het vooral over de negatieve dingen, vechten en moeilijke types en zo, maar er is ook een heel andere kant. Die probeer ik met mijn foto’s te laten zien. Een man die bij de eerste training van Feyenoord een bloemetjeskussen meeneemt bijvoorbeeld.”

Welk Eredivisiestadion is nou eigenlijk het meest fotogeniek?

“Moeilijk om te zeggen, daarvoor moet ik er nog veel te veel zien. Maar wat zeker is: die combi’s en uitvakken zorgen voor heel absurde decors. Bij FC Groningen kom je bijvoorbeeld eerst in een soort bunker terecht die je moet doorlopen en dan zit je vervolgens in een vissenkom. Je ziet geen moer van het voetbal, maar voor de foto vind ik het dan wel weer interessant.” Lachend: “Ja, dat zal dan toch die andere blik zijn waarmee ik kijk.”

Dit artikel is in samenwerking met SANTOS magazine geschreven. Het magazine over voetbalcultuur.

Geen enkele wedstrijd uit de Eredivisie missen?

Kies nu voor FOX Sports Eredivisie en kijk tot 1 februari 2019 voor € 7,50 per maand. Vanaf 1 februari wijzigt de prijs naar € 9,99 per maand.

  • 3 extra voetbalzenders: met o.a. Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en Tweede Divisie
  • Maandelijks opzegbaar
  • Volg al je favoriete Nederlandse clubs uit de Eredivisie
Zet aan via MijnKPN Meer over FOX Sports Eredivisie

Ook interessant voor jou:

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Menno Pot

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met @DuBlanqeBogarde

Sport

Zo mis je geen enkele voetbalwedstrijd