de Eredivisie te missen. Van FC Groningen-NAC op vrijdag tot FC Utrecht-FC Twente op zondagavond: alles is live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week muziek- en voetbalschrijver Menno Pot, die zo zijn eigen opvattingen heeft over wat voetbal de moeite waard maakt." />

10 april 2018

SANTOS kijkt Eredivisie met Menno Pot

10/04/2018 - De liefhebber (of maniak, zo je wilt) hoeft tegenwoordig niets van de Eredivisie te missen. Van FC Groningen-NAC op vrijdag tot FC Utrecht-FC Twente op zondagavond: alles is live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week muziek- en voetbalschrijver Menno Pot, die zo zijn eigen opvattingen heeft over wat voetbal de moeite waard maakt.

Menno Pot

Jan Mulder en @DuBlanqeBogarde waren in deze rubriek helder over hun voorkeuren: er gaat niets boven voetbal kijken op tv. Eens?

“Nee, absoluut niet. Natuurlijk zie je het op tv beter, maar voor mij voelt het dan alsof ik door een wc-rolletje naar het veld zit te kijken: voor mijn voetbalgenot is alles eromheen cruciaal.”
“Ik zet de tv zelden aan om een Champions League-wedstrijd in zijn geheel te bekijken. Het draait voor mij om meemaken. Dan houd ik niet alleen van mijn club Ajax, maar van bijna alle clubs: een keertje naar Volendam of Telstar, of een amateurwedstrijd, een reisje naar Pro Vercelli in de Serie B, naar Torino, naar Lokomotive Leipzig. Binnenkort gaan we weer eens met een groepje naar Cambuur: eerst de kroeg in, dan de wedstrijd. Heerlijk. Van dichtbij ervaren wat een club voor mensen betekent, dat is echt prachtig.”

Dus voetbal kijken op tv doe je nooit?

“Nauwelijks, de uitduels van Ajax daargelaten. Bij thuiswedstrijden zit ik in het stadion en tussen 1992 en 2007 was ik bij vrijwel alle uitwedstrijden. Daar ben ik mee gestopt: andere levensfase, na bijna vijftien rondjes Eredivisie werd het toch ook wel erg aantrekkelijk om op zondagochtend eens croissantjes in de oven te schuiven, in plaats van wéér een buscombi.”
“Speelt Ajax uit, dan koop ik een dagpas. Ik heb een paar keer zo’n proefabonnement gehad, maar ik haal het er niet uit, ik kijk te weinig. Wat ik wél doe, is een uurtje voetbal op maandagochtend: mooie goals terugkijken, samenvattinkje van een wedstrijd die spectaculair was. Doodschoppen. Opstootjes. Wereldgoals. Interviews met trainers die uit hun plaat gingen. Maar vraag me niet om drie basisspelers van Chelsea of FC Groningen te noemen. Geen idee.”

Is dat niet lastig voor iemand die over voetbal schrijft?

“Nee hoor. Ik ben geen voetbaljournalist en pretendeer dat ook niet. Alleen over Ajax heb ik echt een inhoudelijke mening, want dat volg ik van heel dichtbij. Voor het overige ben ik een voetbalschrijver en –columnist met een voorliefde voor het cultuurtje en een grote hekel aan hanige voetbaldiscussies.”
“Ik houd intens van voetbalcultuur, van dat rare wereldje. Dáár schrijf ik over. Een column over het jargon van Erik ten Hag. Met Roelof Luinge langs de amateurvelden. Met Berry van Aerle door Helmond. Dan geniet ik als een kind in een pretpark. Dát is voor mij voetbal. Ook mooi: types als Maradona en Van Gaal. Een beetje gek, larger than life. Een Netflix-documentaire over George Best zet ik eerder aan dan pakweg FC Porto-Borussia Dortmund. Als dat een enorm spektakel wordt, bekijk ik de volgende dag de samenvatting wel.”

Zondag Ajax-ADO Den Haag. Stadion dus?

“Natuurlijk. Ik kan niet zonder Ajax, ik kan niet zonder stadionbezoek en ik kan niet zonder het cultuurtje. Dat is mijn liefde.”

Dit artikel is in samenwerking met SANTOS magazine geschreven. Het magazine over voetbalcultuur.

Geen enkele wedstrijd uit de Eredivisie missen?

Kies nu voor FOX Sports Eredivisie en kijk tot 1 februari 2019 voor € 7,50 per maand. Vanaf 1 februari wijzigt de prijs naar € 9,99 per maand.

  • 3 extra voetbalzenders: met o.a. Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en Tweede Divisie
  • Maandelijks opzegbaar
  • Volg al je favoriete Nederlandse clubs uit de Eredivisie
Zet aan via MijnKPN Meer over FOX Sports Eredivisie

Ook interessant voor jou:

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Bart Vlietstra

Sport

Meer sport dan alleen de Eredivisie?

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Jan Mulder