15 juni 2018

SANTOS kijkt Eredivisie met Arno Kantelberg

15/06/2018- Van Excelsior-Willem II op vrijdag tot Ajax-Heracles op zondag: iedere minuut van de Eredivisie is dit weekend weer live op FOX Sports. SANTOS vraagt de vrienden en vriendinnen van de show met welke blik zij kijken. Deze week Arno Kantelberg, hoofdredacteur van tijdschrift Esquire, PSV-supporter én officieus Stijladviseur des Vaderlands. Over Jan Vennegoor of Hesselink, de verhuizing van Richard naar Amerika en de verschillende tinten geel van Vitesse en Roda JC.

Arno Kantelberg

Stadion of tv?

“Dat ligt aan de wedstrijd. Een halve finale Champions League tegen AC Milan wil ik graag in het Philips Stadion zien. Oh wacht, die héb ik in het Philips Stadion gezien. Dat voelt als een eeuwigheid geleden, maar volgens mij was het in 2005. Ik stond achter het doel waar Ji-Sung Park de eerste goal maakte, wat eigenlijk de verdienste was van Jan Vennegoor of Hesselink. Die speelde net binnen het strafschopgebied Jaap Stam uit, waarna Park kiezelhard diagonaal in schoot. Omdat ik links van het midden achter het doel stond, kwam die bal als het ware recht op me af. Als er geen net in het doel had gehangen, was die bal recht in mijn handen gekomen. Dat zijn ervaringen die je als supporter alleen in het stadion kunt beleven. Als ik geen relatie heb met een van de twee ploegen, zie ik een wedstrijd liever thuis voor de buis.  Ik was vorig jaar bij de Champions League-finale tussen Real Madrid en Juventus, maar daar doe je me eigenlijk helemaal geen plezier mee. Dan zit ik me alleen maar te ergeren aan zo’n Sergio Ramos. Wat een vergissing van een vent.”

Ben je een klinische analyticus of leef je gepassioneerd mee?

“Alleen bij wedstrijden van PSV leef ik gepassioneerd mee. Het helpt ook niet dat ik ontzettend slecht tegen mijn verlies kan, dan moet mijn vrouw meestal een beetje bij me uit de buurt blijven. Bij al die andere wedstrijden kijk ik eigenlijk als basketballer, wat mijn favoriete sport is. Basketbal is vooral heel tactisch, waarbij je op basis van statistieken constant aan het analyseren bent. Nou ja, dat doe ik dan dus ook bij het voetbal. Ook weer tot ergernis van mijn vrouw overigens.”

Kijk je veel voetbal?

“Ik probeer zo min mogelijk te kijken. Het moderne voetbal is me echt tegen gaan staan. Dan trapt Ronaldo in de oefenwedstrijd met Portugal tegen het Nederlands elftal in de grond in plaats van tegen de bal, wat eigenlijk tot een kort, reflectief moment van gêne zou moeten leiden, en dan gaat hij verontwaardigd lopen huilen als een peuter met een loopneus. Dat trek ik echt niet meer. Nee, wat ik wel doe, is hele avonden Engels bekervoetbal op de BBC kijken. Dat vinden mijn zoons ook prachtig. Regen, modder, en dan met 1-1 gelijkspelen tegen Bristol Rovers. Geweldig.”

Met wie kijk je?

“Ik kan alleen maar kijken met mensen die verstand hebben van voetbal. Dus in het stadion met Roy, Antoine, Ted en Hans. Gelukkig is Richard verhuisd naar Amerika, die had er echt de ballen verstand van, dat wordt op een gegeven moment pijnlijk.”

Geniet jij als officieus Stijladviseur des Vaderlands nou meer van een goed kapsel dan van een mooie steekpass?

“Hallo, ik ben geen wijf!”

Welke Eredivisieploeg gaat het beste gekleed?

“Waar ik vrij gevoelig voor ben, is de kleur. En dan niet de basiskleur, maar de tint. Zo vind ik dat Roda JC een veel lichtere versie van geel zou moeten voeren. Dat werkt veel fraaier als de zon schijnt, en die schijnt tenslotte van alle Eredivisiehuizen het vaakst in Kerkrade. Vitesse daarentegen moet juist harder geel nemen. Met Go Ahead Eagles heb ik altijd een beetje te doen; rood en geel is een combinatie waar natuurlijk niets van te bakken valt. Daar weten ze bij Lecce in Italië ook alles van.”

En welke huidige Eredivisiespeler zou wel een stijladviesje kunnen gebruiken?

“Mag ik met name de Surinaamse voetballers vragen iets minder vaak naar de kapper te gaan? In ieder geval niet voor echt élke wedstrijd – die retestrakke, ingeschoren kapsels zijn me net iets té veel stijl op het voetbalveld.”

Geen enkele wedstrijd uit de Eredivisie missen?

Kies voor FOX Sports Eredivisie:

  • 3 extra voetbalzenders: met o.a. Eredivisie, Jupiler League, KNVB Beker en Tweede Divisie
  • Maandelijks opzegbaar
  • €7,50 p/m of gratis bij KPN Compleet
Zet aan via MijnKPN Meer over FOX Sports Eredivisie

Ook interessant voor jou:

Sport

SANTOS kijkt Eredivisie met Arno Kantelberg