24 februari 2020 4 min Auteur: Redactie Beleef KPN

De eerste Formule 1 testweek zit erop: dit hebben we geleerd!

Nog drie weken en dan gaan de lichten in Melbourne op groen. Het Formule 1 seizoen staat op het punt van beginnen. Goed nieuws voor de echte racefans! Inmiddels hebben alle teams de auto’s en bijbehorende kleuren gepresenteerd. Afgelopen week werd er op het circuit van Barcelona voor de eerste keer dit jaar getest met de nieuwe bolides. We zetten een paar hoogtepunten uit deze testweek voor je op een rij.

DAS systeem van Mercedes

We beginnen maar meteen met het meest opzienbarende nieuws uit de testweek. Mercedes testte in Barcelona namelijk een nieuw systeem. Tijdens de rondjes van Lewis Hamilton viel op dat de coureur het stuur niet alleen naar links en rechts draaide, maar het stuur ook naar zich toe trok en van zich af duwde. Door dit te doen zouden de wielen van de Mercedes op het rechte stuk beter gepositioneerd zijn en zorgen voor minder rijweerstand en slijtage, juist in de bochten worden de banden weer naar buiten geduwd en dit zorgt voor beter weggedrag. Het systeem wordt DAS genoemd, oftewel Dual Axis Steering. Het is nog niet duidelijk of het systeem legaal of illegaal is, de FIA is hierover nog in beraad.

Wie reedt de meeste rondjes?

De eerste testdagen van het Formule 1 seizoen zijn traditiegetrouw voor het verzamelen van data. Hoe meer ronden de coureurs rijden, hoe meer data er wordt verzameld voor de analyse van de teams. Data is in deze fase van het seizoen goud waard, de rondetijden die worden gereden zeggen over het algemeen weinig. Het team van Mercedes heeft de handschoen voor 2020 alvast opgepakt, want samen reden de beide coureurs 494 ronden (Hamilton de meeste met 273 en Bottas reed er 221). Onze landgenoot reed in de nieuwe RB16 welgeteld 254 ronden, en was na Hamilton het meeste op het circuit te vinden. Ook de coureurs Sainz en Giovinazzi hadden zin in het nieuwe seizoen, zij reden respectievelijk 237 en 231 ronden.

Serieuze motorproblemen voor de wereldkampioen

Hoewel Mercedes dus de meeste ronden reed op het circuit van Barcelona en ook heeft gezorgd voor het gesprek van de dag, ging niet alles tijdens de testdagen zonder slag of stoot. Op donderdagmiddag reed de Fin Bottas een racesimulatie, echter terug in de pitbox meldde Mercedes dat hij niet terug zou keren op het circuit. Ook waren er beelden te zien dat de auto werd afgezet met linten en een rood licht ging aan in de pitbox. Beide zaken duiden meestal op een probleem met de elektriciteit en gevaar om de auto aan te raken. Kortom, nog wel wat werk aan de winkel voor Mercedes.

Wint Alpha Tauri de strijd om het mooiste uiterlijk?

Vlak voor de eerste testweek presenteerden de F1 teams de nieuwe auto en het uiterlijk voor het Formule 1 seizoen 2020. Het team van Alpha Tauri, het vroegere Torro Rosso, kon de meeste handen op elkaar krijgen voor het fraaie uiterlijk van de auto. Nu nog afwachten of het team ook mee kan doen voor het echte zilverwerk.

Speelt Ferrari verstoppertje?

Het team van Ferrari kon nog weinig potten breken tijdens de afgelopen testweek in Barcelona. Het team viel niet op door snelle tijden of hoeveelheid ronden. Mercedes is echter nog niet zeker dat het Italiaanse team daadwerkelijk snelheid mist. Het vermoeden is dat het team van Ferrari niet met vol vermogen reedt tijdens de testdagen en zeker niet het achterste van de tong heeft laten zien.   

Honda ligt op schema voor 2020

Tijdens de testdagen in Spanje kwamen goede berichten uit het kamp van Red Bull en Honda. Naast de vele ronden die het team heeft gereden, waren er bovenal weinig tot geen problemen met de auto’s. Ook het doorgaans bescheiden Honda blikt met veel vertrouwen tegemoet op het nieuwe Formule 1 seizoen. De motorleverancier wil alles op alles zetten om dit jaar mee te doen voor de wereldtitel. Het team ligt op schema voor de eerste race in Australië en heeft een goede balans gevonden tussen betrouwbaarheid en snelheid.

Ga jij Formule 1 kijken in 2020?

Deze week vinden de laatste testdagen voor de eerste race van het seizoen plaats! Daarna kunnen we ons opmaken voor een spannend seizoen. Vanaf de eerste race op 15 maart in Australië, tot de laatste race in Abu Dhabi in november, kan je zeker 21 keer genieten van geweldig race spektakel. Gaat Red Bull met Max Verstappen meedoen voor de titel? Je kijkt het allemaal live met het Ziggo Sport pakket dat je in MijnKPN kan aanzetten.

Sport

Formule 1 Grand Prix van China voorlopig uitgesteld

Sport

F1 kalender 2020: spectaculaire GP kalender

Sport

Alles over de Formule 1 in Zandvoort 2020!