6 maart 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

9 weetjes over de Formule 1

Hou je wel van Formule 1, maar ben je geen absolute kenner? Wie weet komen deze weetjes dan nog van pas. Op de bank voor de tv of bij een willekeurige pubquiz. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

Formule 1 weetjes


1. Dit seizoen is de 1000ste Grand Prix. Die zal op 14 april 2019 worden gehouden in China op het Shanghai International Circuit. De 1ste Grand Prix werd gehouden op Silverstone in Groot-Brittannië in 1950. Er waren plannen om de 1000ste ook op Silverstone te houden, maar daar is van af gezien na zorgen om het weer.

2. Michael en Ralf Schumacher zijn de eerste broers die naast elkaar op de grid stonden. Samen hebben ze maar liefst 5x de eerste en tweede plek van een Grand Prix veroverd.

3. De oudste wereldkampioen in de Formule 1 is Juan Manuel Fangio. Dat werd hij op maarliefst 46-jarige leeftijd. De oudste Grand Prix winnaar is Luigi Faglioni, die in 1951 nog de Grand Prix van Frankrijk wist te winnen. Misschien toch niet te laat om een F1-coureur te worden?

4. De jongste wereldkampioen ooit is Sebastian Vettel. Hij werd in 2008 wereldkampioen toen hij 23 jaar en 134 dagen was. Een ander record dat Vettel op zijn naam heeft is dat hij de jongste coureur ooit is die een boete ontving nadat hij na amper 9 seconden de maximale snelheid in de pitstraat overschreed. De boete bedroeg $1000,-.  

5. Tijdens de GP van de Verenigde Staten stonden slechts 6 F1-auto’s aan de start van de race, het kleinste startveld ooit. Dit had de maken met een technisch mankement met de banden van Michellin. De coureurs die op Bridgestone banden reden hadden die problemen niet. Het grootste startveld was in 1953 bij de GP van Duitsland, daar stonden maar liefst 34 auto’s opgesteld.

6. Alain Prost recordhouder is op het gebeid van meeste pitstops in een race, maar liefst 7 keer! Jensen Button is met 6 pitstops recordhouder van meeste pitstops als winnaar van de race.

7. Tijdens een Formule 1 race schakelt een coureur gemiddeld zo’n 2500 tot 3000 keer van versnelling. Schakelen kost slechts 50 miliseconden. Dat is 10x sneller dan met je ogen knipperen…

8. Jan Lammers had de langste periode had tussen carrière en comeback. Er zat 10 jaar en 3 maanden tussen zijn 2 Formule 1-carrières.

9. Een Formule 1 coureur verliest tijdens een race zo’n 2,5-3 kilo vocht tijdens een GP race. Dit kom door de hoge G-krachten en de hoge temperatuur in de cocktpit.

Hoe kijk je Formule 1 wedstrijden bij KPN?

Heb je Interactieve TV van KPN? Dan kan je alle races als losse wedstrijd kijken. Je betaalt dan per wedstrijd. Ideaal als je net die ene GP niet wilt missen. 

Wil je het hele F1-seizoen kijken? Kies dan voor een Ziggo Sport Totaal abonnement. Je voegt dit abonnement binnen 15 minuten via MijnKPN toe aan je bestaande Internet en TV pakket. Het pakket is maandelijks aan- en uit te zetten, dus je zit nergens aan vast.

  Ook interessant voor jou:

  Sport

  Klaar voor de Formule 1 start?

  Sport

  Dit kijk je bij Ziggo Sport Totaal

  Events & Winacties

  Met Seaters doe je mee met de leukste winacties