10 oktober 2017

WhatsApp komt met GIF ondersteuning en videobellen

We hebben er even op moeten wachten, maar WhatsApp heeft ondersteuning voor gifjes gekregen en ook videobellen is een feit. Instagram rolt live streamen, direct shoppen en verdwijnende foto’s uit. Samsung neemt Viv, van de bedenkers van Siri over.

GIF
Na jaren van vragen ondersteunt WhatsApp nu het versturen en ontvangen van gifjes. Gebruik de in-app gif-zoeker om zelf handmatig op zoek te gaan naar een ontvangen gif. Ga binnen een chat naar je je eigen fotobibliotheek, daar kun je kiezen uit foto’s, video’s of gifjes. De Android versie mist nog wel de gif-integratie en je kunt hiervoor uitwijken naar de Giphy-app om op die manier een gif te zoeken. De iOS variant maakt voor de integratie van gifjes gebruik van de zoekmachine Tenor. Kies een chatgesprek > klik linksonder op het plusje en kies voor Foto/video bibliotheek > er verschijnt een nieuwe knop: GIF met een bijbehorend vergrootglas > zoek hier naar een geschikte gif. Naast de GIF-ondersteuning is ook videobellen toegevoegd. De telefoonknop fungeert nu om zowel audio- als videogesprekken te starten. De functie wordt in de komende dagen uitgerold.

Misleidend bericht
Let op: er gaat momenteel een uitnodiging rond op WhatsApp om videobellen in WhatsApp zelf te activeren. Verwijder dit bericht omdat het je gegevens in bezit wil krijgen. De uitrol gebeurt altijd door WhatsApp zelf en is niet te versnellen door een dergelijk bericht.

Shoppable foto tags
Volgen, reposten, liken, we doen het allemaal op Instagram. Het direct spullen kopen via Instagram kan misschien binnenkort ook in Nederland. In de Verenigde Staten zijn ze namelijk shoppable foto tags aan het testen. Zie je een product van een bepaald merk, dan kun je dit straks meteen kopen in Instagram, in plaats van naar een externe site te gaan.

Live video’s
Instagram gebruikers kunnen één uur lang live streamen via Instagram Stories, ze komen dan boven de reguliere feed te staan. Klik op de ‘Start Live Video’ knop en veeg naar rechts om direct een livestream te starten. Deze worden na afloop direct van je profiel gewist. Tijdens de stream kunnen kijkers reacties achterlaten. Je kunt de streams herkennen aan de term ‘live’ onder de avatar. De functie zal de komende weken wereldwijd worden uitgerold.

Verdwijnende foto’s
Het wordt voor gebruikers ook mogelijk om verdwijnende video's en foto's te versturen naar hun vrienden. Verdwijnende beelden kunnen nu naar meerdere mensen tegelijk worden gestuurd en verdwijnen nadat deze één keer zijn bekeken. Je krijgt een melding als de ontvanger een screenshot neemt.

S Voice
S Voice is een geavanceerde vorm van stemherkenning en stembesturing van Samsung. Velen zullen de vergelijking maken met Siri. De opvolger van S Voice staat al voor de deur, nu Samsung onlangs Viv heeft overgenomen. Viv is de volgende generatie slimme assistent van de makers van Siri. Samsun wil Viv vanaf volgend jaar gaan gebruiken in hun eigen smartphones. Daarnaast wil Samsung ook Viv-intelligentie inbouwen in andere apparaten. 

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

5 dingen die je ook met Spotify kunt doen