25 juli 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Veilig aan de bak met een mifi-router

Je kent het wel: je bent op vakantie of een weekendje weg en je vraagt even snel de wifi van je hotel of het restaurant. Handig om data te besparen, maar zo’n openbaar wifi-netwerk is niet altijd veilig. Het is dan niet verstandig om bijvoorbeeld op je smartphone iets via mobiel bankieren te kopen. De oplossing? Een mifi-router! Ontdek deze life hack hier.

Veilig wifi-netwerk met een mifi-router

Waarom is een openbaar wifi-netwerk niet veilig?

Gebruik je de (gratis) wifi van je hotel, restaurant, camping of bijvoorbeeld het winkelcentrum? Dan zit je op een openbaar wifi-netwerk. Dit is een netwerk dat anderen ook gebruiken. Soms heb je er een wachtwoord voor nodig, soms niet. Het nadeel van een openbaar netwerk is dat je nooit zeker weet of je het netwerk kunt vertrouwen. Ook niet wanneer dit met een wachtwoord is beveiligd. Hackers kunnen gevoelige informatie, zoals je creditcardgegevens via deze weg achterhalen. Betaal daarom nooit iets met je creditcard vanaf je smartphone wanneer je op een openbaar wifi-netwerk zit.

Je eigen wifi-netwerk met een mifi-router

De oplossing? Je eigen wifi-netwerk creëren met een mifi-router! Dit is een apparaatje waarin je een simkaart plaatst met Sim Only databundel. Zo creëer je je eigen beveiligde netwerk, waar alleen jij en mensen die jij het wachtwoord geeft toegang tot hebben.

Met je mifi-router op reis

Een mifi-router is heel klein. Zo neem je ‘m makkelijk overal mee naartoe en heb je overal je eigen wifi-netwerk bij de hand. Zolang de databundel van je simkaart natuurlijk werkt. Ga je buiten de EU op reis? Dan heb je wel een buitenlandbundel nodig.

Je eigen wifi-netwerk met je persoonlijke hotspot

Een andere optie om een betrouwbaar wifi-netwerk te creëren is via de mobiele hotspot van je smartphone. Met deze functie (in te schakelen via je Instellingen) is je smartphone de mifi-router en kunnen andere apparaten via je 5G-databundel internetten. Hiervoor hebben ze jouw zelfgekozen wachtwoord nodig. Zo kunnen er geen vreemden op jouw hotspot. #safetyfirst!

Mifi-router of persoonlijke hotspot?

Veilig internet staat voorop. Maar wat is nu beter: een hotspot via een mifi-router of via je mobiele hotspot op je smartphone? Een mifi-router moet je apart aanschaffen en hiervoor heb je ook een simkaart met een databundel nodig.

Het voordeel van zo’n router is dat de wifi vaak net iets sneller is en dat je niet afhankelijk bent van de databundel van je eigen telefoon. Ook kun je bij sommige mifi-routers bepalen via welke frequentie je wilt uitzenden. Via de 2,4 GHz-frequentie heb je de stabielste verbinding, maar de 5 GHz-frequentie heeft een groter bereik. Je hoeft dan niet binnen een paar meter van de mifi-router te blijven. Het voordeel van een persoonlijke hotspot is dat het je geen geld kost en dat je er geen extra simkaart voor nodig hebt.

Veilig internet op vakantie

Met deze tips houd je internetten op vakantie veilig:

  • Voer nooit bankgegevens in op je smartphone als je op een openbaar wifi-netwerk zit.
  • Neem een mifi-router mee om je eigen veilige netwerk te creëren.
  • Gebruik je mobiele hotspot om 4G verbinding met andere apparaten te delen.
  • Geniet van je vakantie!
Bekijk Sim Only 4G-databundels

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

7 tips om veilig om te gaan met je smartphone

Veiligheid

Tips om privacy op je smartphone te verbeteren

Veiligheid

Kwetsbaarheid in WPA2? Wat is dat?