4 oktober 2018 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Upgrade! 5 nieuwtjes over iOS 12

iOS 12 is de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem. Sinds september dit jaar kun je iOS 12 gratis downloaden via de App Store. iOS 12 zit vol handige slimmigheidjes; van een ultrasnelle respons tot een hoogbegaafde Siri. 'Hey Siri, wat is er allemaal nieuw in iOS 12?’

Wat is iOS?

iOS is Apple's besturingssysteem. Het zorgt ervoor dat alle basisfuncties werken op jouw nieuwe iPhone XR, iPhone Xs of andere iPhone. Zo regelt iOS bijvoorbeeld dat je je iPhone kunt ontgrendelen, dat apps openen en dat er letters op je scherm verschijnen zodra je de toetsen aanraakt. Deze 5 upgrades van iOS 12 maken jouw iPhone nóg smoother in gebruik.

1: iOS 12 is faster, better, stronger

Met iOS 12 is je iPhone net een getunede auto; hij is opeens een stuk sneller. Dit komt omdat de hardware beter wordt aangestuurt, waardoor je iPhone effectiever presteert. Apps starten nu 40 procent sneller op! Ook je WhatsApp-productiviteit neemt flink toe. Zo gaat typen tot 50 procent sneller door de verbeterde software in het toetsenbord. Miste jij deze zomer hét confettimoment op een festival omdat je camera-app niet snel genoeg opende? Dat hoeft niet meer. Want door het vergrendelscherm naar rechts te vegen, start de camera-app nu tot 70 procent sneller op!

2: Lekker kort met Siri

Met iOS 12 en Siri Shortcuts (‘Opdrachten’ in het Nederlands) kun je je iPhone slimmer maken door spraakopdrachten te koppelen aan je handelingen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Hey Siri, ik rij nu naar huis’ en Siri start automatisch je navigatie-app. Ook zoekt Siri de snelste route voor je en stuurt een berichtje naar huis waarin staat dat je eraan komt. Allemaal omdat jij dat zelf vooraf hebt ingesteld. Goed om te weten: je kunt Siri Shortcuts gratis downloaden via de App Store en je kunt je opdrachten altijd aanpassen en uitzetten.

De nieuwe Siri


3. Lachen met Memoji

Memoji alert! Voor de iPhone X, iPhone Xs (Max) en iPhone XR is er nu de Memoji. Say what? Een Memoji is je eigen Emoji: een ‘gecartooniseerd’ poppetje dat lijkt op jou! Ook zijn er meer bestaande Emoji’s om Animoji’s van te maken. Bij Animoji’s nemen bestaande Emoji’s je gezichtsuitdrukkingen over. Ook kun je nu langere Animoji-opnames van jezelf maken dan met iOS 11. Wordt het een blij aapje of een kakelende kip? Gieren van het lachen in de groeps-app gegarandeerd!

Memoji


4. Meer vrije tijd met Screentime

Altijd al willen weten hoe vaak je op je telefoon zit? En welke apps je dan gebruikt? iOS 12 heeft hiervoor de Schermtijd-functie. Deze functie houdt automatisch bij hoe lang je elke dag op je iPhone zit. Ook geeft het je elke week een update over hoelang je welke apps gebruikt. Vind je dat je te lang op Instagram zit of te vaak spelletjes speelt? Ga dan een stap verder en stel via ‘applimieten’ in hoelang je welke app mag gebruiken. Zo hou je eindelijk tijd over voor een potje dammen met oma.

5: Meten = weten

Ben je benieuwd of die kekke nieuwe tafel of bank in je woonkamer past? Met de iOS 12-app ‘Meten’ heb je altijd een meetlint bij de hand. Deze app gebruikt de camera-app en Augmented Reality om de afstand tussen twee objecten te meten.

iOS 12 op jouw iPhone

Smaken de 5 iOS 12-nieuwtjes naar meer? Download de nieuwe versie dan nu via het instellingenmenu van je iPhone. iOS 12 is beschikbaar voor de iPhone 5s, iPhone SE, iPhone 6 en 6 Plus, iPhone 6s en 6s Plus, iPhone 7 en 7 Plus, iPhone 8 en 8 Plus, iPhone X en een heleboel iPads. Het staat standaard geïnstalleerd op de drie nieuwe iPhones XR, Xs en XS Max.

De iPhone Xs en Xs Max zijn nu te koop bij KPN. De iPhone XR gaat op vrijdag 19 oktober om 09.01 uur in de voorverkoop. Als eerste besteld = als eerste in huis!


Ook interessant voor jou:

Mobiel

Nieuwe iPhones XR, Xs en Xs Max: adellijke familie

Mobiel

De 5 leukste apps die je niet wilt missen