11 oktober 2017

Maakt Nokia het waar?

Nokia heeft deze zomer grootse plannen. Het Finse merk brengt dan namelijk drie nieuwe Android-telefoons op de markt: de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6. Toch blijft er één vraag onbeantwoord: hoe goed zijn de Nokia 5 en Nokia 6 ten opzichte van directe concurrenten?

Nokia

Nokia 5 versus de Samsung Galaxy J5 (2016) en Sony Xperia XA1

De Nokia 5 vergelijken we met twee toptelefoons uit het betaalbare middensegment. Dit zijn de Samsung Galaxy J5 (2016) en de Sony Xperia XA1. Allebei geduchte concurrenten: voor hun prijs beschikken deze telefoons namelijk over een mooi design en goede hardware. Kan de Nokia 5 zich met deze smartphones meten?

Design en scherm

De Nokia 5 is als enige van de drie smartphones volledig gemaakt van aluminium. Daardoor ziet de telefoon er luxer uit en voelt hij steviger aan. De Samsung Galaxy J5 (2016) heeft alleen een omranding van aluminium, de rest is van plastic. De Sony Xperia XA1 is zelfs helemaal gemaakt van plastic. Deze telefoons laten daarmee punten liggen ten opzichte van de Nokia 5.

Van de drie telefoons hebben de Samsung en Nokia met 5,2 inch het grootste scherm. Het display van de Sony is met 5 inch iets kleiner. Ze hebben wél alle drie dezelfde HD-resolutie van 1280x720 pixels. Handig voor het bekijken van Netflix-video’s in hoge kwaliteit. Qua display is de Galaxy J5 (2016) met zijn Super Amoled-scherm de beste. Dankzij deze schermtechnologie is dit scherm namelijk helderder en kleurrijker dan de LCD-displays van de andere toestellen.

Prestaties en camera

De Nokia 5 is samen met de Sony Xperia XA1 de snelste telefoon. Beide telefoons hebben een krachtige processor die ervoor zorgt dat apps vloeiend werken. Dit betekent trouwens niet dat de Galaxy J5 (2017) langzaam is: de Sony en Nokia zijn alleen nét iets sneller. De Nokia 5 heeft een optimale gebruikservaring. Het toestel draait namelijk op de pure versie van Android. Dit maakt de telefoon vrij van apps die niet nodig zijn en verborgen processen die de batterij leeg laten lopen. De andere telefoons hebben een door de fabrikant aangepaste Android-versie. Android ziet er daardoor anders uit en werkt als gevolg iets minder optimaal.

Dan de camera’s: welke telefoon heeft op dit vlak zijn zaakjes het beste voor elkaar? De Sony Xperia XA1 heeft duidelijk de beste ‘main camera’. Deze 23-megapixelcamera stelt snel scherp en maakt scherpe, detailrijke foto’s. De Nokia 5 heeft met 8 megapixel de beste selfiecamera. 

Welke is de beste?

De Nokia 5 is de winnaar van deze vergelijking. Hij heeft een luxer uiterlijk en is snel in gebruik. Ook beschikt de smartphone over de beste Android-versie. Van de drie telefoons is de Nokia hierdoor de snelste. Bovendien scoort de telefoon een ‘premium’ pluspuntje. Als enige heeft hij een vingerafdruksensor waarmee je het toestel snel ontgrendelt. Normaal zie je deze ‘premium’ functie alleen bij duurdere telefoons.

Nokia 6 versus de Huawei P10 Lite en HTC One A9

De Nokia 6 is een betaalbare smartphone uit de hogere middenklasse. We vergelijken ‘m met twee toppers uit dezelfde prijsklasse: de Huawei P10 Lite en HTC One A9. De Huawei scoort goed met zijn prestaties en de One A9 heeft de ‘looks’. Kan de Nokia 6 opboksen tegen deze ‘beauty’ en ‘beast’?

Design en scherm

Alle drie de telefoons zijn mooi afgewerkt en voelen stevig aan. De Nokia 6 en HTC One A9 zijn allebei volledig gemaakt van aluminium. Bij Huawei pakten ze het iets anders aan: de P10 Lite is aan de achterkant namelijk van glas. Het ontwerp van de HTC One A9 valt het meeste op. Dit toestel lijkt namelijk als twee druppels water op de iPhone 6s. 

Qua uiterlijk is er geen duidelijke winnaar. Die is er op schermgebied wél. De Nokia 6 heeft het grootste en beste scherm. Deze is 5,5 inch groot en heeft een Full HD-resolutie van 1920x1080 pixels. Hiermee kijk je video’s in topkwaliteit. De andere telefoons hebben dezelfde resolutie maar een kleiner scherm. Hierop is alles nét wat minder goed te zien. Bovendien is het scherm van de Nokia 6 lekker helder en weergeeft het kleuren realistisch.

Prestaties en camera

De Huawei P10 Lite heeft de krachtigste processor en het meeste werkgeheugen. Hoe kan het dan dat de Nokia 6 met iets minder goede hardware tóch even snel is? De Nokia draait op de originele versie van Android zoals Google deze bedoeld heeft. Huawei heeft Android voor de P10 Lite flink aangepast met bijvoorbeeld een ander uiterlijk. Dit zorgt ervoor dat deze telefoon net iets minder snel is. De One A9 is qua hardware en prestaties de mindere van de drie. Daarnaast heeft deze telefoon met 16 GB twee keer zo weinig opslaggeheugen.

Alle drie de telefoons hebben een goede ‘main camera’. Ze schieten stuk voor stuk heldere, scherpe en detailrijke foto’s. De Huawei en HTC scoren extra punten met hun uitgebreide camera-app. Ideaal voor als je wil spelen met bijvoorbeeld de belichting. De P10 Lite en Nokia 6 hebben een goede selfiecamera die foto’s schiet in 8 megapixel. De 4-megapixelcamera aan de voorkant van de HTC One A9 is iets minder goed.

Welke is de beste?

De drie telefoons zijn veelzijdig en ‘premium’. Zo hebben ze alle drie een vingerafdruksensor. Onderaan de streep komt de Nokia 6 als beste uit de bus. Apps starten op deze telefoon snel op en hij hapert niet. De prestaties van de Huawei P10 Lite zijn vergelijkbaar met die van de Nokia 6. Dit toestel heeft alleen een iets minder fijne Android-versie. Verder heeft de Nokia 6 een mooi ontwerp dat goed is afgewerkt. Dankzij al deze pluspunten biedt de Nokia 6 het meeste waar voor zijn geld.

Coming soon…

Kies jij voor een van de nieuwe Nokia toestellen? Goede keuze als je het ons vraagt! Wel moet je nog héél even geduld hebben. Vanaf deze zomer zijn de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6 in Nederland te koop. Ook de nieuwe Nokia 3310 komt eraan. Wil jij weer ‘ouderwets’ Snake spelen op je telefoon? Houd onze Nokia-pagina dan goed in de gaten voor het laatste nieuws over deze telefoon.

Toch liever een Samsung? Ontdek de Samsung Galaxy S21Samsung S21+ en Samsung S21 Ultra.

Ook interessant voor jou

Mobiel

Maak kennis met de Samsung Galaxy S8

Mobiel

iPhone 7 en iPhone 7 Plus: 7 voordelen

Mobiel

Telefoon kopen? Nieuwe regels voor gespreid betalen