17 oktober 2017

iPhone 8 of iPhone X: ga jij voor evolutie of revolutie?

Het zijn dé paradepaardjes van Apple: de iPhone 8 en iPhone X. Inmiddels is de iPhone 8 alweer een poosje te koop. Vanaf 27 oktober kun je eindelijk ook de iPhone X bestellen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee spectaculaire nieuwe iPhones? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

iPhone 8 vs. iPhone X

iPhone 8 en iPhone X; hetzelfde DNA

Het is duidelijk dat de iPhone 8 en de iPhone X uit dezelfde familie komen. Zo zijn er qua prestaties niet zoveel verschillen. De telefoons hebben namelijk allebei de nieuwe Apple A11 Bionic-processor: een high end-chipset met zes kernen die zorgen voor snelheid en kracht. Hierdoor starten je apps bijvoorbeeld razendsnel op. Verder hebben de telefoons dezelfde hoeveelheid opslaggeheugen: bij beide exemplaren kun je kiezen tussen 64 GB en 256 GB.

Wat materialen betreft, kiest Apple bij beide telefoons voor de beste kwaliteit.  Zowel de iPhone 8 als de iPhone X zijn voorzien van een sterk exterieur van glas en aluminium. Daardoor zijn ze stof- en waterdicht en ondersteunen ze draadloos opladen.  Het meest opvallende verschil tussen de iPhone 8 en de iPhone X is het beeldscherm. De iPhone X is namelijk uitgerust met een Super Retina-display met OLED-schermtechnologie. De iPhone 8 en iPhone 8 Plus hebben daarentegen een LCD-scherm.

De twee telefoons zijn ook allebei uitgerust met iOS 11, het nieuwste besturingssysteem van Apple. Kenmerkend aan iOS 11 is de nieuwe navigatie. Op de iPhone X werkt dit alleen net wat anders omdat  deze telefoon geen startknop heeft. Zo open je het startscherm door omhoog te vegen. It’s all in the details!

Een volgende stap in iPhone evolutie

Qua design verschillen de iPhone 8 en de iPhone X wel veel van elkaar. Zo koos Apple bij de iPhone 8 voor het bekende, traditionele iPhone-design. Weliswaar nog sleeker dankzij de glazen achterkant, maar nog steeds met de bekende randen rondom het scherm en de startknop onderaan.

Het verschil met de iPhone X kan niet groter zijn.

Tekst gaat verder onder de infographic.
iPhone 8 vs. iPhone X infographic

De iPhone X is namelijk Apple’s visie op de smartphone van de komende tien jaar: een ‘randloos’ smartphone-decennium. De iPhone X heeft dus ultradunne randen rondom het scherm en geen startknop. Aan de bovenkant van het scherm zit een kleine inham. Deze inham herbergt Apple’s geavanceerde camera’s en sensoren.

Revolutionaire ontwikkeling met Face-ID

De iPhone X heeft een unieke feature die de iPhone 8 niet heeft. Zo is de iPhone X  Apple’s eerste apparaat met Face ID. Hiermee ontgrendel je jouw telefoon door middel van een gezichtsscan. Om dit mogelijk te maken, zitten aan de voorkant van de iPhone X allerlei slimme sensoren. Deze sensoren scannen je gezicht op jouw unieke kenmerken en op diepte. Dit alles vormt een scan van jouw gezicht die dient als de toegangscode voor jouw iPhone X. Volgens Apple is dit nóg veiliger dan een pincode of de vingerafdrukscanner van eerdere iPhones!

Naast Face ID heeft de iPhone X nog meer leuke extra’s. Zo maken Apple’s animoji’s een debuut via de iPhone X. Animoji’s zijn geanimeerde emoji’s waarmee je jouw chat-gesprekken een extra dimensie geeft. Zo werkt het: de tekst spreek je in terwijl je in de frontcamera van jouw iPhone X kijkt. Tegelijkertijd wordt met behulp van Face ID een aap, kat, eenhoorn of een andere emoji in 3D aangemaakt die praat en kijkt zoals jij. Deze stuur je vervolgens naar jouw contacten. Hoe leuk is dat?!

iPhone 8

Camera’s: indrukwekkend en indrukwekkender

Design-wise is de iPhone X een ware bezienswaardigheid. Maar daar eindigt onze vergelijking zeker niet. Ook de camera’s van de telefoons zijn noemenswaardig. Zowel de iPhone 8 en iPhone 8 Plus als de iPhone X maken 12-megapixelfoto’s en filmen 60 frames per seconde in 4K. Hiermee kun je zeer indrukwekkende slow-motion video’s maken om actiemomenten vast te leggen. Dit is een echt technologisch hoogstandje wat je voorheen alleen tegenkwam bij ‘echte’ camera’s. Zowel de iPhone 8 Plus als de iPhone X hebben een dubbele 12-megapixelcamera aan de achterzijde. De iPhone 8 heeft er één aan de achterzijde.

De camera’s van de nieuwe iPhones stellen je in staat om Augmented Reality te gebruiken. Hierbij voegt je iPhone Virtual Reality toe aan het beeld dat de camera opvangt. Nu denk je misschien: wat moet ik daarmee? Verwacht wordt dat de rol van Augmented Reality de komende jaren flink zal toenemen. Bijvoorbeeld bij het navigeren. Denk hierbij aan het gebruik van Google Maps dat je in real time door de straten loodst door je camera te gebruiken in plaats van een plattegrondje. Of ontketen je innerlijke astronoom en ontdek de hemellichamen die ’s nachts tevoorschijn komen door je iPhone op een heldere nacht naar boven te richten.

Dankzij de geavanceerde technologie die Apple in Face-ID heeft gestopt, is de camera aan de voorzijde van de iPhone X vele malen beter dan die van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. De iPhone X heeft een 7-megapixel TrueDepth-camera aan de voorkant. Deze maakt prachtige selfieportretten doordat hij de diepte in je gezicht kan zien. Daarnaast zorgt Apple ’s nieuwe fotostudio-software ervoor dat jouw portretten voortaan levensecht zijn.

iPhone X

Evolutie of revolutie?

Zowel de iPhone 8 als de iPhone X hebben een strak design, zijn gemaakt van de beste materialen en werken razendsnel. De iPhone 8 en iPhone 8 Plus stellen je zeker niet teleur. Het zijn kwalitatief hoogstaande telefoons: zoals we dat van Apple gewend zijn.

Toch is het de iPhone X die de aandacht trekt. Niet alleen dankzij het nieuwe randloze ontwerp, maar vooral dankzij de extra mogelijkheden. Zo maken  Face ID, de TrueDepth selfiecamera en de verbeterde schermtechnologie de iPhone X een unieke telefoon.

Liever de nieuwste iPhone 11?

Op 10 september 2019 heeft Apple drie nieuwe iPhones gelanceerd: iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Benieuwd naar de opvolgers? Check hier alles over de iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max.

Apple's nieuwe budgettopper is onthuld! Klik hier voor de iPhone SE.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

64 GB of 256 GB; hoeveel geheugen heb ik nodig voor mijn iPhone 8 of iPhone X?

Mobiel

Stap in de tijdmachine: geschiedenis van de iPhone

Mobiel

8 grote voordelen van de iPhone X