7 juli 2017

Een dag zonder mobiel. Hoe doe je dat?

We gebruiken elke dag onze telefoon om te bellen, filmpjes te kijken of om te appen. We zijn altijd bereikbaar en dat is fijn. De constante afleiding van een mobiele telefoon zorgt echter ook voor onrust en verminderde concentratie op momenten wanneer dat wel belangrijk is en kan zijn. Bijvoorbeeld in het verkeer, op de fiets of in de avond als je gaat slapen. Nu is het voor KPN natuurlijk goed nieuws dat veel mensen in Nederland gebruik maken van hun telefoon maar niet als onze klant het gebruik als te veel ervaart of er onbewust last van heeft. Daarom vanuit KPN een aantal tips, mocht jij ook weleens afgeleid zijn door je telefoon.

Zet telefoon op stil en draai hem om

Of je nu op werk, thuis of onderweg bent, zet je telefoon eens een dag op stil. Veel mensen doen dit al, maar wellicht nog niet iedereen. Het stilzetten van je telefoon en in je zak of tas stoppen zorgt er voor dat je wel gebeld kan worden, maar even niet direct bereikbaar bent. Klinkt logisch maar het kan voor rust zorgen als je onderweg bent, een boek aan het lezen bent of even niet gestoord wilt worden. Mocht je een belletje verwachten, dan zet je je geluid natuurlijk aan.

Vliegtuigstand ook voor als je niet in het vliegtuig zit

De vliegtuigstand oorspronkelijk bedacht voor mobiel gebruik op een vlucht in het vliegtuig, is ook handig voor momenten als je echt niet gestoord wilt worden. Bijvoorbeeld tijdens een belangrijke meeting, familiediner of als je in de avond in je bed ligt. De concentratie voor het moment zal alleen maar toenemen en daarmee ook je geluk. Onderzoekt geeft aan dat men gelukkiger is, als je je concentreert op 1 ding. Het gras is dus niet altijd groener bij de buren. Je batterij laadt trouwens ook sneller op, als je je vliegtuigstand aan hebt staan.

Laat je telefoon een dag thuis

De meest radicale oplossing is een dag in de week je telefoon gewoon thuis laten, je vrienden vertellen dat je niet bereikbaar bent, of maar 1 telefoon meenemen, als je bijvoorbeeld met z’n tweeën bent. In het begin zal een dag je telefoon niet meenemen, raar aanvoelen, maar als je weet dat je wel bereikbaar bent als je weer thuis bent, zal het met minder gek aanvoelen. Een noodgeval daargelaten, maar laten we daar niet op hopen.

Hoe jij ook om gaat met je telefoon, het is goed

Tijdens het realiseren van dit artikel ben ik als schrijver twee keer afgeleid door mijn telefoon, heb ik mijn telefoon op stil gezet, en heb ik ook nog mijn vriendin gebeld omdat ik zag dat ze belde en ik haar toch nog even wilde spreken. Een aantal keer afgeleid maar het artikel is wel af.

Heb jij nog tips voor andere lezers, of voor mij?

Deel ze op het KPN forum en discussieer meer!

Ga naar het KPN forum

Ook interessant voor jou

Events & Winacties

Met Seaters doe je mee met de leukste winacties

Events & Winacties

De beste festivaltips

Mobiel

Klimaatneutraal bellen? Hoe doen wij dat?