4 februari 2019 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Het is tijd voor… de opvouwbare telefoon!

Vliegende auto’s, zelfdenkende robots, post bezorgende drones… de techniek staat niet stil. Ook in de telefoonwereld is innovatie de leidraad voor nieuwe ontwikkelingen. Wat de nieuwste rage is? De opvouwbare telefoon! Ja, echt, een telefoon die je kunt opvouwen. Hoog tijd om eens even goed in deze ontwikkeling te duiken.

Wat is dat, zo’n opvouwbare telefoon?

Klinkt spannend, een telefoon die je kunt opvouwen. Maar wat is het precies? De previews die we tot nu toe zagen, zijn apparaten die ongeveer even groot zijn als een tablet. Deze kun je dubbelvouwen, zodat het apparaat het formaat van een smartphone aanneemt. Je vouwt dus een tablet om tot telefoon! Hiervoor moet het beeldscherm flexibel zijn, zodat het niet breekt. Ook ligt er een uitdaging in het meeschalen van het beeld. Je wilt natuurlijk niet dat je na het dubbelvouwen maar de helft van het beeld ziet.

Een aantal fabrikanten experimenteert al met de opvouwbare telefoon en sommige hebben er al een op de markt gebracht! We zetten een aantal van deze fabrikanten op een rijtje. Hoe ver zijn ze al met de ontwikkeling van deze opvouwbare telefoons?

Maak kennis met Royole

Grote kans dat je nog nooit van dit merk hebt gehoord: Royole. Het is namelijk (nog) vrij onbekend in Europa. Deze Chinese fabrikant heeft zijn opvouwbare telefoon onlangs gelanceerd. En volgens de geruchten is de smartphone eind 2019 in Europa verkrijgbaar.

Het toestel heet FlexPai en het heeft, volledig uitgevouwen, een 7,8 inch amoled-scherm. Over het midden van het flexibele scherm loopt een (onzichtbaar) scharnier waarmee je de telefoon dubbelvouwt. De software-interface verandert automatisch mee. Tof, toch!

Samsung doet ook mee

Uiteraard kan Samsung niet achterblijven met deze trend. In september 2018 meldde het merk dat ze al lange tijd druk bezig zijn met het ontwikkelen van een opvouwbare telefoon. Schijnbaar experimenteren ze al sinds 2013 met deze techniek! De opvouwbare Samsungtelefoon komt, volgens Samsung zelf, ergens in 2019 uit. Wanneer precies is helaas nog niet duidelijk.

Volgens Android Planet heet de schermtechniek Infinity Flex en gaat de smartphone waarschijnlijk Galaxy Fold heten. Speciaal voor deze opvouwbare telefoon ontwikkelt Samsung ook een nieuwe softwareversie, die rekening houdt met de verschillende schermformaten: One UI. Het 7,1-inch scherm waarop je comfortabel films kijkt en games speelt vouw je dubbel. Op het kleine scherm aan de achterkant doe je dagelijkse dingen als WhatsAppen en Instagrammen.

Naast deze opvouwbare telefoon kwam Samsung dit jaar met nog een nieuwe smartphone: de Samsung Galaxy S10. Deze nieuwste Samsung is de opvolger van de S9 en is voorzien van de nieuwste technieken en beste camera's Zoals een ‘cameragat’ aan de voorkant dat speciale foto-features biedt!

Xiaomi heeft een model ‘gelekt’

Het Chinese merk Xiaomi, nieuwkomer op de Europese smartphonemarkt, zit ook zeker niet stil. Het Algemeen Dagblad wist onlangs te onthullen dat Xiaomi binnenkort een opvouwbare telefoon aankondigt. De geruchten melden dat je het scherm niet dubbelvouwt, maar in drieën. Je buigt de linkerzijde om, en dan de rechterzijde. Wat klinkt dat cool! Voor dit toestel schijn je wel diep in de buidel te moeten tasten. Vanaf 1500 euro kan deze telefoon binnenkort van jou zijn…

LG belooft zomer 2019 ook een opvouwbare telefoon

Ook LG blijft niet achter met de ontwikkeling van een opvouwbare telefoon. Tot nu toe zijn het vooral geruchten en is er nog niet veel duidelijk over hoe de telefoon eruit zal zien, maar waarschijnlijk wordt het toestel na de zomer van 2019 gelanceerd. LG richt zich voorlopig eerst op de ontwikkeling van een telefoon met 5G-ondersteuning. En dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Want ja, wie wil er nu niet nóg snellere mobiele data?

De voordelen van een opvouwbare telefoon

Leuk speeltje, zo’n opvouwbare telefoon, maar wat heb je eraan? Het grootste pluspunt is het grote scherm dat in je broekzak past. Denk aan een presentatie tijdens een meeting, zonder dat je je laptop mee hoeft te nemen. Of onderweg in de trein een filmpje kijken. Een tweede voordeel is de look van het apparaat. Zo’n opvouwbare telefoon ziet er natuurlijk ook heel fancy en futuristisch uit. Early adaptors, deze is dus zeker voor jullie. Beetje tof doen mag best!

De nadelen van een opvouwbare telefoon

Supercool natuurlijk zo’n opvouwbare telefoon, maar er zijn ook nadelen. Zo is de opvouwbare telefoon net wat dikker en zwaarder dan je gewend bent van je eigen smartphone. De techniek rondom het flexibele scherm staat ook nog in de kinderschoenen. Dat betekent dat de kwaliteit van het toestel nog niet optimaal is. Een laatste nadeel is de prijs. Want zo’n spannend apparaat komt wél met een prijskaartje, vermoedelijk gaan ze zelfs richting de 2000 euro. Ai!

De nieuwste smartphones bij KPN

De opvouwbare telefoons komen natuurlijk ook naar Nederland. Wanneer is helaas nog onduidelijk. Maar zodra ze er zijn, lees je er op Beleef KPN alles over. 

Voorlopig moeten we het dus nog doen met een van de toffe telefoons die voorzien zijn van de nieuwste snufjes en wél al verkrijgbaar zijn. Bekijk al onze gave telefoons. Voor welke ga jij?

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Supersnel bellen over het 4G netwerk van KPN

Mobiel

Tips krassen verwijderen van smartphonescherm