20 september 2017

Google Play apps betalen via je KPN factuur

Het is vakantietijd in Nederland. Ik merk het als ik ’s ochtends in de trein stap om naar mijn werk te gaan: een oase van rust en lege stoelen om mij heen. Ook in de stad Groningen, waar ik mijn blogs voor KPN schrijf, is het normaal rustig in deze periode. Maar dit jaar is het allemaal anders. Dankzij de enorme hype rond de Pokemon Go app, zijn de straten en parken vol met jongeren die op hun mobiele telefoons turen. Wat een app niet teweeg kan brengen.


Een paar jaar geleden wisten we nog niet eens wat een app was, nu vind je er miljoenen in de online winkels van Apple, Google of Windows. Je kan zowel gratis als betaalde apps downloaden. Speciaal voor Android gebruikers is er goed nieuws, want je kan betaalde apps tegenwoordig via je KPN factuur afrekenen. Hieronder lees je hoe dit werkt. Maar eerst duiken we nog even de geschiedenisboeken in, wist je dat apps nog helemaal niet zo lang bestaan? 

Terug in de tijd, toen er nog geen apps waren
Het woord app is een afkorting van applicatie. Tegenwoordig kun je praktisch alles via apps doen op je smartphone, maar een paar jaar geleden ging dat nog heel anders. Voor de 1e apps moeten we terug naar de vorige eeuw. In 1992 introduceerde IBM de 1e combinatie tussen een mobiele telefoon en een PDA, een soort prehistorische smartphone eigenlijk. Met deze telefoon, genaamd Simon, kon je natuurlijk bellen, maar ook je agenda bijhouden, zien hoe laat het is en contacten opslaan in het telefoonboek. In 1998 werd het populaire spelletje Snake in app-vorm beschikbaar voor de mobiele telefoon. Op mijn Nokia 3310 kon ik mij uren vermaken met dit eenvoudige spel. Pas in 2007 won de app pas echt aan populariteit. Met de komst van de 1e iPhone en de bijbehorende App Store in 2008, veranderde ons leven voorgoed. 

Waar kan ik apps vinden? 
WhatsApp, Facebook, Instagram of YouTube, ik weet bijna zeker dat jij een van deze apps ook op je smartphone hebt staan. Ze zijn gemakkelijk te downloaden in de App Stores van Apple (iTunes) of Google (Google Play store). Toen beide bedrijven in 2008 hun app winkel lanceerden, had niemand verwacht dat er bijna 8 jaar later meer dan 2,8 miljoen apps zouden zijn. Om een app te downloaden is het nodig eerst een account aan te maken. In het geval van iTunes doe je dit met een Apple ID, bij de Google Play store log je eenvoudig in met je Gmail-account. Vervolgens kun je gratis of betaalde apps downloaden. Voor de laatste categorie apps moet je kiezen hoe je apps wilt betalen! 

Apps betalen via je KPN factuur
Wil je een betaalde app via de Google Play Store kopen? Dan heb ik goed nieuws. Je hebt geen creditcard meer nodig om apps, muziek, in-app aankopen en ringtones aan te schaffen. Je kunt je apps en andere media namelijk gewoon via je factuur van KPN afrekenen. Je hebt hiervoor wel een KPN mobiel abonnement nodig. 

Hoe koop je apps via je KPN factuur? 
Bij elke aankoop in de Google Play Store kies je hoe je wilt betalen. Als je voor ‘betalen via KPN factuur’ kiest, komt het bedrag op je volgende factuur terecht. De 1e keer dat je wilt betalen via je KPN-factuur heb je een mobiele internetverbinding (binnen Nederland) nodig en geef je je gegevens door aan de Google Play Store. Het is aan te raden om je account te beveiligen met een pincode. De limiet voor aankopen is € 50,00 per aankoop en € 300,00 per kalendermaand. 

Welke app ga jij als 1e downloaden? 
Lijkt het jou ook handig om je apps af te rekenen via KPN? Lees dan alles over het afrekenen van apps en andere media in de Google Play store via je KPN factuur. Heb je een vraag over het afrekenen van apps of een algemene vraag over je factuur? Stel dan je vraag op het KPN forum.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Eenvoudig je verbruik en bundels bekijken met de MijnKPN app

Internet

Overal in huis werken? Onze monteur geeft wifi-tips!

Innovatie & Techniek

Tegen je huis praten met Google Home, Alexa en Siri