3 oktober 2017

De 4 beste smartphonecamera’s van dit moment

De tijd dat je op pad ging met een dure spiegelreflex camera ligt wel een beetje achter ons. Met je smartphone op zak is elk moment een fotomoment. Maar welke smartphonecamera’s zijn nou het beste? We hebben er 4 voor je op een rij gezet.

Samsung Galaxy S7


De S7 heeft, als het om de camera gaat, een behoorlijke upgrade gehad. Denk hierbij aan een betere prestaties bij weinig licht, een snellere autofocus en hij is stof- en waterdicht. De S7 is voorzien van een 12 megapixelcamera met Dual Pixel-technologie. Dit zorgt er voor dat je zelfs bij weinig licht heldere foto’s maakt door een betere scherpstelling. Door te kiezen voor een groter diafragma van f/1.7 vangt de sensor meer licht, wat weer voor betere foto’s zorgt. Met 4 GB aan werkgeheugen en een 5,1 inch AMOLED-screen springen de kleuren van het scherm.

Benieuwd naar de allernieuwste Samsung smartphone? Ontdek de Samsung S20.

Apple iPhone 7 Plus


Het grote voordeel van de iPhone 7 Plus is toch wel de dubbele camera 12 megapixelcamera. Je krijgt zowel een groothoek- als telelens. Daarnaast bestaan de lenzen uit een sensor die 60% sneller en 30% energiezuiniger is dan zijn voorganger. Ook hier is gekozen voor een groter diafragma van f/1.8, wat moet resulteren in meer lichtopbrengst. Alleen vangt deze iets minder licht op dan de S7. Een goede vooruitgang is de toevoeging van de optische beeldstabilisatie waardoor beelden minder schokkerig worden. Met de uitrol van iOS 10.1 introduceerde Apple dan eindelijk het bokeh-effect.

Huawei P9


In samenwerking met cameraproducent Leica is een dubbele 12 megapixel-camera ontwikkeld voor de achterkant, en een 8 megapixel-camera aan de voorkant. Dankzij de 'Hybrid Focus' maak je razendsnel haarscherpe foto's en biedt daarnaast enkele mooie opties. Zo kun je de apertuur aanpassen, je bepaalt zelf in welke mate je een foto scherp stelt. Ook is er een Pro-modus aanwezig in de P9 om alle camera-opties handmatig in te stellen. Leuke extra’s voor de front camera zijn de glimlach-detector en ‘Perfect Selfie’. Helaas zien we nog geen 4K video optie.

LG G5


Het verschil van de LG G5 is het feit dat dit een 'modulair' toestel is welke in tweeën kan worden gesplitst om een speciale cameragrip met extra accucapaciteit toe te voegen. De G5 is ook voorzien van twee camera’s, een 8 megapixel groothoeklens met een blikveld van wel 135 graden en een gewone 16 megapixel camera. Het verschil met de P9, is dat de camera’s van de G5 geheel los van elkaar staan. Je geeft zelf aan welke je wilt gebruiken. De groothoeklens heeft vele voordelen, een nadeel is het diafragma van f/2.4. Bij slechte lichtomstandigheden heb je veel detailverlies.

Conclusie


Probeer maar eens op te vallen in de drukke smartphonemarkt. Qua specificaties zijn de verschillen klein, en de verschillende smartphones beginnen steeds meer op elkaar te lijken. Toch verslaat de S7 de andere smartphones met gemak, zeker als je moet werken met slechte lichtomstandigheden. De meest natuurgetrouwe landschapsfoto’s zijn toe te schrijven aan zowel de S7 als de G5. De Galaxy S7 is waterdicht en dat opent een geheel nieuwe wereld om te fotograferen. Maar vergeet vooral de groothoeklens van de G5 niet, deze zorgt voor meer fotografische vrijheid.

(Bron: Tweakers, Consumentenbond, Computertotaal)

Ook interessant voor jou

Mobiel

Zo maak je de mooiste foto’s met de iPhone 7 (en iPhone 7 Plus)

Mobiel

Lifehacks: Een selfie maken en toch fashionable blijven

Mobiel

Vakantiefoto’s online opslaan voor iOS en Android?