16 augustus 2019 2 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Het appverbod: klinkt als muziek in de oren

Op de fiets met je telefoon? Met de ingang van het appverbod mag dat niet meer. Appen, bellen, muziek luisteren en navigeren levert je een dikke vette boete op… Behalve als je je telefoon in je zak laat zitten. Voorkom een boete en stap handsfree op de fiets!

Mobiele telefoon gebruiken op de fiets.

Het appverbod: wat mag wel en wat niet?

Op 1 juli 2019 is het appverbod ingegaan. Het klinkt alsof je niet meer mag appen op de fiets, maar dat is niet het enige. Bellen, muziek opzetten en navigeren is ook verboden, ondanks dat de naam je anders doet vermoeden. Alles waarbij je je telefoon in de hand houdt, mag niet meer. Ook even kijken hoe laat het is, levert je een boete op van maar liefst 95 euro!

Wat mag wél?

We zeiden het al eerder: je mag je telefoon niet in je hand houden tijdens het fietsen. Wat wel mag volgens het appverbod? Je telefoon in een houder op je stuur plaatsen. Zo kun je tóch je Google Maps aanzetten, zodat je niet verdwaalt. Raak het apparaat alleen niet aan en houd je ogen op de weg! Wanneer je bij het stoplicht stilstaat, mag je weer een nieuwe route invoeren. Zolang je stilstaat mag je met je telefoon doen wat je wilt. Word je dus gebeld, stap dan even af en neem op de stop je belletje aan.

Maar het handigst is natuurlijk… handsfree op de fiets! Met je (draadloze) oordopjes bedien je je telefoon terwijl je je handen aan het stuur houdt.

Muziek luisteren met het appverbod

Handsfree muziek luisteren, here we go! Jij mag met het appverbod gewoon muziek luisteren. Als je maar je oordopjes in hebt of een koptelefoon op hebt én je telefoon in je zak hebt. Zet je favoriete playlist op voor je op de fiets stapt of wanneer je bij het stoplicht staat. En berg daarna je telefoon weer op in je zak of tas. Of kies voor een leuke podcast. Liever niet met het snoer van je koptelefoon in de knoop zitten? Kijk dan of de Apple Earpods iets voor jou zijn. Wist je dat je hier zowat je hele telefoon mee kunt bedienen?!

Je telefoon op afstand besturen

Je Android-telefoon besturen zónder vast te houden? Dat doe je met Samsung Bixby. Zeg maar de Siri van Android. Heel handig, want je zegt gewoon hardop wat je wilt appen, afspelen, horen of wie je wilt bellen. Bixby regelt het voor je! Heb je een iPhone? Dan kun je natuurlijk gewoon Siri gebruiken. Je trouwe vriend die altijd voor je klaar staat.

Nog een andere manier om tóch met je telefoon in verbinding te staan op de fiets, is een smart watch. Hierop zie je appjes die binnenkomen en wie er belt. Je kunt er niet op reageren, maar mocht het belangrijk zijn, kun je even afstappen om op te nemen. Online op de fiets, veilig en zonder boete!

Veilig onderweg

Appverbod of niet, het is vooral belangrijk om veilig op de fiets te zitten. Daar helpt afleiding van je telefoon niet bij. Houd daarom altijd je telefoon in je broekzak of tas, zodat je veilig aankomt op je bestemming.

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Online muziek luisteren: stream er op los

Gezin

Veilig op de fiets met het slimme slot van KPN

Gezin

Veilig in het verkeer met het nationale verkeersexamen