16 oktober 2018 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Android Pie, Google’s nieuwste lekkernij

Android Pie is de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Het zit vol overheerlijke verbeteringen en nieuwe mogelijkheden voor jouw Android-smartphone; van extra overzichtelijke notificaties tot nóg sneller berichtjes beantwoorden.

Android Pie


Wat is Android Pie?

Android Pie is de nieuwste versie van het Google’s besturingssysteem voor smartphones en tablets. De naam is geen toeval: Marshmallow, Nougat en Oreo gingen Pie al voor. Een besturingssysteem is de tolk tussen jou en de hardware van een apparaat. Het vertaalt jouw commando’s en geeft die door aan de hardware, met als doel het gebruik van de telefoon voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Tik jij bijvoorbeeld op het Whatapp-icoon op je startscherm, dat wordt Whatapp in no time opgestart.

Android vs. iOS

De grootste tegenhanger van Android is Apple’s iOS, het besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Op het eerste gezicht lijken Android en iOS veel op elkaar, maar er zijn ook zeker verschillen. Zo kun je het uiterlijk van Android naar je eigen hand zetten. Daarentegen is iOS extra makkelijk in gebruik.

Sony Xperia XZ3: eerste smartphone in Nederland met Android Pie!

De gloednieuwe Sony Xperia XZ3 heeft de kers op de taart: het is de eerste smartphone in Nederland die draait op Android Pie. Heb jij een andere Android-smartphone? Dan kun je binnenkort ook genieten van de volgende verbeteringen en vernieuwingen om je vingers bij af te likken.

Wat is er nieuw?


Wat is er nieuw aan Android Pie?

Android Pie bevat een scala aan verbeteringen en ontwikkelingen ten opzichte van zijn voorganger, Android Oreo. Van de meeste merk je niet veel. Dat zijn namelijk bugfixes: piepkleine foutjes die met Android Pie zijn opgelost, waardoor je telefoon sneller of zuiniger werkt. Dit zijn de vernuftigheden waarvan jouw Android-hart vast sneller gaat kloppen.

Sneller en intuïtiever!

Een vernieuwing die je meteen merkt, is de bediening met gebaren. De navigatieknoppen onderaan het scherm zijn dan ook foetsie. Je werkt dus alleen nog met een hoofdknop die tal van functies heeft. Veeg naar boven voor het overzicht met recente apps, blader hierin razendsnel tussen verschillende apps of veeg naar rechts voor je laatst gebruikte app.

De P van Pie én Privacy

Android Pie beschermt jouw privacy. Want dankzij Android Pie kunnen apps zoals Facebook of WhatsApp niet zomaar op de achtergrond toegang krijgen tot jouw camera, microfoon en andere sensoren. Als je dit wel wilt, dat kun je hier zelf toegang toe geven. Gebruik je de app niet? Dan kan deze op de achtergrond geen toegang krijgen tot je microfoon en camera. Ook de andere sensoren, zoals je bewegings-tracker, kan op de achtergrond niets registreren. Met Android Pie is een uitgeschakelde app dus ook écht uitgeschakeld.

Opgeruimd staat netjes

Is je notificatiescherm soms net een rommelige puberkamer? Android Pie komt to the rescue als opruimhulp. Het toont notificaties namelijk een stuk overzichtelijker. Ook kun je meldingen makkelijker verwijderen en á la minute berichtjes beantwoorden. Nieuw is ‘Smart reply’. Dat zijn automatische antwoorden die je direct stuurt, zoals: ‘Doen we’, ‘Klinkt goed’ of ‘Sorry, ik kan niet’.

Speciaal plekje voor de notch

Heb jij een telefoon met een ‘notch’ in het scherm? Deze inkeping kan nog weleens ongevraagd in je beeld ‘snijden’. Door Android Pie houden notificatie-icoontjes voortaan rekening met de notch. Zo verdwijnen gemiste berichtjes niet meer achter de inkeping. Een kleine, maar oh zo handige verbetering.

Alle kleuren van de regenboog

Android Pie is ook een lust voor het oog. Zo is het instellingenmenu ‘versierd’ met veel meer kleuren. Dat is niet alleen mooi, maar ook handig. Want door al die kleuren herken je categorieën een stuk makkelijker. Zo zijn je privacy-instellingen bijvoorbeeld blauw.

Lange adem

Android Pie zit boordevol ‘machine learning’. Dit houdt in dat het besturingssysteem analyseert hoe jij je telefoon gebruikt, hiervan leert en instellingen erop aanpast. Het resultaat van machine learning is een betere batterijduur doordat je telefoon zijn krachten zo verdeelt dat hij energie bespaart. Ook het scherm leert van jouw gedrag. Zo leert het van je aanpassingen aan de schermhelderheid en zal deze na verloop van tijd steeds beter automatisch aanpassen aan je voorkeuren.

Meer vrije tijd!


Meer vrije tijd!

Vind je dat je eigenlijk teveel op je telefoon zit? Digital Wellbeing van Android Pie helpt je om te minderen door jou bewust te maken van ‘too much screen time’. Zo kun je per app bijhouden hoe vaak je deze elke dag opent. Ook kun je voor apps een tijdlimiet instellen. Het resultaat? Meer vrije tijd in de échte wereld!

Nog een zorgzaam extraatje. Android Pie past de kleuren van je beeldscherm aan tegen de tijd dat het bedtijd wordt: het scherm wordt dan minder fel en minder kleurrijk. Dit helpt je om sneller in slaap te vallen.

Android Pie op jouw telefoon

Zit jij watertandend te wachten op Android Pie? Het kan nog even duren voordat jouw Android-telefoon deze update krijgt. Fabrikanten moeten namelijk een update naar Android Pie op maat maken voor jouw type telefoon. Dit komt doordat elke telefoon zijn eigen kenmerken heeft waarop Android Pie moet worden afgesteld. Oude of goedkope telefoons krijgen daarom niet altijd de update.

Koop de gloednieuwe Sony Xperia XZ3 Dual-Sim met Android Pie tussen 1 oktober en 4 november 2018 met abonnement bij KPN en krijg GRATIS een Sony WH-1000XM3 Wireless NV headset ter waarde van € 380,-!

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Upgrade! 5 nieuwtjes over iOS 12

Mobiel

Koekje erbij? Alles over Android Oreo!

Mobiel

Sony Xperia XZ3 met GRATIS draadloze headset t.w.v €380,-