19 oktober 2017

5 tips om een natte telefoon te redden

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zit op het toilet en oeps… en dat terwijl je net de finale van Game of Thrones zit te kijken. Wij geven je een aantal tips om je smartphone van de verdrinkingsdood te redden.

telefoon in rijst


Laten we eerlijk zijn: zodra je smartphone zijn eerste duik heeft genomen, is de kans groot dat je hem alleen nog als speelgoed kunt gebruiken. Daar gaan je apps, al die levels in Candy Crush of je foto’s van het festivalseizoen. Toch betekent dit niet direct het einde, er zijn namelijk een aantal manieren om je mobiele levenspartner toch nog te reanimeren.

Uitschakelen

Ook al jeuken je handen. Controleer niet eerst of het toestel het nog doet. Schakel je toestel direct uit, verwijder de SIM-kaart en de batterij (indien mogelijk). Haal je SD-kaartjes eruit en probeer alles te drogen met een handdoek. Probeer zo min mogelijk te schudden om geen water op plekken te brengen waar het nu nog niet is.

Gebruik een stofzuiger

Niet om die stofnesten onder de bank aan te pakken, maar om het water uit je telefoon te zuigen. Gebruik in dit geval geen föhn aangezien de warme lucht niet goed is voor je telefoon en je hiermee het water verder naar binnen verplaatst. Houd wel enige afstand, aangezien een stofzuiger statische elektriciteit kan veroorzaken. Het advies: zuigen en dus niet blazen.

De rijst truc

Laat het maar aan je trouwe Uncle Ben’s over om je uit de brand te helpen. Rijst absorbeert water. Leg je telefoon voor 48 uur of langer in een kom met droge rijst. Dit beperkt de grootste schade. Doe dit alleen met de telefoon, de batterij en simkaart kun je beter op een absorberende doek laten drogen. 

Vochtverwijderaars

Beter dan de rijstoplossing zijn bijvoorbeeld de vochtverwijderaars van Bheestie bags. Hun marketingteam belooft: ‘je apparaat wordt zo'n zeven keer droger dan met huis-tuin-en-keuken oplossingen’. Het zijn speciale zakjes met daarin kleinere zakjes met vocht onttrekkende kralen.

Wacht 48 uur

Probeer je te bedwingen, maar wacht dus minimaal 48 uur. Controleer nogmaals alle openingen op vocht, doe een schietgebedje en zet de telefoon aan. Je kan ook proberen om je telefoon in het stopcontact te pluggen zonder de batterij. Werkt ook dit niet, dan is het tijd om vrede te sluiten met het idee dat je toestel niet te redden is.

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

5 Goede voornemens om veilig online te zijn

Veiligheid

Samen houden wij het internet veilig, maar hoe?

Veiligheid

Help! Ben ik gehackt?