5 oktober 2018 Auteur: Redactie Beleef KPN

Eerste hulp bij een natte telefoon

Veel recent uitgebrachte telefoons zijn waterbestendig. Toch kun je hier niet zomaar mee zwemmen in de zee. Welke telefoons zijn waterbestendig, wat houdt dit precies in, en wat moet je doen als je een niet-waterdichte telefoon in het bad of toilet laat vallen? KPN geeft je tips.

telefoon in rijst


Wat is een waterdichte telefoon?

Hoe stof- of waterbestendig een smartphone precies is, wordt aangegeven met een IP-waarde. Zo heeft de iPhone XR een IP67-certificatie. De iPhone Xs en Xs Max hebben zelfs een IP68-certificatie. Hierbij geeft het eerste cijfer aan hoe stofdicht de telefoon is. Het cijfer 6 is de hoogste waarde en houdt in dat de telefoon zo is gemaakt dat er geen stof kan binnendringen. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed de telefoon tegen water kan. Deze waarde loopt van 0 tot 9. Het cijfer 7 in de IP67-certificatie van de iPhone XR houdt in dat je de telefoon tot 30 minuten kunt onderdompelen op een diepte van 1 meter of minder. De iPhone Xs kan met zijn IP68-certificaat een meter dieper overleven. Een plons in je toilet of badkuip is dus geen probleem voor de iPhone XR, Xs en Xs Max. Belangrijk om te weten: de test met deze telefoons zijn uitgevoerd in 'zoet' water. Probeer de dompel-truc dus niet uit in zee- of zwembadwater!

5 tips bij een natte telefoon

Heb je jouw niet-waterbestendige telefoon in het bad of toilet laten vallen? Of heeft jouw IP67/68-gecertificeerde smartphone een duik gemaakt in zee- of zwembadwater? Reanimeer je mobiele levenspartner dan met deze 5 tips.

Zet je telefoon meteen uit!

Controleer niet eerst of je telefoon het nog doet! Maar schakel 'm direct uit en verwijder de SIM-kaart, SD-kaartjes en de batterij (indien mogelijk). Droag daarna alles voorzichtig met een handdoek. Probeer hierbij zo min mogelijk te schudden om te voorkomen dat het water zich verder verspreidt.

Rijst

Schakel hulplijn Uncle Ben's in. Want rijst absorbeert water. Leg je telefoon voor 48 uur of langer in een kom met droge rijst om de grootste schade te beperken. Doe dit wel alleen met de telefoon zelf. De batterij en SIM-kaart kun je beter op een absorberende doek laten drogen. 

Stofzuiger

De stofzuiger kan je helpen. Niet om die stofnesten onder de bank aan te pakken, maar om het water uit je telefoon te zuigen. Gebruik geen föhn! De warme lucht is niet goed voor je telefoon en hiermee verplaats je het water verder naar binnen. Houd wel enige afstand, want een stofzuiger kan statische elektriciteit veroorzaken.

Vochtverwijderaars

Nog beter dan de rijst-truc zijn vochtverwijderaars. Bijvoorbeeld de speciale zakjes met vocht onttrekkende kralen van Bheestie Bags. Hun marketingteam belooft: ‘Je apparaat wordt zo'n zeven keer droger dan met huis-tuin-en-keuken oplossingen’.

48 uur wachten

Probeer je te bedwingen. Wacht dus minimaal 48 uur. Controleer vervolgens nogmaals alle openingen op vocht, doe een schietgebedje en zet je telefoon weer aan. Je kunt ook proberen om je telefoon in het stopcontact te pluggen zonder de batterij. Werkt dit ook niet, dan is je toestel waarschijnlijk niet meer te redden.

Verzeker je smartphone met Toestelverzekering

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

5 Goede voornemens om veilig online te zijn

Veiligheid

Samen houden wij het internet veilig, maar hoe?

Veiligheid

Help! Ben ik gehackt? Tips en tricks