8 juni 2018 5 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Mobiele hotspot op vakantie: 3 tips

WiFi in de kantine van de camping is niet altijd fantastisch. Maar snel en veilig internetten kan tegenwoordig veel makkelijker: via je eigen hotspot op je mobiele telefoon! Zo mis je geen moment van de Tour de France of het WK.

Mobiel hotspot


Mooi niet dat jij dit jaar de Tour de France mist! Je hebt je laptop of tablet al ingepakt en neemt ‘m mee naar de camping in Italië waar je vier weken verblijft deze zomervakantie. Maar je hebt ook al op de website van de camping gezien dat de WiFi zo traag is als een slak.

Tom Dumoulin haperend op de fiets, dat wil je liever niet zien. Bovendien zijn openbare WiFi-netwerken niet veilig: veel te makkelijk te hacken. Hoe zorg je dan voor goed en veilig internet? Met je eigen mobiele hotspot! Op de volgende 3 manieren kun jij je eigen hotspot instellen en genieten van een opkwaliteit internetverbinding.

1.  Maak een mobiele hotspot van je smartphone

Je smartphone heb je altijd bij je, ook op vakantie. Sinds juni 2017 mag je de belminuten en MB’s van je mobiele abonnement gebruiken in de hele EU, zonder extra kosten. Daarom kun je prima een mobiele hotspot van je telefoon maken. Daarmee zorg je ervoor dat je smartphone een soort WiFi-router wordt. Op deze manier kan je laptop of tablet verbinding maken zoals met een normale WiFi-verbinding. Zo maak je een hotspot van je smartphone:

Hotspot instellen met Android
 • Ga naar ‘Instellingen’.
 • Bij ‘Draadloos en netwerken’, tik op ‘Meer’.
 • Tik op ‘Tethering en hotspot’
 • Bij de optie ‘Wi-Fi-hotspot instellen’ kun je je verbinding een eigen naam geven. En niet onbelangrijk: een wachtwoord instellen. Stel een niet te makkelijk wachtwoord in, zodat er geen andere mensen van jouw databundel kunnen snoepen.
 • Zet de optie ‘Mobiele Wi-Fi-hotspot’ aan.
 • Zoek met je laptop naar de verbinding met jouw gekozen naam. Vul het wachtwoord in. En je bent verbonden!

  Hotspot instellen met iPhone
  • Ga naar 'Instellingen' > 'Mobiel netwerk'
  • Tik op 'Persoonlijke hotspot'
  • Tik op ‘wifi-toegang’ om een wachtwoord in te stellen. Kies ook hier geen makkelijk wachtwoord uit!
  • Zet de functie ‘Persoonlijke hotspot’ aan.
  • Zoek met je laptop naar de verbinding met jouw gekozen naam. Vul het wachtwoord in. En je bent verbonden!

   Om de hele sportzomer lang de Tour de France of het WK via je mobiele hotspot te kunnen kijken, heb je natuurlijk wel veel MB’s nodig. Bij KPN kun je het mobiele abonnement kiezen dat bij jouw situatie past. Bijvoorbeeld een Sim Only abonnement met 2 GB of 4 GB. Of als je écht zorgeloos alle wedstrijden wilt kijken: 20 GB.

   2.  Gebruik een mifi-router als mobiele hotspot

   Mobiele Hotspot


   Mifi staat voor mobiele WiFi en biedt je de mogelijkheid om overal internet te hebben. Een mifi-router is een kleine, draagbare 3G of 4G router die op een accu werkt. Een mifi-apparaat past prima in je broekzak of handtas, en kun je ook onopvallend in je caravan leggen. Ook je vrienden of je kinderen die mee zijn op vakantie en liever het WK kijken zitten niet zonder internet: maximaal 10 apparaten kunnen tegelijk verbinding maken.

   Mobiel internet in de kopgroep

   De mifi-router maakt verbinding met het internet dankzij een SIM-kaart die je erin kunt stoppen. De meeste Sim Only abonnementen zijn inclusief minuten en sms’jes. Daar heb je met een mifi-router niet zo veel aan als je alleen internet nodig hebt om de Tour de France te kijken. KPN biedt daarom Mobiel Internet, het abonnement met alleen internet. Dan heb je extra veel MB’s voor een lagere prijs. Ben je ook nog eens KPN Compleet? Dan verdubbelen je MB’s en krijg je 5 euro extra korting! Zo mis je geen enkele inhaalactie of valpartij.

   3.  Maak verbinding met WiFi hotspots van je provider

   Wil je toch liever online zijn zonder 4G? Je kunt de NPO blijven streamen met gratis WiFi hotspots van je provider. Hoe werkt het? Jij stelt jouw WiFi-netwerk thuis beschikbaar als hotspot voor andere mensen met dezelfde provider als jij. In ruil mag jij gebruik maken van de miljoenen andere WiFi hotspots ter wereld. Hoe handig is dat! KPN WiFi hotspots heeft zo’n 20 miljoen hotspots in heel Europa, waarvan 10 miljoen in Nederland alleen al. De kans is dus groot dat er een KPN WiFi hotspot bij jou in de buurt is als jij op vakantie bent in Europa. Ook al doet Nederland niet mee met het WK, je mist tenminste niet de wedstrijden van onze Zuiderburen of Oosterburen.

   Ook interessant voor jou:

   Mobiel

   Wifi-hotspot instellen op je smartphone