20 september 2017

De 11 nieuwste functies in iOS 11

iOS 11 is het besturingssysteem van de nieuwe iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. De nieuwe versie van Apple’s besturingssysteem krijgt allerlei nieuwe functies. Wat zijn de 11 handigste functies in iOS 11?

IOS 11 header


Dit zijn de 11 belangrijkste nieuwe functies in iOS 11

Net als de iPhone viert iOS dit jaar zijn tiende verjaardag. Om dat te vieren krijgt het besturingssysteem een lading vol nieuwe functies.

Je eigen snelkoppelingen kiezen voor het aanpasbare controlecentrum

Met één veeg omhoog toegang tot precies de apps die jij wilt? Het kan met het vernieuwde controlecentrum van iOS. Voorheen paste je hier al bijvoorbeeld de schermhelderheid aan en schakelde je de WiFi in of uit. In iOS 11 kies je zelf de apps die je in het controlecentrum ziet.

Klik hier om te zien hoe je je controlecentrum aan kunt passen.

Nieuwe berichtjes en meldingen bekijken op een vergrendeld scherm

Ook een ander ‘centrum’ gaat op de schop. Apple voegt het meldingencentrum namelijk samen met het vergrendelscherm. Op de iPhone 8 zie je straks niet alleen de nieuwste berichten op het vergrendelscherm. Je kunt ook ‘doorscrollen’ naar eerdere berichten van eerdere dagen. Natuurlijk zie je de volledige inhoud van zo’n berichtje pas als je de iPhone ontgrendelt. Handig: je kunt direct reageren op een appje zonder de iPhone te ontgrendelen!

Ipad IOS 11

Bestanden verplaatsen op je iPhone? Geen computer meer voor nodig!

De Files-app is misschien wel de handigste nieuwe functie in iOS 11. Deze app is wat de ‘Finder’ of ‘Verkenner’ is voor een MacBook of Windows-computer. Ja, in iOS verken je dus supersnel alle bestanden die op je telefoon staan. Extra slimmigheidje: bestanden overzetten! Heb je bijvoorbeeld in de browser ondertiteling voor een videobestand gedownload? Deze kun je dan, als je dat wilt, overzetten naar een mediaplayer die ondertiteling ondersteunt.

Met rechts typen terwijl je links je koffie vasthoudt

Kleinere iPhones zijn nog altijd prima met één hand te bedienen. Op een model als de iPhone 7 Plus is dat iétsje lastiger. Daar heeft Apple wat moois voor bedacht. In iOS 11 kun je het toetsenbord rechts of links centraliseren. De toetsen zijn daarnaast iets kleiner, waardoor je prima met één hand bij alle toetsen komt. Handig!

Op de weg geen afleidingen meer dankzij uitgebreidere ‘niet storen’-functie

In iOS 11 zorgt de ‘niet storen’-functie er voor dat je óók tijdens het autorijden niet wordt afgeleid. Tot nu ontvang je ook achter het stuur gewoon berichten. En die kunnen je op de weg afleiden, wat soms best ‘tricky’ is. De vernieuwde ‘niet storen’-functie geeft geen meldingen door zodra je berichtjes binnenkrijgt. Zo word je dus niet afgeleid! Oók leuk is dat je vooraf een automatische reactie kunt instellen, bijvoorbeeld: ‘Ik ben aan het autorijden, ik reageer zodra ik uitstap!’

Klik hier om te zien hoe je de ‘Niet storen’- functie aan zet.

Siri is nu nóg slimmer

Spraakassistent Siri is in iOS 11 niet langer aan één apparaat verbonden. Hoe dat precies werkt? Stel dat je op je Mac een bepaalde categorie nieuwsberichten leest. Siri onthoudt dan je interesses en toont in de Apple News-app op je iPhone relevante nieuwtjes. Om je privacy te waarborgen versleutelt Apple deze informatie trouwens zo goed mogelijk. Daarnaast kan Siri straks ook teksten vertalen. Voorlopig nog niet van of naar het Nederlands, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Klik hier als je alvast wilt zien hoe je dit in kunt stellen.

apple pay

Geduchte concurrent voor betalings-app Tikkie!

Oké, Apple Pay is dan wel nog niet officieel in Nederland beschikbaar: toch delen we een nieuwe feature van de betaaldienst graag. Apple verwerkt Apple Pay op Amerikaanse iPhones namelijk in zijn berichten-app iMessage. Handig als je de rekening van het avondje uit wil delen! Op deze manier maak je meteen jouw deel van de rekening over. In Nederland is de app ‘Tikkie’ een prima alternatief.

‘Neem de derde deur rechts en het toilet bevindt zich aan uw linkerhand. Bestemming bereikt.’

Op dat vreemde vliegveld eindeloos zoeken naar het toilet of in het winkelcentrum de juiste shop maar niet kunnen vinden… Met iOS 11 is dat verleden tijd. Want waarom zou een navigatie-app alleen voor buiten de deur zijn? Apple Maps krijgt in iOS 11 ook de wegenkaarten van veel vliegvelden en grote winkelcentra. Zo vind je straks óók daar probleemloos de weg.

apple photos

Foto’s van jezelf, vrienden en familie sorteren: makkelijker dan ooit

Tijd om het over de camerafuncties van iOS te hebben. Het besturingssysteem herkende in gemaakte foto’s al gezichten. Deze kiekjes plaatst je iPhone dan in een speciale map en jij kan aangeven bij welke contactpersoon deze foto’s horen. Nieuw is de verbeterde gezichtsherkenning. iOS herkent het gezicht dat je aan een naam koppelt nu ook in andere foto’s. Deze sorteert ‘ie dan automatisch voor je. Alle foto’s van je moeder op een rijtje? Dankzij de verbeterde gezichtsherkenning is dat zo gebeurd. Extra slim is dat de gezichtsherkenning ook foto’s op andere Apple-apparaten scant. Dit zijn alleen de apparaten waar je met hetzelfde account op bent ingelogd.

Boomerang, stuiteren of toch een ‘gewone’ foto?

iOS 11 biedt je de mogelijkheid om Live Photos achteraf te bewerken. Zo kun je deze beelden achteraf inkorten en wordt het mogelijk om een ‘Loop’ te maken. Daarmee wordt de Live Photo eindeloos herhaald, net als een GIF’je. Toegegeven, de bounce-functie lijkt natuurlijk verdacht veel op de boomerang van Instagram. Hierbij spoelt de Live Photo na het afspelen automatisch terug, om daarna weer overnieuw te beginnen.

Safari denkt beter om je privacy

Zonder dat je het zelf doorhebt, blijven websites je – na jouw bezoek – volgen. Op die manier weten ze welke advertenties het beste bij je passen. Zit je daar niet op te wachten? Goed nieuws. In iOS 11 heb je met Safari de mogelijkheid om dit te blokkeren. Adverteerders komen dan minder over je te weten, waardoor je privacy beter is beschermd.

iOS 11 en de nieuwe iPhone

Telefoons als de iPhone 6s en iPhone 7 krijgen stuk voor stuk de update naar iOS 11. Daarmee krijgen deze smartphones alle elf bovenstaande mogelijkheden. De iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X worden gelanceerd met iOS 11 en zijn binnenkort verkrijgbaar.

Naar welke iOS 11 feature kijk jij het meeste uit?

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Apple presenteert nieuwe iPhones: beter dan ooit!

Mobiel

Stap in de tijdmachine: geschiedenis van de iPhone

Mobiel

Wat zijn de nieuwe iPhone 11 kleuren? Vind jouw match!