4 oktober 2017

YES! 4K tv-kijken is er eindelijk

Staat jouw 4K tv al maandenlang klaar? Of is de introductie van 4K tv een goed excuus om een nieuwe televisie aan te schaffen? Hoe dan ook; wij zijn blij. Nóg mooiere televisie.

Man met tablet

Wat is 4K?

Ultra HD (UHD) wordt ook wel 4K genoemd, want het heeft 4 keer zoveel pixels als 'normale' HD. Het verschil tussen SD, HD en 4K Ultra HD zit hem in de beeldresolutie. SD kent een resolutie van 720 x 576 pixels. HD kent een resolutie van 1280 X 720 pixels en 4K Ultra HD kent een resolutie van 3840 x 2160 pixels (8.294.400 pixels totaal).

Wat kan ik in 4K kijken?

Tv-kijken in 4K-kwaliteit is het mooist wanneer de content die wordt aangeboden, speciaal gemaakt is voor 4K. Het zou daarom fijn zijn als er veel aanbod te verkrijgen is in dit zogenoemde ‘native 4K’. Het aantal zenders en programma’s in ‘native 4K’ groeit nog, want nog niet alles kan worden opgenomen in 4K-kwaliteit. Op de muziekzender Xite kun je enkele clips al in 4K zien. Netflix kun je ook in 4K gebruiken (als je hun premiumabonnement hebt) en de programma’s kijk je gemakkelijk via het tv-menu van de 4K tv-ontvanger van KPN. Daarbij kun je met een 4K-abonnement op je tv naar verschillende documentaires en films kijken via 4K On Demand . KPN hoopt gauw stappen te zetten op het gebied van 4K televisie en hopelijk ons, als kijkers, nog meer zenders in 4K aan te bieden. 

Hoe krijg ik de beste 4K-ervaring?

Om in 4K-kwaliteit tv te kunnen kijken heb je natuurlijk een tv nodig die dit kan, maar wist je dat de afstand waar vanaf je televisie kijkt ook verschil kan maken? Té dicht bij een 1080p televisie zitten, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je beeld vaag wordt. Dit heeft te maken met pixeldichtheid. Als je van verder af tv-kijkt, wordt de hoek waarin je kijkt kleiner en zal je meer pixels kunnen waarnemen. Het beeld wordt dan mooier. Met 4K ligt het anders. Daarbij geldt: hoe dichter je bij je televisie zit, des te beter de 4K-ervaring. Door de grote pixeldichtheid van 4K, zal je minder last hebben van vaag beeld wanneer je dichtbij je televisie zit. Het levert juist een bioscoopeffect op: je wordt volledig ondergedompeld in het beeld en krijgt het idee alsof je er zelf bij bent. Voor de perfecte 4K-ervaring, is het aan te raden een televisie van 50” of groter te hebben en daar niet verder vanaf te zitten dan 1,80 meter. Met een kleinere televisie en grotere afstanden, zouden je ogen het verschil in pixels tussen 4K en 1080p niet meer kunnen waarnemen. 4K kijken zou dus alleen nut hebben als je een groot scherm hebt en wat dichterbij wilt zitten dan je gewend bent.

Red Dot Design Award

Bij KPN’s meest uitgebreide pakket 'Internet en 4K TV' krijg je 2 4K tv-ontvangers. Deze werken via bluetooth en zijn ook nog eens de mooiste van de klas: hij heeft de ‘Red Dot Design Award 2016’ gewonnen. Je krijgt bij deze 4K tv-ontvanger ook een speciale HDMI-kabel (Hi Speed 2.0).

Wil jij ook 4K tv-kijken?

Je kunt erachter komen of je in aanmerking komt voor 4K tv-kijken met de glasvezelcheck. Voor nu kun je er alvast vanuit gaan dat je minimaal een internetsnelheid van 100 Mbit/s nodig hebt.

Wat zou jij het liefst in 4K-kwaliteit zien? Reageer hieronder!

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Tweakers roept KPN wederom uit tot winnaar Mobiele Provider