11 oktober 2017

Wat moet je wel of niet doen op Facebook en Instagram

Een foto delen van je avondeten, een hilarische kat die kunstjes kan of een foto van jou en je liefje op het internet plaatsen. Dankzij populaire sociale netwerksites als Facebook en Instagram zijn we helemaal verslingerd en gewend geraakt aan dit soort tafereeltjes. Maar, net als in het echte leven, zijn er natuurlijk zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zetten we de do’s en don’ts van deze sociale kanalen op een rij.

Do’s

Profielfoto
We verhaspelen even een bekend spreekwoord, maar je begrijpt vast wat we bedoelen als we zeggen dat: een gezellig hoofd meer zegt dan duizend woorden. We gaan er voor het gemak vanuit dat je een leuke indruk wilt maken met jouw socialmediaprofiel. Zorg dus voor een leuke profielfoto, het is vaak het eerste wat mensen zien en aangezien jouw bruisende persoonlijkheid niet per se direct doorkomt, moet je het toch van je profielfoto hebben. Zoek een leuke (vakantie)foto uit of maak een selfie (waarover later meer) en je bent er helemaal klaar voor.

Ruil-, verkoop-, weggeefgroepen
Ze schieten uit de grond als paddenstoelen: de ruil-, verkoop- en weggeefgroepen op Facebook. Sluit je hierbij aan en geef je spulletjes een tweede leven. Of misschien vind je er wel pareltjes voor jezelf! De meeste groepen hebben specifieke eisen, je moet bijvoorbeeld in een bepaalde plaats wonen of mag alleen bepaalde items aanbieden.

Reactie op Instagram met mention
Instagram kent een stuk minder opties dan Facebook en is dan ook eenvoudiger in het gebruik, daardoor zijn er echter ook minder handigheidjes ingebakken. Mocht je je tot iemand willen richten op Instagram, dan hebben we wel een goede tip voor je. Door een @-teken voor iemand zijn Instagram-naam te plaatsen, kan je een ander in je foto of reactie aanspreken.

Openbaar of privé? 
Op het internet is het altijd verstandig om bewust te zijn van je privacy-instellingen, zo ook op Facebook en Instagram. Neem gerust even 10 minuten de tijd en loop de mogelijkheden na. Op Facebook kunnen andere mensen jou bijvoorbeeld koppelen (taggen) aan een foto. Deze foto verschijnt daardoor ook op jouw eigen tijdlijn. Soms is dit vervelend, omdat je deze foto liever niet wil delen. Stel daarom in dat je een notificatie krijgt als iemand je tagt, zodat je vervolgens zelf kan beslissen of je de foto ook wil delen.

Delen
Zorg ervoor dat je afwisselende dingen plaatst. Deel eens een leuk of interessant (nieuws)artikel, of een vacature, restauranttip of leuk YouTube-filmpje. Plaats dingen waar niet alleen jij wat aan hebt, maar ook je volgers. Zo blijft het voor iedereen interessant!

Don’ts

Foto’s van jezelf, je baby of je kat
Tja, de selfie. Geliefd en/of gehaat door velen. Ook overmatig delen van foto’s van je kinderen of kat wordt (hoe schattig ook!) niet altijd in dank afgenomen. Er zijn zelfs programma’s die foto’s van baby’s automatisch vervangen door andersoortige plaatjes! Hier is het aloude advies zeker van toepassing: deel ze met mate.

Interpunctie negeren
Socialmediaberichten zijn vluchtig, snel en direct. Maar neem toch één minuut langer de tijd om je bericht van punten en komma’s te voorzien. Uiteraard verwacht niemand van jou dat je updates met de prachtigste volzinnen plaatst, maar hier en daar wat aandacht voor de taal, is geen overbodige luxe. Wees lief voor je volgers en let op je interpunctie.

Spelletjes koppelen
Speel je spelletjes op je smartphone? Dan kun je soms voor extra bonuspunten/-diamanten/-munten et cetera je Facebook-account koppelen. Zo gezegd, zo gedaan… Maar zijn jouw vrienden daar ook blij mee? Let goed op, want alles wat je vervolgens doet zou weleens automatisch gedeeld kunnen worden. Voor je op akkoord drukt, even checken wat de instellingen precies zijn. Zo voorkom je veel irritatie. Want dat jij je koeien melkt in Hay Day, is voornamelijk jouw zaak. Deze tip gaat overigens ook op voor mensen die graag hardlopen of fietsen, niet iedereen kan het waarderen dat jij je sportprestaties continu deelt.

Alles/niks leuk vinden dat je tegenkomt
Iets leuk vinden of ‘liken’ is waar deze kanalen groot mee zijn geworden. Maar ga zorgvuldig met je likes om. Besluit je alles te liken, dan krijg je waarschijnlijk een hele bijzondere tijdlijn. Facebook bepaalt op basis van je gedrag wat je te zien krijgt. Lees dit (Engelse) artikel maar eens van iemand die besloot twee dagen lang alles te liken wat hij zag. Daarentegen is helemaal niets liken ook erg onaardig. Krijg je een glimlach op je gezicht, of denk je letterlijk ‘hee, wat leuk!’, wees dan sociaal en geef het bericht een duimpje omhoog. Extra tip: heb je (oudere) kinderen die ook op Facebook zitten? Waarschijnlijk word je als Facebook-vriend getolereerd, wees dan ook kritisch over wat je plaatst. Een goedbedoelde, semi-grappige reactie van je vader of moeder kan je reputatie natuurlijk helemaal onderuit halen.

Winacties delen
Op Facebook en Instagram kun je leuke prijzen of producten winnen! Sommige bedrijven houden namelijk weleens een ‘like, share en win’-actie. Het is de bedoeling dat je het actiebericht liket en deelt met jouw vrienden of volgers. Dit klinkt heel aantrekkelijk: weinig moeite en (kans op) groot resultaat. Er zijn mensen die geen enkele actie voorbij laten gaan en dat is niet zo prettig voor de tijdlijn van je volgers. Als je voor de 6e keer een steigerhouten hart/reis naar Azië/schoonheidsbehandeling deelt, dan raken mensen daar wel op uitgekeken. Hoe aantrekkelijk ook, ons advies: wees selectief.

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

11 Social Media Updates waar iedereen blij van wordt

Gezin

Hoeveel data gebruikt mijn mobiele telefoon

Veiligheid

Do's en don'ts van internetten op een openbaar WiFi-netwerk