11 oktober 2017

Waar je op moet letten bij het kopen van een tablet

Wil je een tablet kopen, maar weet je nog niet welke het wordt? Behalve de grote variatie in prijzen en merken is het slim om ook te kijken naar kenmerken als de batterijduur. In dit blog bespreken we een aantal punten om rekening mee te houden bij de aanschaf. Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben of zelf een goede tip weten, laat dan vooral je reactie achter.

Kies een merk dat bij je past
Er zijn momenteel drie grote merken die de tablet markt beheersen, elk met een eigen besturingssysteem. De bekendste zijn de iPad van Apple, de Galaxy Tab van Samsung en de Transformer van Asus. Qua besturingssystemen worden IOS (iPad), Android (Galaxy Tab) en Windows (diverse tablets) momenteel het meeste gebruikt. Wanneer je al een apparaat hebt van een bepaald merk dan is het wellicht handig om een tablet van hetzelfde merk aan te schaffen. Dit vergemakkelijkt het overzetten van bestanden, muziek en apps.


Apps 
Voor elk besturingssysteem zijn verschillende applicaties (apps) beschikbaar. Deze handige programma’s zorgen ervoor dat jij het laatste nieuws kan bekijken, spelletjes kan spelen of dat je kan communiceren met vrienden of familie. Is het gebruik van een specifieke app op je tablet van belang? Houd hier dan rekening mee bij de aanschaf. 


Ruimte voor je volledige fotocollectie
Houd bij de aanschaf van een tablet rekening met de opslagcapaciteit. De meeste tablets beginnen bij 16GB, maar er zijn ook veel tablets die een capaciteit van 32GB of 64GB hebben. Gebruik je de tablet alleen voor internet, e-mail en het spelen van spelletjes, dan is de kleinste opslagvariant  voldoende. Kijk je veel films of heb je een grote muziek- of fotoverzameling, dan is het noodzakelijk meer opslagcapaciteit te kiezen. Er zijn ook een aantal tablets die je achteraf uit kan breiden met extra opslag middels bijvoorbeeld een SD-kaartje.


Klein of groot
Tablets zijn er in verschillende formaten. De kleine variant (7-8 inch) is door zijn lichte gewicht makkelijk mee te nemen. Ook het lezen op een kleine tablet is vaak fijn, omdat het minder vermoeiend is om de tablet lange tijd vast te houden. De grote variant (10 inch) is daarentegen weer uitermate geschikt om films of foto’s te bekijken, ook het typen van e-mails of aantekeningen is op een grote tablet gemakkelijker.


Het budget
Zeker niet onbelangrijk bij de keuze van een tablet is de prijs. Gelukkig zijn er tegenwoordig tablets voor elk budget. Een tablet met een groter scherm is meestal de duurste, hiervoor betaal je gemiddeld tussen de 300 en 450 euro. De kleinere variant ligt qua prijs gemiddeld tussen de 200 en 350 euro, afhankelijk van de hoeveelheid opslag die je wilt. Als je kiest voor een relatief onbekend merk, dan kan je tegenwoordig ook redelijke tablets vinden voor ongeveer 100 – 150 euro.


Altijd online?
Gebruik je de tablet meestal thuis, dan is een tablet met alleen WiFi waarschijnlijk voldoende. Wil je echter altijd en overal razendsnel internet kunnen gebruiken, dan is een tablet met simkaart (het liefst 4G) een aanrader.


De batterijduur
 
De batterijen van de meest populaire tablets gaan bij intensief gebruik 8 tot 11 uur mee. Bekijk voor een overzicht van de batterijduur van alle grote merken naar de uitslag van dit recente onderzoek.  


Jouw tips
Heb je met behulp van bovenstaande tips je keuze kunnen maken? Dan zijn wij erg benieuwd welke tablet je hebt gekocht. Misschien heb je zelf ook nog tips voor de aanschaf van een nieuwe tablet! Laat vooral jouw reactie en tips achter.  

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Mijn wifi doet het niet! Wat moet ik doen?

Innovatie & Techniek

Tegen je huis praten met Google Home, Alexa en Siri

Films, series & TV

Tips & tricks voor je iTV afstandsbediening