16 juli 2018 5 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Voorkom inbrekers en maak jouw huis veilig en slim

Tijdens de vakantie of met de feestdagen zien we inbraken in Nederland flink toenemen. Gelukkig zorgen moderne oplossingen ervoor dat je met een gerust hart erop uit kan trekken. Met behulp van slimme apparaten (in combinatie met IFTTT techniek) maak jij jouw huis zo veilig, dat inbrekers jouw woning overslaan. Benieuwd hoe dat werkt? In dit blog vertellen wij je meer over veilig en slim wonen.

Met een veilig gevoel je woning achterlaten

Als je een avondje lekker op stap gaat, of jouw woning voor langere tijd alleen achterlaat tijdens vakantie, wil je wel met een gerust gevoel de woning verlaten. Hoe zorg je er nou voor dat inbrekers geen gebruik maken van jouw afwezigheid? Uiteraard is het sluiten van deuren en ramen, goede sloten en het achteraf delen van foto’s en verhalen op social media, een eenvoudige oplossing. Daarnaast worden onze woningen steeds slimmer door moderne apparaten.

Stel je hebt een slimme deurbel en er belt iemand bij je aan. Meteen komt er op je telefoon een pop-up met de melding dat er iemand voor je deur staat. Ondertussen gaat in huis automatisch de verlichting aan met behulp van je slimme lampen en begint er een vrolijk deuntje te spelen omdat je slimme audio apparatuur wordt geactiveerd. Omdat je ook een slimme beveiligingscamera binnen en buiten het huis hebt hangen, registreren deze alle bewegingen in en rond je huis. Kortom, met een beweging of druk op de deurbel, worden allerlei maatregelen in werking gezet om jouw woning minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. Al deze acties en apparaten aan elkaar koppelen gaat op basis van IFTTT. Hieronder leggen we nog even uit wat dat ook alweer is.

Wat is IFTTT

De afkorting IFTTT staat voor “If This Then That”, en is een manier waarmee je aan de hand van eenvoudige commando’s, “als” en “dan”, bepaalde processen kan automatiseren. Klinkt ingewikkeld? Het is eigenlijk heel simpel. Bijvoorbeeld: als de temperatuur in de kamer onder de 18 graden ligt, dan moet de thermostaat aan gaan. Als iemand op de slimme bel drukt, dan krijg jij een bericht op je telefoon. In dit blog kijken we hoe je met IFTTT ervoor kan zorgen dat inbrekers jouw woning overslaan.

Slimme apparaten voorkomen woninginbraak

IFTTT en slimme apparaten zorgen ervoor dat er een reactie ontstaat als er iets in of om jouw woning gebeurt. Maar daarnaast heb je wel de juiste slim apparaten nodig om jouw huis helemaal veilig te maken. Hieronder een paar handige voorbeelden.

Slimme camera's

Met een superslimme camera zie je alles wat er bij je voordeur of om je huis gebeurt. Denk bijvooreeld aan de populaire Nest Cam IQ, als deze iemand hoort praten, kan hij je een bericht sturen. Je kunt dan in de app controleren wat er gebeurt. Als er mensen rondhangen, kun je vragen wat ze willen of zeggen dat ze moeten vertrekken. Indringers komen liever niet in beeld. Wanneer ze de Nest Cam IQ bij je voordeur zien, kan dit ze dus afschrikken. Als ze toch proberen in te breken, kun je een video naar de politie sturen. Wil je binnen een camera hangen, dan kan je kiezen voor de SMaBiT Eggy II Wide indoor camera. Met de 4GB SD-kaart, zorg je ervoor dat je bij beweging meteen weet wie er in je huis is.

Bewegingsensors

Om te voorkomen dat inbrekers een kans maken, kun je een bewegingssensor installeren. Deze sensor kan je ophangen aan de buitenzijde van je woning, meestal in combinatie met een lamp. Maar je hebt eveneens bewegingssensors die je in je woning kan ophangen, deze sensor registreert beweging. Op die manier weet je meteen of er beweging is in een bepaalde ruime van je woning.

Deur of raamsensor

De zwakste plekken van je woning zijn vaak de deuren of ramen. Daarom is het aan te raden om een slimme deur- of raamsensor te installeren. Met deze sensoren krijg je een bericht als er een deur of raam wordt geopend. Je kan met behulp van IFTTT ook instellen dat bij het openenen, een actie wordt uitgevoerd, zoals de lampen aanzetten.

De Hue lampen van Philips

De meeste mensen zetten ’s avonds een lampje aan als ze weg gaan. Maar wat nou als je overdag al weggaat. De slimme lampen van Philips bieden uitkomst. Met een handige app kan je op elk moment en op elke locatie je lampen aanzetten. In samenwerking met IFTTT kan je programmeren dat er een lamp in de gang (of ergens anders) aan gaat als er beweging rondom je huis wordt gezien.  

Een slim huis met KPN Smarthome

Naast slimme camera’s, deurbellen en lampen zijn er nog veel meer handige apparaten en IFTTT mogelijkheden om jouw huis veilig of slim te maken. Wil je alvast een start maken met jouw slimme huis, dan vind je met KPN Smarthome een paar handige producten om mee te beginnen.  

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Een veilige omgeving voor je kinderen met IFTTT

Innovatie & Techniek

Nooit meer een pakketje missen met de slimme deurbel

Innovatie & Techniek

KPN’s 3: als de kat van huis is...