4 oktober 2017

Virtual reality wordt realiteit met de Oculus Rift-headset

Oculus Rift begon als een daverend Kickstarter succes, weinig meer dan een ongelooflijke demo waarbij vonken door een ruimteschip vlogen. Maar het is uitgegroeid tot iets veel groters: Oculus VR werd het gezicht van de toekomst van virtual reality. Dat ding is zo realistisch dat je nooit meer de deur uit hoeft.

virtual reality oculus rift

Wat kan die Oculus Rift eigenlijk?


Het bedrijf zijn gelijknamige headset heeft een aantal herzieningen ondergaan om tegelijkertijd de gebruikers en ontwikkelaars van dienst te zijn. Het belooft een geheel nieuwe manier om te gamen, films te bekijken en uiteindelijk de interactie tussen mensen zelf. Ja, het gaat er uiteindelijk om dat je een groot object op je gezicht zet en je afsluit van de wereld om je heen. Maar het beloofd wel de echte toekomst van sociale interactie te worden. Vandaar ook dat Oculus inmiddels van Facebook is. Onlangs heb ik met mijn eigen ogen de toekomst van virtual reality gezien op de wall van Game of Thrones.

Wat kost dat grapje?


Begin deze maand werd bekend dat de pre-orders voor de VR-bril eind dit jaar nog beginnen, en dat de Rift in het eerste kwartaal van 2016 verschijnt. Volgend jaar wordt het een paar weken stil op straat. Althans voor wie diep in de buidel kan tasten. De Oculus Rift gaat waarschijnlijk meer kosten dan 400 euro. Veel geld, en dan ben je er nog lang niet. Voor het hele pakket moet je ongeveer 1.500 euro neertellen, al zit in die prijs wel een bakbeest van een pc met grafische kaart waar je een huis op kunt bouwen en een processor die goed genoeg is voor achthonderd maanlandingen tegelijk.

Gekke toepassingen voor de Oculus Rift

1. Vliegen als een vogel
Het is de droom van bijna ieder mens: vliegen als een vogel. Met de Oculus game Birdykomt deze ervaring wel heel erg dichtbij. Het werkt samen met een apparaat Waar je op gaat liggen, met de armen op de vleugels en op hun hoofd een Oculus Rift. In een simulatie waan je je als een rode wouw, een arendachtige vogel, die over een landschap vliegt.

2. Bungeejumpen
Naast vliegen is het ook mogelijk om met Oculus Rift te bungeejumpen. Met de speciale Bungee Jumping-toepassing voor de virtual reality-bril. Je staat op een brug, hoort de wind waaien en vogels fluiten en onder je stroomt een rivier. Als je naar beneden kijkt, zie je de diepte.

3. Seks
De Japanse seksspeeltjesfabrikant Tenga is al druk bezig met ontwikkelingen van speciale seksuele ervaringen voor de Oculus Rift. Als je de Oculus Rift op je hoofd zet, zie je een vrouw in een strak broekje die over het bed buigt.

4. Racen 
Vliegen mag dan de droom zijn van velen, de meeste gamers dromen over racen met de Oculus Rift. Formula Drift coureur Matt Powers heeft daar een primeur te pakken: racen in een race-auto, maar dan afgesloten van de echte wereld. Powers draagt tijdens het racen namelijk een virtual reality headset draagt, de Oculus Rift Development Kit 2.

5. Verander van geslacht
Heb je altijd al willen weten hoe het was om te leven als het andere geslacht, maar wil je daar niet gelijk iets voor inruilen. Met de software van Gender Swap kunnen een man en vrouw tijdelijk van geslacht wisselen, door hun bewegingen op elkaar af te stemmen.

Welke toepassing zou jij als eerste willen testen?

Ook interessant voor jou:

Mobiel

Waarom Augmented Reality met de nieuwe iPhone écht doorbreekt

Innovatie & Techniek

Virtual reality wordt realiteit met de Oculus Rift-headset

Innovatie & Techniek

Ga jij deze 4 gadgets kopen in 2017?