28 februari 2019 5 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Van escape room tot skydiven; VR zorgt voor de ultieme beleving!

Virtual reality is helemaal hot in 2019. Grote bedrijven als Google steken momenteel veel geld in de ontwikkeling van VR technologie en je kan steeds meer gadgets en apparatuur kopen waarmee je virtual reality kan ervaren. Denk maar aan de bekende Oculus rift (inmiddels van Google), of misschien heb je thuis wel de VR bril van Playstation om het gamen nog realistischer te maken. Maar hoe werkt VR nou eigenlijk en wat kan je er tegenwoordig mee? In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen.

Je brein voor de gek houden

Virtual reality geeft je de illusie dat je ergens anders bent. De techniek werkt heel eenvoudig. Om VR te ervaren krijg je een speciale bril op. Voor ieder oog zit een scherm waarop verschillende beelden worden getoond, zo krijg je diepte en een 3D effect. In de bril zit techniek dat je hoofdbewegingen registreert, daardoor kan je rondkijken in een virtuele ruimte. De moderne VR brillen (meestal ook de duurste) registreren ook de positie van de bril in de kamer, zodat je (een beetje) rond kan lopen in de virtuele wereld. De reden dat deze simpele techniek zo goed werkt, is dat je hersenen denken dat je ogen altijd de waarheid zien. Kortom je houdt je brein voor de gek. Er zijn trouwens al veel leuke dingen te beleven met VR, hieronder een paar voorbeelden.

Puzzels oplossen in de VR escaperoom

Heb je wel eens een escape room gedaan? Samen met een groep mensen ga je een kamer in met allerlei voorwerpen en aan de hand van puzzels moet je uit de kamer zien te ontsnappen. Inmiddels zijn er honderden escape rooms in Nederland. In Utrecht zijn ze een stapje verder gegaan en kan je in de “Escape Room Time” ontsnappen met behulp van een VR bril en virtual reality puzzels. De escape room wisselt “real life” puzzels af met uitdagingen en informatie uit de virtuele wereld. De bedenkers van de escape room waarschuwen wel, voor het filmische verhaal moet je wel je grootste angsten overwinnen! Naast de escape room kan je het ook met een groepje vrienden opnemen tegen VR zombies of als bankovervaller een scene uit "La Casa de Papel" spelen.

Skydiven met een VR bril op

Is een escape room niet spannend genoeg? Misschien heb je altijd al de droom gehad om uit een vliegtuig te springen en de skyline te zien van een exotische locatie als Dubai? Maar vond je de “echte sprong wagen” nog net wat te eng. Dat snap ik wel. Gelukkig is er een geweldig alternatief! Met behulp van VR en een windturbine kan je “indoor skydiven”. Hierdoor beleef je de meest realistische skydive ervaring die je maar kan wensen, zonder dat je echt uit een vliegtuig springt. Met een VR bril op kan je een vrije val boven diverse wereldbestemmingen maken. De combinatie van de virtual reality bril en de windkracht in de windtunnel, maakt de sprong heel erg realistisch.

Win een VR Escaperoom experience!

Durf jij het aan om het met je vrienden op te nemen tegen levensechte VR-zombies? Of bestormen jullie liever samen het Spaanse Muntgebouw uit La Casa de Papel? Volg @KPN op Instagram en laat ons in een DM weten waarom JIJ kans moet maken op een VR Experience bij Escape Room Time. Wij verloten de experience onder alle binnengekomen berichten en nemen per DM contact op met de winnaar op 18 maart 2019!  

Nog meer voorbeelden van virtual reality

VR raakt steeds meer ingeburgerd en zorgt voor extra beleving in attracties of bij uitjes. Zo was ik de afgelopen zomer in het Alfa Romeo museum in Italie. Met een VR bril op kon je daar meerijden in een echte (open) rally auto. Daarbij zat je in een bewegende stoel, kreeg je water over je heen als je door een plas reed en voelde je de wind om je oren suizen. Erg realistisch dus. Wil je dichter bij huis een VR ervaring? Ga dan eens naar het Waterlinie museum (in Bunnik). Hier kan je met een VR bril een parachute sprong maken en zo de Hollandse waterlinie bekijken. Je kan zelfs zien wat nog nooit iemand heeft gezien, namelijk de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

Verschil met AR en MR

Nu we toch bezig zijn, nog een kleine blik richting de toekomst. Naast VR wordt er ook flink geëxperimenteerd met augmented- (AR) en mixed reality (MR). De bekendste vorm van AR is de app Pokémon Go. Met dit wereldberoemde spel kan je op je smartphone Pokémon vangen. Augmented reality projecteert in het spel de virtuele figuurtjes in de echte wereld, dat met behulp van je camera op je scherm te zien is. Mixed reality creëert een virtuele wereld waarbij je ook interactie kan hebben met de virtuele objecten die je ziet. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele woonkamer met objecten waarmee je kan dingen kan doen. De mogelijkheden van VR, AR en MR worden steeds groter, de komende jaren staat ons nog veel te wachten!

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Nooit meer een pakketje missen met de slimme deurbel

Innovatie & Techniek

Een veilige omgeving voor je kinderen met IFTTT