NFC: wat kun je daar nou mee?

Je hebt het woord misschien weleens voorbij horen komen, NFC. Oftewel, Near Field Communication. Klinkt niet bekend? De termen ‘contactloos’ of ‘draadloos’ vast wel. En dat is nu precies wat de toepassing is van NFC; denk aan contactloos betalen met je pinpas, draadloos foto’s uitwisselen tussen twee smartphones en bijvoorbeeld het inchecken met je OV-chipkaart. Maar welke andere toepassingen zijn er eigenlijk al? En kun jij dat ook al met je smartphone?


Simpel gezegd is NFC contactloze communicatie tussen twee apparaten die niet meer dan 10 centimeter van elkaar verwijderd zijn. Zo communiceert de NFC-chip in je smartphone bijvoorbeeld met een chip in bepaalde betaalsystemen om draadloos te kunnen betalen, of met andere geschikte smartphones om eenvoudig bestanden uit te wisselen.

Handig, maar handiger dan WiFi of bijvoorbeeld QR-codes? Zeker! Doordat een NFC-lezer is ingebouwd in je telefoon hoef je geen app te downloaden om een NFC-tag te lezen, zoals dat bij een QR-code wel moet. Ook is het niet nodig om wachtwoorden in te voeren zoals bij WiFi, super simpel dus. Omdat de data alleen binnen een straal van 10 centimeter kan worden verzonden of ontvangen, is het daarnaast ook een veilige manier van gegevens uitwisselen. Bluetooth heeft bijvoorbeeld een veel groter bereik, waardoor data gemakkelijker te onderscheppen is.

Heeft mijn smartphone al NFC?

Indien je niet hele dagen met je smartphone bezig bent, is het logisch dat je niet zeker weet of je telefoon NFC heeft. Volg onderstaande instructies om NFC in te schakelen, indien je het op deze wijze niet kunt vinden, is het waarschijnlijk dat jouw toestel nog geen NFC-chip heeft. Dat check je heel snel op de site van NFC World

Android: Startscherm > Instellingen > NFC > slider inschakelen Android Beam inschakelen

Windows: Lijst met Apps > Instellingen > NFC > slider inschakelen

Apple/iOS: alleen de iPhone 6 en 6s hebben NFC. Deze is tot dusver alleen bedoeld voor Apple Pay.

Voor sommige diensten is aanvullend een NFC-simkaart nodig. Die toevoeging is dan vaak nodig ter verificatie van bijvoorbeeld je identiteit of voor extra veiligheid. Zo is KPN is dit jaar samen met de Rabobank:nfc gestart waarbij je contactloos met je smartphone kunt betalen; de Rabowallet. De techniek werkt op een NFC-geschikt toestel in combinatie met de KPN NFC-simkaart; op de simkaart wordt je bankpas als het ware “opgeslagen”. Snel betalen? Haal je smartphone langs het pinapparaat en klaar is kees!

Heb je een KPN abonnement dat afgesloten is na 1 januari 2016? Dan heb jij een NFC-simkaart! Heb je je abo eerder afgesloten en wil je ook een NFC-simkaart? Dat kan, lees alles over:nfc en bestel hem direct.

Wat kan ik nu verder al met NFC?

1. Wekker  

Plak een tag op je nachtkastje die automatisch de wekker voor morgenochtend instelt en de vliegtuigmodus inschakelt voor de rest van de nacht. Spaart je toch enkele minuten uit die je aan extra slaap kunt besteden. Wie wil dat niet?!

2. GPS automatisch inschakelen

Hang er eentje in de auto; iedere keer als je instapt opent je smartphone Google Maps en schakelt GPS automatisch in.

3. Bluetooth

Handig voor een radio die met Bluetooth werkt. Geen geklooi meer met instellingen: Spotify aan en knallen met je favo playlist!

4. Visitekaartje

Maak een tag van je visitekaartje en bewaar hem simpelweg in je portemonnee. Of plak hem op je naamkaartje of badge bij netwerkevents. Interessant iemand ontmoet? Laat hem zijn smartphone langs jouw tag halen en diegene heeft je contactgegevens direct binnen handbereik.

5. Sneller inchecken en boarden

Ook in Nederland is de eerste pilot hiermee vorig jaar van start gegaan; inchecken voor het OV met je smartphone. Het ‘boarden’ met NFC staat nog in de kinderschoenen maar met name Samsung werkt hard aan deze toepassing. Samsung werkt samen met luchtvaartmaatschappij Iberia bij het inchecken en boarden op het vliegveld. Als de reisgegevens op een Samsung smartphone geladen zijn, kun je daarmee de security en instapgates door, zelfs als het toestel uitstaat. Wel alleen op luchthavens die zijn uitgerust met NFC-scanners maar dat worden er steeds meer!

6. Thuiskomst

Hang een tag bij de voordeur die bij thuiskomst direct WiFi inschakelt en een bericht naar je partner stuurt “Ik ben thuis, zie je tot straks!”. Van die laatste zou ik gek worden maar hey, de mogelijkheid is er!

Gebruik jij al NFC? Of ben je nu enthousiast geraakt en kun je wel tientallen andere toepassingen bedenken?

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Je mailbox vol met ongewenste berichten

Innovatie & Techniek

Waarom het gebruik van Dropbox essentieel is

Innovatie & Techniek

Mijn WiFi doet het niet! Wat moet ik doen?