29 september 2017

Een (tweedimensionaal) kijkje in de wereld van Virtual Reality

In het pikkedonker ronddwalen door een verlaten spookhuis, zo vrij als een vogeltje over je eigen stad vliegen of “lekker” genieten van een bizar ritje in de achtbaan (wait for it..): Virtual Reality. Het bestaat al jaren maar de grote doorbraak laat al een tijd op zich wachten. Met al het moois dat in 2016 op de planning staat lijkt dat volgend jaar toch écht te gebeuren. In dit blog geef ik je een kijkje in de wereld van VR technologie en vertel ik je meer over de goedkoopste virtual reality optie: de Google Cardboard.


Als Facebook virtual reality gigant Oculus VR overneemt voor een slordige twee miljard euro, dan kun je wel concluderen dat VR niet zomaar een eendagsvlieg is. Wat staat ons de komende tijd te wachten? En belangrijker nog, wat kun jij straks eigenlijk allemaal met die virtual reality opties?

Wat is Virtual Reality?

Virtual Reality (VR) is een computer gesimuleerde omgeving waarin gebruikers door middel van een VR-bril worden ondergedompeld in levensechte ervaringen en werelden. De zintuigen ‘zicht’ en ‘gehoor’ worden met behulp van een VR-bril geprikkeld, zodat de gebruiker denkt en voelt dat hij écht onderdeel is van die niet-bestaande omgeving

Het concept VR, en dan specifiek de vorm met VR-brillen, gaat terug tot in de jaren ’30 (zoek maar eens naar de zogeheten Pygmalions Spectactles). Maar pas in de jaren ’90 werd virtual reality ook bij het grote publiek bekend dankzij het “Virtuality”, een gamingsysteem van de Virtuality Group in samenwerking met IBM. Met realtime stereoscopische zicht, joysticks en de mogelijkheid voor multiplayer-gaming was het systeem zijn tijd ver vooruit. De machines stonden in vele Arcadehallen en was een groot succes: Virtuality werd in 17 landen verkocht en meer dan 42 miljoen keer gespeeld.

In de loop der jaren heeft VR zich flink ontwikkeld. Door het steeds goedkoper worden van de componenten en de komst van pioniers die de techniek heel graag beschikbaar willen maken voor het grote publiek, is het zeer waarschijnlijk dat we aan de vooravond staan van een ware virtual reality revolutie.

Virtual Reality vandaag de dag

Er zijn inmiddels een aantal uitgebreide VR systemen verkrijgbaar en nog velen staan op het punt gelanceerd te worden. Waarvoor worden die brillen dan gebruikt? Momenteel voornamelijk om te gamen of video’s te bekijken (of eigenlijk: te beleven). Maar ook minder bekende toepassingen steken steeds vaker de kop op: van de makelaar die potentiele kopers virtueel door het huis leidt en de dokter die alvast een komende operatie “oefent”, tot psychiaters die een patiënt de nare ervaring laat herbeleven om het zo opgelopen trauma te verwerken.

Wat betreft de huidige VR-brillen heb je de keuze uit twee soorten: brillen mét of zonder draden. Samsung en Google zetten in op brillen zonder draden zodat je deze overal kunt gebruiken, waar en wanneer je wilt. Je smartphone schuif je in de bril om deze (in plaats van een ingebouwd display) als scherm te gebruiken, en ook alle benodigde processor- en accukracht is afkomstig van je mobiele toestel. Bedrade brillen werken net iets anders dan draadloze, deze worden namelijk verbonden aan een pc en het scherm is ingebouwd. Dit zorgt voor een realistischere ervaring omdat alle hardware specifiek is ontworpen voor virtual reality, bij een smartphone is dat natuurlijk niet het geval. Nadeel is wel de forse prijs: je bent al snel 1000 euro kwijt voor een compleet.

Fabrikanten en de top VR-brillen

Oculus is voor velen natuurlijk dé VR-pionier, op de voet gevolgd door samenwerkingspartner Samsung: Oculus levert de kennis en techniek, Samsung levert de schermen. Oculus en Facebook maken al jaren furore met de Oculus Rift-bril en Samsung biedt ons de Gear VR, die werkt met Samsung-smartphones.

Maar ook Sony, HTC en Razer zijn druk bezig met virtual reality. Zo werkt Sony op dit moment aan PlayStation VR (ook wel bekend als Project Morpheus), gamebedrijf Valve werkt met HTC aan de HTC Vive en hardwaremaker Razer biedt de OSVR. Voor een mooie vergelijking van drie topbrillen -de Oculus Rift, HTC Vive en Razers OSVR- raad ik je dit artikel van VR-expert.nl aan. Zeker de moeite waard als je benieuwd bent naar de verschillende specificaties!

De goedkoopste VR oplossing: Google’s Cardboard

Sta je nu van enthousiasme op de bank te springen omdat je niet kunt wachten een eigen VR-bril aan te schaffen? Maar wil je ook niet meteen honderden euro’s uitgeven voor een eerste kennismaking? Geen zorgen: dat VR goedkoop en leuk tegelijk kan zijn bewijst Google met de Cardboard.

Cardboard is kortgezegd niet meer dan kartonnen doosje met twee plastic lenzen, een stuk elastiek en klitteband. In een handomdraai vouw je de Cardboard tot een VR-kijkdoos waarin je je smartphone kunt schuiven. De twee lenzen in Cardboard zorgen voor een splitscreen beeld waardoor het driedimensionaal wordt weergegeven. 

In zowel de Apple Store als Google Play Store zijn behoorlijk wat Cardboard-compatible apps te vinden. De Cardboard app van Google bevat bevat diverse VR-content voor een eerste kennismaking. Zo kun je een virtuele tour volgen met de Tourguide of rondvliegen door Google Earth. Als je op deze app bent uitgekeken installeer je simpelweg één van de vele andere Cardboard-compatible apps.

Tip: video’s van Jaunt VR vind ik een echte aanrader! Van kijken naar live concerten, wandelen over de Noordpool tot een zombie apocalypse meemaken
Jaunt heeft er indrukwekkende een video van. 

Van Googles Cardboard is inmiddels de tweede versie gelanceerd en er zijn momenteel meerdere varianten op het doosje van andere fabrikanten verkrijgbaar; in verschillende maten, vele kleuren en ook van ander materiaal dan karton. Voor nog geen 20 eurobeschik jij in no time over je eigen virtual reality bril!

VR in 2016

Uit recent onderzoek blijkt dat virtual reality in 2016 hoogstwaarschijnlijk écht van de grond gaat komen. De verwachting is dat er volgend jaar zo’n 14 miljoen VR-apparaten verkocht worden, terwijl de teller eind 2018 al opgelopen moet zijn tot maar liefst 22 miljoen apparaten. Het onderzoek heeft ook verder gekeken en voorspelt dat er aan het einde van 2020, zo’n 40 miljoen virtual reality-apparaten verkocht zijn. Verwacht wordt zelfs dat het spelen van een VR game straks populairder is dan “gewoon” een film kijken!

Het klinkt nu nog een beetje als toekomstmuziek maar ik ben ontzettend benieuwd naar wat 2016 ons brengt op het gebied van virtual reality. Nog geen 20 jaar geleden konden we ons niet voorstellen welk gemak de mobiele telefoon zou brengen, daar doen de mogelijkheden van virtual reality mij nu ook een beetje aan denken. Hoewel we ons het misschien nog niet kunnen indenken, ik verwacht dat ook virtual reality straks een onmisbare plek in ons leven heeft veroverd. Hoe? Dat blijft nog even spannend!

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

Virtual reality wordt realiteit met de Oculus Rift-headset

Innovatie & Techniek

Ga jij deze 4 gadgets kopen in 2017?

Veiligheid

Tips om je telefoon, tablet en apps veilig te gebruiken