18 september 2017

De 10 verborgen functies van de Apple Earpods

Misschien heb je het al in eerdere blogs of mijn bio gelezen, maar ik ben dus één van die mensen die de deur niet uitgaat zonder iPhone. Onderweg luister ik vrijwel altijd naar een zorgvuldig samengestelde Spotify afspeellijst; een hele relaxte als het zonnetje schijnt, een opzwepende verzameling die de man met de hamer zo lang mogelijk bij me vandaan houdt tijdens het sporten, of een lekkere janklijst als ik niet helemaal in m’n nopjes ben. Nu kwam ik er laatst achter dat mijn Apple headset (de ‘EarPods’) geheime functies voor me heeft achter gehouden. Ik deel ze graag met je want sinds ik ze ken: I like EarPods and I cannot lie!

apple earpods


Welke smartphone accessoire verdwijnt vaak als eerst in een stoffige lade? Juist, de headset. Zelf ben ik erg gesteld op een goede geluidskwaliteit, en dit is meestal ook meteen de reden waarom de ‘standaard’ headset ongebruikt in plastic blijft zitten.  

Ik herinner me nog goed dat ik het erop waagde met de glimmende oordopjes bij mijn eerste iPhone, een iPhone 4. Alle tonen onder pak ‘m beet 400hz leken niet te bestaan: geen bass, wel een blikkerig en hol geluid. Daarbij merkte ik op een gegeven moment dat niet alleen ik, maar de hele treincoupé van mijn digitale muziekcollectie kon meegenieten. Terwijl ík de muziek nauwelijks boven de gesprekken (over hoe ik mijn gehoor aan het verpesten was) uit kon horen!

Sindsdien heb ik me niet meer aan de standaard headsets gewaagd: mijn iPhone werd beste vrienden met een hippe, witte Sennheiser headset. Tót ik vorige week de zielige EarPods van mijn iPhone 6 Plus in de lade zag liggen, en besloot ze nog een laatste kans te geven. Daar heb ik achteraf gezien geen spijt van..

Verborgen functies
Naast de enorm verbeterde geluidskwaliteit ten opzichte van mijn eerdere Apple headset (wow, een veel vollere klank en…basstonen!), ontdekte ik dat de EarPods maar liefst 13(!) dingen kunnen waar ik totaal geen weet van had. Ik zet ze voor je op een rij.

De Basics: het volume en Play/Pause
Als je de EarPods nog nooit hebt gebruikt, dan weet je misschien niet eens dat er ook een afstandsbediening is ingebouwd. Het langwerpige stukje in de draad heeft op het ene uiteinde een kleine + staan, op het andere uiteinde een -. Logischerwijs corresponderen deze knopjes met het volume dat uit de oordopjes komt, maar dat geldt niet alleen voor het muziekvolume. Met de knopjes regel je ook het volume van video’s, systeemgeluiden en telefoonoproepen. De ruimte tussen de + en – lijkt niets meer dan ruimte om de twee knopjes uit elkaar te houden, maar blijkt bij zorgvuldig onderzoek een derde knop te zijn. Het is een Play/Pause knop die je kunt indrukken om een liedje of video te starten en te pauzeren, handig!   

Audio en video ‘doorspoelen’
Net over de schrik van het derde knopje heen (overdreven natuurlijk, maar het klinkt zo leuk) ontdek ik dat deze meer kan dan alleen het commando Play/Pause uitvoeren. Véél meer zelfs. Stel, je kijkt naar een video waarvan je een gedeelte al kent, of je luistert naar een nummer met een saai couplet. Wat doe je dan? Je spoelt dat stuk het liefst snel door. Heb je de EarPods op zo’n moment in, dan druk je twee keer op de middelste knop waarbij je hem de tweede keer ingedrukt houdt. Je ziet of hoort dat Fast Foward wordt ingeschakeld tot je de knop weer loslaat.

Audio en video ‘terugspoelen’
Je had het vast al geraden en inderdaad, je kunt met de derde knop ook terugspoelen. Druk daarvoor drie keer op de derde knop, waarbij je hem de derde keer ingedrukt houdt. Hetzelfde principe dus als doorspoelen/Fast Forward, maar dan de andere kant op.  

Naar de vorige of volgende track
Het houdt niet op met die derde knop. Wil je naar de volgende track, druk hem dan twee keer snel in. Wil je naar de vorige track, dan druk je de knop drie keer in.

Foto’s maken
Gebruik je de zelfontspanner weleens als je een foto met je iPhone maakt? Dan weet je hoe lastig het is om je toestel goed neer te zetten, op de knop te drukken, vervolgens keihard naar je plek te rennen en er nog enigszins charmant op de foto uit te zien. Als de afstand tussen jou en je iPhone niet groter is dan de lengte van het EarPods-draadje, dan is deze tip geniaal. De + toets op de afstandsbediening werkt namelijk ook als opnameknop! In het vervolg zet je je iPhone dus rustig neer, pak je de aangesloten EarPods, positioneer je jezelf in zo’n fotogeniek mogelijke positie, en KLIK. Je eerste foto gemaakt met de + toets.

Siri activeren
Ik gebruikte Siri eigenlijk nooit, tot hij/zij in iOS8 ineens Nederlands sprak en verstond. Het voelt vaak nog een beetje onwennig, maar ik merk steeds vaker dat Siri kleine handelingen op mijn iPhone net iets sneller uitvoert dan ikzelf. Zo dicteer ik soms snel een notitie voor later en ’s avonds zet Siri de wekker voor me. Als je iPhone in je zak zit, kun je Siri niet activeren zoals gewoonlijk (homebutton ingedrukt houden). Als je de EarPods hebt aangesloten kan dat wel: houd de derde knop op de afstandsbediening ingedrukt en Siri staat voor je klaar!

Oproep weigeren
Naast opnemen en ophangen kun je met de derde knop ook oproepen weigeren. Helaas spreekt iOS nog niet uit wie je probeert te bereiken, dus let wel goed op dat je dat belangrijke telefoontje niet per ongeluk wegdrukt. Houd de derde knop bij een oproep twee seconden ingedrukt en voilà, de beller gaat direct naar je Voicemail.

Wisselgesprek
Wisselen van beller nummer één naar een tweede oproep, en misschien wel weer terug? Ook dat regelt de derde knop voor je! Druk de derde knop in als je gebeld wordt terwijl je in het eerste gesprek hangt. Je schakelt direct over naar de andere oproep, terwijl beller nummer één automatisch in de wacht wordt gezet. Als je terug wil naar de eerste oproep druk je weer op de derde knop.

Huidig gesprek beëindigen en nieuwe oproep aannemen
Soms wil je niet tussen twee gesprekken switchen, maar gewoon het eerste gesprek beëindigen zodat beller twee je onverdeelde aandacht heeft. Dit doe je door, op het moment dat het tweede gesprek binnenkomt, de derde knop twee seconden ingedrukt te houden. Je hoort dan twee korte piepjes waarna het eerste gesprek wordt beëindigt en het tweede gesprek start.

Gebruik de EarPods op je Mac
De EarPods werken niet alleen op je iPhone en iPod, maar ook op je Mac. Sluit ze aan en de eerste verborgen functies (Play/Pause, terug-, en doorspoelen en naar de vorige/volgende track) werken ook bij het gebruik van iTunes en Quicktime. Scheelt je toch weer een hoop klikken!

Trek jij je EarPods nu ook uit de lade om ze nog een kans te geven? Of blijf je bij je eigen, vertrouwde oordopjes? Laat het ons weten in de reacties!

Ook interessant voor jou:

Mobiel

10x waarom het top is dat jij de iPhone X hebt besteld

Mobiel

64 GB of 256 GB; hoeveel geheugen heb ik nodig voor mijn iPhone 8 of iPhone X?

Mobiel

Telefoon gelockt en toch toegang tot je noodcontacten!