4 april 2019 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Veilig in het verkeer met het nationale verkeersexamen

Wat doe jij als je gebeld wordt op de fiets? Deze en nog 24 andere vragen kunnen basisschool leerlingen op donderdag 4 april verwachten. Op deze spannende dag wordt namelijk het nationale verkeersexamen afgenomen. De afgelopen weken hebben de leerlingen flink geoefend, misschien herinner je het nog wel van jouw eigen tijd op de basisschool. Verkeersborden stampen of verkeerssituaties bekijken en vertellen wat je moet doen. Zoals ieder jaar bestaat het verkeersexamen uit twee delen, de leerlingen beginnen met het theoretisch examen en in de weken erna het praktische examen.

Hoe ziet het moderne verkeersexamen eruit?

Tijdens het schriftelijke examen moeten leerlingen een aantal verkeersbegrippen en verkeersafspraken kennen. De leerlingen moeten aan de hand van 25 vragen laten zien hoe goed ze de verkeersregels kennen. Daarbij moeten ze zich zowel in de rol van fietser als voetganger kunnen verplaatsen. Ook is er een lijst van verkeersborden die leerlingen moeten kennen, waarbij ze vooral moeten vertellen wat ze bij een bepaald bord moeten doen. Uiteraard wordt er in de examens van deze tijd ook aandacht besteed aan de rol van je mobiele telefoon in het verkeer. In een oefen-examen vind je bijvoorbeeld een voorbeeld waarin iemand wordt gebeld op de fiets, de leerlingen moeten vertellen wat ze dan het beste kunnen doen.

App voor het praktisch verkeersexamen

Binnen een paar weken na het schriftelijke deel, moeten leerlingen een fietsroute afleggen om de praktijk van het verkeersexamen te toetsen. Het praktijk examen begint met een controle van de fietsen, zo weten we zeker dat de kinderen veilig op weg kunnen. Vervolgens gaan de leerlingen individueel een route fietsen door hun eigen woonomgeving. Langs de route staan controleposten, waar wordt gekeken of de leerlingen de verkeersregels kennen en uitvoeren. Veilig verkeer Nederland heeft zelfs een handige app gemaakt voor de vrijwilligers die de controle doen, hiermee kan je zien waar je allemaal op moet letten.

Veel succes in het verkeer

Uiteraard willen wij alle kinderen alvast veel succes wensen met het schriftelijke verkeersexamen en over een paar weken het praktijkexamen!  

Ook interessant voor jou:

Games

Worden Wizards Unite en Planet Coaster de game hits van 2019?

Gezin

Help mijn kind wil een loot box kopen

Gezin

Die eerste eigen mobiel. Wat komt erbij kijken?