29 januari 2018

Sexting is spannend leuk en gevaarlijk tegelijk

Bijna een kwart van de jongeren heeft weleens een pikante foto ontvangen. Het grootste deel hiervan is verstuurd via de smartphone. Sexting is spannend, leuk en gevaarlijk tegelijk. De risico’s van sexting zijn letterlijk grenzeloos.

Sexting wat zijn de gevolgen?

Wat is sexting?

Sexting is het verzenden (en ontvangen) van seksueel getinte beelden of tekstberichten door middel van een mobiele telefoon of diensten zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter.

De ontwikkeling

Sexting komt steeds vaker voor onder jongeren. Elkaar pikante foto's met je smartphone sturen is heel gewoon geworden. Er is dan ook weinig aan de hand als deze beelden privé blijven en niet worden gedeeld. Maar tussen deze jongeren zitten ook veel minderjarigen. Als deze foto’s openbaar worden gemaakt heeft dit zeer grote gevolgen.

Het aantal jongeren dat elkaar pikante foto’s stuurt, is de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 13 procent voor jongens, en maar liefst verdrievoudigd naar 12 procent bij meisjes. Dit blijkt uit cijfers van kenniscentrum Rutgers. Dat is zeer opvallend te noemen, zeker als je kijkt naar de stijging van het aantal berichten rondom de schadelijke gevolgen.

De gevolgen

Het lijkt veel jongeren niet uit te maken dat een pikante foto van ze over social media gaat. Dankzij internet is online flirten, daten en experimenteren heel gemakkelijk geworden. Maar niet geheel zonder risico. Je hebt namelijk geen controle meer over je eigen foto’s en dat kan je duur komen te staan. De bekendste risico’s zijn afpersing en cyberpesten.

Tips: hoe ga je er het beste mee om?

Wat betekent dit alles voor jou als ouder, en voor de seksuele opvoeding van je kinderen? Jongeren willen graag experimenteren en maken daarin fouten, dat is onderdeel van hun ontwikkelingsproces. Pubers hebben nu eenmaal moeite in het maken van weloverwogen beslissingen. Hormonen en verliefdheid maken nu eenmaal rare wezentjes van je kinderen.

Maar hoe voorkom je nu dat sexting fout gaat? Het zou al helpen als de taboe op intimiteit en seks wat minder groot zou worden. Aan de ene kant is erotiek makkelijk verkrijgbaar, maar we zijn een stuk preutser over onze eigen seksualiteit geworden. Ga in ieder geval een open dialoog aan. Normaal experimenteer-gedrag is prima, maar neem een aantal tips in acht:

  • Denk goed na voordat je uit de kleren gaat (vertrouw je de ontvanger)
  • Toch spannende foto’s maken? Zorg dan dat je er onherkenbaar op staat
  • Foto’s van anderen doorsturen, is not-done ('Not sharing is caring’)
  • Wees je bewust van de gevolgen (Snapchat is geen veilige plek om foto's te delen)
  • Doet een incident zich voor, praat erover met je ouder, leraar of vrienden


Wil je meer weten over sexting? Kijk voor meer informatie op HelpWanted.nl of onuitwisbaar.nu. Je krijgt hier de mogelijkheid om anoniem met een hulpverlener te chatten.