5 februari 2018

Safer Internet Day: wat kan jij doen om veilig online te zijn

Op dinsdag 6 februari wordt wereldwijd aandacht besteed aan de veiligheid van het internet, met speciale aandacht voor kinderen en jongeren. Op deze “Safer Internet Day” werken 110 landen samen om van het internet een veilige, creatieve en leuke plek te maken, voor iedereen.

Safer internet day


De slogan van dit jaar (2018) luidt: “een beter internet begint bij jou”, oftewel wat kan jij doen om op een leuke en veilige manier online te zijn en hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je kinderen veilig online zijn. In dit blog lees je meer over deze dag en delen we enkele handige veiligheidstips met je.

Online veiligheid jongeren

De uitvinding van het internet heeft de wereld op meerdere manieren veranderd. Veel veranderingen zijn positief. We kunnen sneller mensen verbinden, informatie eenvoudiger vinden of overbrengen en eenvoudig zaken op het internet regelen. Deze manier van communicatie brengt echter ook een risico met zich mee, met name op het gebied van veiligheid en privacy. Veel van ons privé leven wordt tegenwoordig overgedragen via het internet. Op “Safer Internet Day” proberen bedrijven, organisaties en de overheid mensen bewust te maken om ons te beschermen tegen de gevaren van onze online bezigheden en het internet een beetje veiliger te maken voor iedereen. In Nederland gebruiken we deze dag als startpunt voor een week lang aandacht voor online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren.

Safer Internet Day

“Safer Internet Day” is overigens in 2012 ontstaan toen het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse veiligheid en de Europese Commissie besloten dat het tijd was om meer aandacht te besteden aan de snel groeiende mogelijkheden van het internet en specifiek de veiligheid voor de jeugd bij het gebruik van online diensten. 

Wat doet KPN voor een veiliger internet

We doen er alles aan om jou en jouw kinderen zo veilig mogelijk te laten internetten. Zo hebben we een Security Operations Center (SOC) waar een groep van veiligheidsexperts continu bezig is om ons netwerk in de gaten te houden en te beveiligen. Daarnaast heeft KPN een groep ethische hackers (Red team) in dienst die zoeken naar beveiligingslekken en zwakheden in hard- en software. Tenslotte is ons Abuse team paraat om bijvoorbeeld phishing te ontdekken en tegen te gaan. Ook biedt KPN de mogelijkheid om je computer of telefoon te beveiligen met KPN veilig. Hiermee beveilig je de PC, laptop, tablet of smartphone tegen virussen en malware. Je hebt geen andere beveiligingssoftware meer nodig. KPN Veilig is gratis bij een Internet en TV of Internet abonnement.  

Voor de eerste keer een mobiele telefoon

Naast veiligheid in het algemeen besteden we bij KPN veel aandacht aan de online veiligheid van kinderen en jongeren, bijvoorbeeld door informatie te delen over de aanschaf van hun eerste mobiele telefoon. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele telefoon. Daarover bestaan vaak vragen bij zowel ouder als kind. Om hierbij te helpen heeft KPN een leuke interactieve game gemaakt waarmee je als ouder het gesprek aan kan gaan over belangrijke onderwerpen. Op https://www.eerstemobiel.nl/ kan je het spel samen met je kind spelen.

Zes beveiligingstips van Jaya Baloo

Aan het begin van deze blog had ik je nog een paar tips beloofd over hoe je zo veilig mogelijk online kan gaan. Speciaal hiervoor heeft onze “Chief information Security Officer” Jaya Baloo enkele tips met ons gedeeld. Jaya is verantwoordelijk voor alle aspecten die met veiligheid te maken hebben bij KPN. Wil je veilig gebruik maken van het internet, denk dan hierom: 

  1. Zorg voor een sterk en veilig wachtwoord, en verander deze regelmatig
  2. Zorg dat je altijd up-to-date bent met de laatste beveiligingsupdates, patches en releases
  3. Zorg voor goede beveiliging waarbij je ook je mobiele apparaten beschermt tegen virussen.
  4. Maak gebruik van twee back-ups: zowel online als offline (op een usb stick bijvoorbeeld)
  5. Versleutel al je data, zowel op harde schijven als je data die in beweging is
  6. Beveilig je WiFi: vervang het standaard wachtwoord voor een nieuw en sterk wachtwoord


Met deze tips weet je alvast zeker dat jij een geslaagde "Safer internet day" gaat beleven! Hieronder vind je nog meer blogs die met veiligheid te maken hebben.

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

Tips om je telefoon, tablet en apps veilig te gebruiken

Veiligheid

Check Je Wachtwoorden Dag

Gezin

Veilig op de fiets met het slimme slot van KPN