26 maart 2018

Ouderlijk toezicht: zo stel je dat in

Het is geen nieuws meer dat het internet ons dagelijks leven een stukje beter heeft gemaakt. Dat wat je niet weet zoek je met de tablet binnen een paar tellen op. Maar wat als je (klein)zoon of (klein)dochter zich ook met de tablet bemoeit? Want het internet kent naast het zijn van een informatiebron vele gezichten, waar pornografisch materiaal, geweld en andere ongewenste beelden er een aantal van zijn.

Ouderlijk toezicht inschakelen


In dit blog neem ik je mee in een aantal tips die ervoor zorgen dat je (klein)zoon of (klein)dochter hier zo ver mogelijk vandaan blijft.

Ouderlijk toezicht ‘creepen’ inschakelen

Je bent niet continu in staat om te zien wat kinderen op een digitaal apparaat doen. Er zijn echter wel mogelijkheden om bepaalde functionaliteiten te blokkeren, of beperkt toe te laten. Jongeren noemen dat ook wel ‘creepen’: ouders die stiekem controleren wat hun kind zoal doet op zijn tablet of smartphone. Zo is het bij Apple mogelijk om bepaalde applicaties niet toe te staan. Je kind mag geen zelfstandige aankopen doen in de applicatiewinkel en kunnen websites binnen de webbrowser geblokkeerd worden. Op de iPad ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Beperkingen’ > ‘Schakel beperkingen in’.

Heb je een Android-apparaat, dan kun je eens kijken naar het beperken van toegang voor Google Play. Open de Google Play-app, tik op de menuknop linksboven en ga naar ‘Instellingen’ > ‘Gebruikersinstellingen’ > ‘Verificatie vereisen voor aankopen’ > ‘Voor alle aankopen via Google Play op dit apparaat’ en voer je wachtwoord in om je keuze te bevestigen. Nu  is voor de aanschaf van elke betaalde app en in-app aankoop een wachtwoord vereist. Met Family Link maakt Google het voor het eerst mogelijk voor kinderen onder de dertien om een account aan te maken. Je stelt dan bepaalde digitale huisregels in.

Kidslox voor iOS en Android (vanaf 4 jaar)

Kidslox ouderlijk toezicht vormt de perfecte manier om de schermtijd van je gezin te beheren. Deze app stelt je in staat  internet en apps te blokkeren en webcontent te filteren. Met één account kun je ongelimiteerd iPhones, iPads, iPods en andere mobiele apparaten overzichtelijk beheren. Stel dagelijkse schermtijden in voor je kinderen om jouw quality time met het gezin te vergroten. De basisversie is gratis en voor €3,99 p/m krijg je ongelimiteerd toegang tot alle features. Ouderlijk toezicht was nog nooit zo eenvoudig.

Combineer Kidslox Screen Time Parental Control met Kidslox Web Filter voor nog meer mogelijkheden. Na de installatie van beide apps via de App Store dien je Kidslox Screen Time Parental Control nog te activeren vanuit het overzichtsscherm, via de knop ‘Dit toestel toevoegen’, waarna je een Kidslox Control-profiel installeert. Na deze activatie moet je nog toestaan dat Kidslox inhoud in ‘Safari’ mag filteren. Dat doe je via ‘Instellingen’ > ‘Safari’ > ‘Materiaalblokkeringen’. Hier schakel je ‘Web filter’ in en herstart je het apparaat.

Vanuit Kidslox krijg je vervolgens een overzicht te zien van de toestellen onder jouw beheer. Je hoeft nu maar een toestel te selecteren en de gewenste beperkingen in te stellen. Die zullen dan automatisch actief worden zodra je de Kindmodus inschakelt.

DinnerTime Plus voor iOS en Android

DinnerTime geeft ouders drie mogelijkheden, het pauzeren van het Android-apparaat van een kind voor het diner (30 minuten, 1 en 2 uur). Take a break, zet de tablet op pauze en Bed Time, kan ingesteld worden op een standaardtijd. Allereerst installeer je de oudermodule en kies je voor ‘Parent’ tijdens de installatie. Via ‘Sign Up’ creëer je een account, en vul je 2x je telefoonnummer in. Na bevestiging krijg je de ‘Connect Kid’s Device’ knop te zien.

Op het Android-apparaat van je kind kies je voor de optie ‘Kid’. Selecteer ‘Get Linking Code’ om de code te krijgen die je dan op je eigen toestel invult. Geef het apparaat een geschikte naam en bevestig met ‘Link’. DinnerTime is gratis te downloaden, niet te verwarren met de Plus-versie die ook gratis is. Hierin kun je een in-app-aankoop doen voor meer features.

Om te voorkomen dat jouw slimme koter de app moeiteloos van haar Android-apparaat kan verwijderen ga je naar ‘Meer’ > ‘Beveiliging’ > ‘Apparaatbeheerders’ en plaats je een vinkje bij ‘DinnerTime Plus Device Admin’.

Ouderlijk toezicht KPN Veilig

KPN Veilig biedt ook Ouderlijk toezicht, waarmee schadelijke websites automatisch worden geweerd en zoekresultaten worden gefilterd op geweld, seks en grof taalgebruik.

Andere losse applicaties

Naast ingebouwde functionaliteiten zijn er nog een tal van andere applicaties zoals: Screen Time Parental Control voor Android of Apple. Navigeer eens in de applicatiewinkel naar apps met dit thema en zoek de beste app die bij de situatie past die jij graag wil creëren.

Afspraken maken over gebruik

Bovenstaande apps kunnen je helpen, maar vat je het advies rond ‘kindvriendelijker internet’ samen, dan kom je steevast uit op de volgende drie woorden: praten, praten, praten. Kortweg: zorg ervoor dat alle onderwerpen met je kind bespreekbaar zijn. Dus het maken van goede afspraken en af en toe een paar extra ogen op het scherm doen misschien al meer dan al die applicaties bij elkaar.

Hoe ga jij om met het gebruik van smartphones en tablets bij je (klein)zoon of (klein)dochter? Welke afspraken maak jij om ze te behoeden voor zaken op het internet waar ze nog niet aan toe zijn?

Beleef KPN:

Boordevol met weetjes, nieuws en winacties

Gezin

Beter grip op het internetgedrag van je kinderen

Gezin

Help! Mijn kind staart teveel naar een scherm