6 juni 2018

National Geographic in juni in het teken van #stopmetplastic

06/06/2018 - Sta jij wel eens stil bij de hoeveelheid afval die wij dagelijks produceren? Vooral plastic afval zorgt voor veel vervuiling van ons milieu. Ga maar eens na, even een plastic flesje drinken halen of de hoeveelheid plastic waarin je pakketje wordt verpakt. Voor je het weet heb je een aardige berg afval. Maar waar gaat al dat plastic afval naartoe? Wist je dat jaarlijks zo’n 9 miljard kilo van het plastic dat wij dagelijks gebruiken in de oceaan terechtkomt? De zender National Geographic besteedt aandacht aan dit probleem, de hele maand juni voeren zij campagne onder het motto #stopmetplastic.


Plastic soep in de oceanen

Het plastic dat in de oceaan terechtkomt voegt zich bij de ‘plastic soup’, een enorme plastic vuilnisbelt die drijft tussen Hawaii en Californië. De term ‘plastic soup’ hebben we te danken aan kapitein Charles Moore. In 1997 zeilde hij van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre, normaal gesproken een ongebruikelijke route. Daar, midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic langsdrijven. Later keerde hij naar het gebied terug om nader onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een significant hogere concentratie van plastic dan elders in de oceaan. Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘plastic soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is.

Waarom de campagne #stopmetplastic

De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Maar omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk. Met de campagne #STOPMETPLASTIC wil National Geographic daarom mensen aanmoedigen het gebruik van plastic te verminderen door een zestal plastic wegwerpproducten niet meer te gebruiken: wattenstaafjes, rietjes, koffiebekers, tasjes, bestek en flesjes.

Wat kan jij doen tegen plastic

In de campagne draagt National Geographic acht concrete oplossingen  aan die iedereen direct in het dagelijks leven kan toepassen. Naast het vermijden van de zes producten gaat het om twee eenvoudige acties: ‘recycle’ en ‘raap het op’. Om dit in de praktijk te brengen, organiseert National Geographic op 24 juni samen met Stichting De Noordzee een ‘Beach Cleanup’. Tijdens de ‘Cleanup’ wordt plastic zwerfafval verzameld en vervolgens zorgt National Geographic ervoor dat het een passend tweede leven krijgt. Naast deze acties zendt National Geographic elke maandag in de maand juni een documentaire uit over de grote berg plastic afval en wat we daar tegen kunnen doen. Je kan de zender National Geographic vinden op kanaal 16 bij KPN.

De ambities van KPN

Wist je dat KPN behoort tot de meest groene bedrijven ter wereld? Om deze positie te behouden hebben we onszelf doelen gesteld voor de toekomst. Wij zien het als onze verplichting om voortdurend te kijken hoe we minder energie en grondstoffen kunnen gebruiken. Op onze website vind je meer informatie over de stappen die KPN neemt om een groen bedrijf te zijn.

Ook interessant voor jou:

Innovatie & Techniek

KPN: de groene verbinder

Gezin

Dit verhaal blijven we aan onze kinderen vertellen