1 november 2018 5 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Musical.ly wordt TikTok, snap jij het nog?

Stond jij vroeger wel eens voor de spiegel om Madonna of Michael Jackson na te doen? Kon je maar eventjes beroemd zijn, dacht je toen waarschijnlijk. Met de app Musical.ly kunnen kinderen vandaag de dag deze droom een beetje waar maken! Met Muscial.ly speel je namelijk de ster in je eigen videoclip. De app wordt het meeste gebruikt door tieners in de leeftijd van 8 tot 13 jaar. Dus heb je kinderen van deze leeftijd? Lees dan hieronder verder, dan praat ik je helemaal bij.

Ben je hier terechtgekomen in verband met onze TikTok challenge? Lees dan dit statement voor meer informatie


Musical.ly heeft een nieuwe naam!

Voordat ik begin, eerst even dit… De app Musical.ly is in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste social media voor jongeren, met name meisjes zijn er fan van. Een chinees bedrijf volgde de groei van het bedrijf met interesse en zag vorig jaar kans om de app over te nemen voor ongeveer 1 miljard dollar. Omdat het bedrijf al een vergelijkbare app had, hebben ze besloten de apps te combineren en de naam Musical.ly te wijzigen in TikTok. Veel van de jonge gebruikers waren boos: “we zijn toch geen kippen?”, was een van de reacties. Veel gebruikers blijven de app overigens gewoon Muscial.ly noemen, dus in dit blog kom je deze naam nog een paar keer tegen.

Hoe werkt Musical.ly?

Het concept van deze populaire app is eigenlijk eenvoudig. Je kan een filmpje opnemen van jezelf waarin je danst en op muziek playbackt, zo ontstaat je eigen videoclip. Om de video nog leuker te maken kan je er allerlei effecten (filters) overheen zetten, zo maak je het eindresultaat nog realistischer. Daarnaast kan je het beeld versnellen of juist extra langzaam afspelen. Uiteraard, hoe kan het ook anders bij social media, kan je het filmpje delen met vrienden. De eerste stappen naar roem zijn met deze app een eitje…. (of is dat in verband met TikTok een flauwe woordspeling).  

Wat is er leuk aan Musical.ly?

Om te beginnen is de app gratis te downloaden en te gebruiken, dat is voor kinderen een uitkomst. Het onderwerp, zelf schitteren in je eigen creatieve video, sluit prima aan bij de doelgroep. Daarnaast is het een vorm van social media die door jongeren erg wordt gewaardeerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook. Ze vinden het vooral erg leuk om een eigen creatieve video van maximaal 15 seconden te delen met volgers via de Musical.ly-app, maar ook via Instagram of een ander sociaal netwerk. Je volgers of BFF’s (best fans forever) kunnen een video waarderen met likes (hartjes). Uiteraard is het voor veel jongeren een sport om zoveel mogelijk hartjes te verzamelen. Daarmee maak je ook nog eens kans op een plek in de ranglijst van ‘top musers’, oftewel dé sterren van Musical.ly.

Zitten er ook risico’s aan Musical.ly?

Zoals bij alles wat online gebeurd, is er ook een keerzijde waar je bewust van moet zijn. Op Musical.ly maken veel ouders zich wel eens zorgen over hoe sexy jonge kinderen zich al gedragen. Ze doen met veel plezier artiesten als Ariana Grande na, waarbij ook even wulps in de camera wordt gekeken als de Amerikaanse zangeres soms doet. Ook de teksten die worden geplaybackt zijn regelmatig seksueel getint, niet voor iedereen geschikt dus. Overigens kan je op Musical.ly ook livestreamen, rechtstreeks beelden uitzenden dus. Vooral met livestreamen weet je niet wat je kinderen te zien krijgen, wat voor minder leuke situaties kan zorgen. Goed om eens te bespreken met je zoon of dochter. Overigens, wat veel mensen niet weten, de app-makers mogen alle beelden van gebruikers van 13 jaar en ouder op Musical.ly commercieel gebruiken!  

Mag jouw kind Musical.ly gebruiken?

Als je tot hier hebt gelezen, dan ben je inmiddels helemaal bijgepraat over Musical.ly, of moeten we het nu toch maar TikTok noemen?! Hoewel het een erg leuk tijdverdrijf is voor jongeren, kleven er ook een paar dingen aan om goed over na te denken. Alvast een leuk onderwerp om vanavond tijdens het eten eens te bespreken met je zoon of dochter!    

Ook interessant voor jou:

Gezin

Snapchat leren in een paar minuten!

Mobiel

Is er brand? Nee joh, it's lit ��

Gezin

Help mijn kind speelt Fortnite!