24 januari 2018

Leren schaatsen met de slimme schaatsstoel

Schaatsen, Nederland is er dol op. Dikke sokken aan, schaatsen onderbinden aan de rand van het ijs en vervolgens urenlang rondjes rijden met een rode blos op je wangen. Helaas is het alweer een tijd geleden dat de winters in Nederland echt koud waren, zodat we het natuurijs op konden. Gelukkig vind je tegenwoordig op veel plekken in ons land kunstijsbanen. Bijvoorbeeld de Coolste Baan van Nederland in het Olympisch stadion in Amsterdam. Op deze ijsbaan kan je lekker rondjes rijden of voor de jongsten onder ons, leren schaatsen. Afgelopen week lanceerde KPN samen met meervoudig Olympisch kampioen Sven Kramer het ultieme hulpmiddel om te leren schaatsen, namelijk de slimme schaatsstoel.

Kunnen kinderen nog schaatsen?

Als je de koude Nederlandse winters nog hebt meegemaakt, dan weet je vast ook nog dat je vroeger met een stoel op het ijs leerde schaatsen. Ongeveer 80% van de ouders van nu kunnen prima schaatsen. Helaas kunnen één op de drie kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud van de huidige generatie, niet schaatsen, blijkt uit onderzoek onder meer dan duizend Nederlandse ouders. Hoog tijd om daar iets aan te doen dacht KPN in samenwerking met Sven Kramer. Vandaar dat de slimme schaatsstoel is ontwikkeld.

Hoe werkt de slimme stoel?

Deze slimme schaatsstoel zit vol met sensoren die kijken of het evenwicht van de kleine schaatser wel goed is en of de juiste bewegingen worden gemaakt. Lasers zorgen ervoor dat er recht wordt geschaatst en dankzij de speciale poten van de stoel is er geen gevaar om met je schaats te blijven haken. Tijdens het schaatsen krijg je zelfs tips van Sven Kramer via een ingebouwde luidspreker, met deze technische instructies worden de eerste stappen op het ijs nog leuker.  

Verder heeft de stoel ook een snelheidsmeter, sensoren in de handvaten van de stoel om te kijken of het kind niet teveel naar één kant leunt en led lampjes geven aan hoe snel je ongeveer schaatst. Als je uiteindelijk flink je best hebt gedaan met de stoel zie je op het display een unieke identificatiecode verschijnen, hiermee kan je als ouder samen met je kind een oorkonde met de resultaten downloaden.

De batterij van de slimme schaatsstoel gaat minstens een dag mee, voordat deze opgeladen moet worden. 

Waar kan je de stoel gebruiken?

Tijdens de opening van de ‘Coolste Baan’ in het Olympisch Stadion in Amsterdam, werd de slimme schaatsstoel voor de eerste keer gebruikt. De komende zes weken kunnen kinderen hier gebruikmaken van enkele tientallen exemplaren van de slimme stoel. Als de stoelen een succes zijn, dan zullen er aankomende winter nog eens tientallen exemplaren beschikbaar zijn op de zestig IJSTIJD!-banen in Nederland.