13 maart 2018

Leer je kinderen omgaan met geld tijdens de week van het geld!

13/03/2018 - Van maandag 12 tot vrijdag 16 maart worden veel activiteiten georganiseerd om kinderen om te leren gaan met geld. Tijdens deze “week van het geld” wordt er vooral op school aandacht besteed aan dit onderwerp, maar ook thuis kan je aandacht besteden aan sparen, zakgeld of online aankopen. In dit blog deel ik graag een paar handige tips om in jouw gezin aandacht te besteden aan dit belangrijke onderwerp.


Vlogs van invloed op koopgedrag van kinderen

Grote kans dat je deze kop de afgelopen dagen in de media hebt gelezen. De helft van de kinderen op de basisschool koopt wel eens een product omdat ze die in een vlog hebben gezien. Waar vroeger de reclame op televisie ons moest beïnvloeden, pikken kinderen tegenwoordig op het internet de nieuwste rages of populaire producten op. Naast vlogs worden kinderen ook steeds meer in online games en apps gestimuleerd om een aankoop te doen. Reden te meer om goede afspraken maken rond het uitgeven van geld, zowel on- als offline.

5 handige tips om met geld om te gaan

Al van jongs af aan leren we tellen en krijgen we een spaarpot om onze eerste centjes in te stoppen. Tijdens de week van het geld heb je een mooie gelegenheid om nog eens met je kinderen verder te praten over dit onderwerp. Met deze vijf tips kan je ze leren om met geld om te gaan.  

1. Geef zakgeld contant
Het is leerzaam om kinderen al van jongs af aan zakgeld te geven. Als je dit met contant (zichtbaar) geld doet, leer je ze meteen de waarde van het geld. Wist je trouwens dat je ook een zakgeld contract met je kind kan maken?

2. Maak een afspraak over sparen
Open samen een eerste spaarrekening bij de bank of geef je kind een mooie spaarpot, op die manier maak je sparen leuk. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het maken van een afspraak over het sparen van een deel van het zakgeld ook vaak eenvoudiger is.

3. Klusjes om te sparen
Om het sparen een beetje sneller te laten gaan en om je kind de waarde van geld te leren, kan je ervoor kiezen om je kroost af en toe voor een klein bedrag een klusje te laten doen.

4. Spaar met een doel
Sparen is niet gemakkelijk, zeker als je nog jong bent. Het wordt echter leuker als je weet waarvoor je spaart en hoeveel je (nog) nodig hebt om het totale bedrag bij elkaar te krijgen. Bedenk daarom een doel om voor te sparen.

5. Online geld uitgeven (spelletjes)
Maak duidelijk afspraken over het uitgeven van geld aan online spelletjes en andere online diensten. Mocht je hier niet van gediend zijn, dan kan je ervoor kiezen om dit uit te schakelen.

Leren omgaan met je eerste mobiele telefoon

Met bovenstaande tips kunnen je kinderen straks vast en zeker goed omgaan met geld. Naast het leren omgaan met geld is het ook handig om alvast te leren over de eerste mobiel, dat heeft immers ook met de waarde van geld te maken! Speel samen met je zoon of dochter het spel “hoe overleef ik mijn eerste mobiel”!

Ook interessant voor jou:

Gezin

Slimme mobiel internet tips voor het hele gezin

Gezin

5 tips om van je smartphone verslaving af te komen

Gezin

Help! Mijn kind staart teveel naar een scherm