2 oktober 2018 5 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Kinderboekenweek 2018: mag jouw kind lezen op de tablet?

Kinderen maken steeds meer en op jongere leeftijd gebruik van de tablet. De jeugd laat boeken dan ook vaker in de kast staan en kiest ervoor om de tablet of een ander beeldscherm te gebruiken ter vermaak. Is dat erg? Voor sommige ouders is het een welkome vorm van afleiding, maar andere ouders maken zich juist zorgen. Met de Kinderboekenweek in aantocht is het wellicht een prima moment om het papieren boek weer eens ter hand te nemen of juist een uitstekend moment om te kijken hoe je met je kinderen de tablet en lezen met elkaar kan combineren! In dit blog praat ik je bij over de Kinderboekenweek en digitaal lezen. Lees je mee!?

Mogen jouw kinderen lezen op de tablet?

Aap, Noot, Mies, ken je het leesplankje nog uit je hoofd? Veel scholen maken tegenwoordig gebruik van moderne middelen om kinderen te leren lezen, echter zien ze ook een verschuiving in het leesgedrag. Vanaf het moment dat kinderen hebben leren lezen, brengen ze minder tijd door met boeken, aldus de Stichting Lezen. Ze kiezen ervoor om meer aandacht te besteden aan internet, social media en games. Omdat goed leren lezen een kwestie is van veel oefenen, is de grote vraag dan ook of kinderen nog wel goed en aandachtig leren lezen. Moet je als ouder naar de bibliotheek of de boekwinkel om een papieren boek te halen, of zijn de moderne kinderboeken op de iPad een prima alternatief? De meningen onder ouders en wetenschappers zijn verdeeld, welke keuze moet je maken.

Interactieve boeken maken lezen leuker

Samen met je kind op de bank een boekje lezen en naar de plaatjes kijken, wie is er niet groot mee geworden. Maar waarom niet de combinatie maken met de moderne middelen en fijn een boek lezen met je kind. Op de tablet zijn tegenwoordig veel leuke apps te vinden die boekjes lezen op een interactieve manier mogelijk maakt. Je leest je kind nog steeds een verhaaltje voor, maar tegelijkertijd kan op het scherm geklikt worden voor een leuk geluidje of het zoeken naar de hoofdrolspeler in het verhaal. Denk maar eens aan het hondje Dribbel, weet je nog dat je die vroeger moest zoeken in een papieren boek? Tegenwoordig heeft hij zelfs een app, waarmee Dribbel op de boerderij allerlei avonturen beleefd en je samen met je kind kan lezen en spelen. Ook voor oudere kinderen is er genoeg te vinden op het internet, bij de meeste boekwinkels kan je de populaire boeken ook gewoon digitaal bestellen, wellicht iets voor de boekenlijst op de middelbare school!

Vriendschap is Kom erbij!

Hoe je ook leest, van papier of op de tablet, samen of alleen een boek lezen is gewoon leuk. Daarom promoot de Kinderboekenweek ieder jaar het (Nederlandse) kinderboek en draagt de week bij aan het bevorderen van lezen. De Kinderboekenweek begint dit jaar op 3 oktober en gaat door tot zondag 14 oktober. Het thema van dit jaar is ‘vriendschap’. Speciaal voor deze editie van de Kinderboekenweek heeft auteur Jozua Douglas, ook wel bekend van de boeken: De gruwelijke generaal en De ongelooflijke Ravi Ravioli, het Kinderboekenweekgeschenk geschreven. De titel van het Kinderboekenweekgeschenk 2018 is: Costa Banana 5: De eilandenruzie. Je krijgt dit geschenk gratis bij de boekwinkel als je voor minimaal 10 euro aan Nederlandstalige kinderboeken koopt.

NS kinderboekenruil

Slingeren bij jou thuis de papieren boeken nog gewoon door de kamer? Dan heeft de NS goed nieuws tijdens de Kinderboekenweek. Op de stations Utrecht Centraal en Den Haag Centraal sluit de NS de Kinderboekenweek af met een de NS-Kinderboekenruil. Sommige boeken staan al een tijdje ongelezen in de boekenkast of je kind is er te oud voor, heeft ze al te vaak gelezen of was er simpelweg na één keer lezen wel klaar mee. Waarschijnlijk kan je er dan iemand anders mee blij maken! Om dat mogelijk te maken kan je tijdens de NS-Kinderboekenruil je boeken ruilen voor een ander. Dat kan met een ander kind, maar ook met een van de nieuwe boeken die klaarstaan. Ieder kind mag 1 boek ruilen, om zoveel mogelijk kinderen de keus te geven tussen een nieuw boek of een ruilboek. Dat wordt de komende maanden weer lekker veel boeken lezen!

Wist je trouwens dat wij op social media een poll hebben gehouden met de vraag: "Mag jouw kind onbeperkt lezen op de tablet?".... Hieronder de uitslag.

  

Gezin

Slimme mobiel internet tips voor het hele gezin

Gezin

Hoe maakt je kind veilig gebruik van het internet?

Films, series & TV

De leukste zenders voor het hele gezin