18 oktober 2017

Kan jouw kind nog zonder mobiele telefoon?

Kijk eens om je heen, in de bus of op straat, overal zie je mensen naar beneden staren en op hun mobiele telefoon kijken. Ook op de Nederlandse schoolpleinen en middelbare scholen is het gebruik van de telefoon de laatste jaren enorm toegenomen. Onderzoekers geven aan dat meer dan 79% van de jongeren zelfs verslaafd mag worden genoemd en afkick verschijnselen krijgt als ze langere tijd geen toegang hebben tot het mobiele apparaat. Heeft onze jeugd een probleem? Of valt het allemaal wel mee… en hoe ga je om met het mobiele telefoon gebruik van je zoon of dochter?Jongeren fysiek verslaafd

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het gebruik van de mobiele telefoon en social media. Bij veel jongeren heeft onderzoek aangetoond dat ze minimaal 1 keer in het kwartier de telefoon pakken om te kijken of ze een nieuw berichtje of een like hebben gekregen. Dit overdadige gebruik mogen we inmiddels scharen in het rijtje van bijvoorbeeld eten, alcohol en drugs verslavingen.

Waarom zijn we verslaafd

Sommige mensen zijn gevoeliger voor likes en berichtjes dan anderen, maar aandacht vindt iedereen eigenlijk prettig. Met behulp van een MRI scan hebben onderzoekers ontdekt dat de hersenactiviteit in ons brein toeneemt in de gebieden die betrokken zijn bij “ genot” , als we positief gestimuleerd worden.

Tijdens een recent onderzoek kregen een groep proefpersonen foto’s van zichzelf te zien met daarbij een positief of negatief commentaar. Het bleek dat de mensen die meer activiteit kregen in die genotsgebieden van ons brein bij een positief commentaar, vaak actief waren op Facebook. Intensieve gebruikers van Facebook zijn dan ook continu bezig met het zoeken naar bevestiging en waardering van anderen. 

Als we een berichtje of een like krijgen dan voelen we dat als een genotservaring, het stofje in de hersenen dat hiervoor zorgt heet dopamine. Hoe meer dopamine er wordt aangemaakt, hoe groter het geluksgevoel. En juist dát is verslavend. Ook het verrassingseffect van social media werk verslavend. Je scrolt door allerlei oninteressante berichtjes en dan opeens valt je oog op een leuk bericht. Het voelt als een beloning dat je dat ene leuke bericht hebt gevonden en ook dat gevoel werkt verslavingsverhogend.

Hoe ga je hiermee om?

Gelukkig kunnen we onze kinderen helpen om een andere routine te vinden, zodat verveling of het goede gevoel oproepen niet alleen via de mobiele telefoon hoeft. Door kinderen te leren dat andere activiteiten ook een positief gevoel geven, zorg je voor alternatieven voor het mobiele telefoon gebruik. Of het nu gaat om buitenspelen, sporten of creatief bezig zijn: als ouders kunnen we deze activiteiten stimuleren om het overmatige telefoongebruik in te perken.  

Praktische tips voor telefoon gebruik

Hoewel het in de meeste gezinnen vast goed gaat met het mobiele telefoongebruik, heeft de website mijnkindisverslaafd.nl een paar praktische tips op een rij gezet voor de echte probleemgevallen. Bijvoorbeeld door je mobiele telefoon niet op de slaapkamer te gebruiken, of de regel te hanteren dat tijdens het eten de telefoon niet gebruikt mag worden.

Bij jou thuis

Hoe gaat het bij jullie thuis met het gebruik van de mobiele telefoon? Zijn ze niet achter de schermpjes weg te slaan of valt het allemaal mee en spelen ze ook gewoon buiten?

Ook interessant voor jou:

Gezin

GPS wearables: weten waar je kinderen zijn

Gezin

Een mobiele telefoon voor je kind: waar moet je aan denken?

Gezin

Beter grip op het internetgedrag van je kinderen