15 maart 2018

Jong geleerd… zo voorkom je online criminaliteit

15/03/2018 - Bij een hacker hebben veel mensen wel een bepaald beeld: vaak een jong persoon met een bril en puistjes die vanachter zijn laptop op een zolderkamer inbreekt bij mensen of bedrijven. De meeste hackers richten zich tegenwoordig op de personen die een computer bedienen, in plaats van kwetsbare computersystemen. Omdat online veiligheid een steeds belangrijker thema wordt, worden computers steeds veiliger. Dit betekent dat de mens de zwakste schakel wordt. Via listige methoden maken ‘sociale hackers’ misbruik van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen en hebzucht om informatie te ontfutselen. In dit blog vertellen wij hoe je dit kan herkennen en wat je ertegen kan doen.

Wat is social engineering?

Het gebruik maken van de zwakke eigenschappen van de computergebruiker, noemen ze ook wel social engineering. De hacker doet zich voor als iemand anders, meestal een bekende, om zo het vertrouwen te wekken. Op deze manier probeert hij persoonlijke informatie los te krijgen. Voorafgaand aan het contact verzamelt de hacker gerelateerde informatie over het slachtoffer om zo een nog overtuigender verhaal te hebben.

Vooral kinderen kunnen hier slachtoffer van worden. Criminelen maken graag misbruik van het goede karakter en de goedgelovigheid van kinderen. Daarom is het belangrijk om je kind te beschermen tegen social engineering door het creëren van bewustwording. Kinderen zijn zich online vaak van geen kwaad bewust. Daarom staan hieronder een aantal voorbeelden die je kunt bespreken met je kind:

E-mail van ‘een vriend’

Via sociale media achterhaalt de crimineel wie vrienden is met wie, en je ontvangt een mailtje met een link van een zogenaamde vriend. Dit kan overigens ook voorkomen in de vorm van een telefoongesprek. Deze methode wordt ook wel phishing genoemd. Zo kunnen internetfraudeurs zich voordoen als een goede vriend op reis die bijvoorbeeld zijn portemonnee verloren is en geld wil lenen om naar huis te kunnen. Op deze manier proberen ze medelijden op te wekken en je vragen om geld over te maken.


Een onweerstaanbare aanbieding of prijs

Stel je voor, je kind is online aan het surfen en  komt een advertentie op Facebook tegen. Bijvoorbeeld kortingskaartjes voor een concert van One Direction of er komt ineens een pop-up die je vertelt dat je de nieuwste iPhone hebt gewonnen. Je hoeft alleen even op een linkje te klikken… Criminelen proberen mensen op allerlei manieren te verleiden om op links te drukken, en spelen ook in op de hebzucht van mensen. Zo kunnen ze vragen om het  adres en bankrekening van jouw kind, zodat de ‘prijs’ geleverd kan worden. Met deze gegevens kunnen ze gemakkelijk onder zijn/haar naam andere bestellingen doen.

Een aantrekkelijk persoon zoekt contact via sociale media

Wauw, wat een geluk: dit super knappe meisje/jongen is geïnteresseerd in mij! Mensen voelen zich snel gevleid en zijn bereid om persoonlijke informatie te geven, waar de crimineel, die zich voordoet als model, misbruik van maakt. Misschien ken je het MTV programma ‘Catfish’ wel, waar online relaties worden opgebouwd met nepprofielen. Hoewel het hier vaak uit onzekerheid is, kunnen er serieuze gevaren achter schuilgaan.

Tot slot
nog een paar praktische tips om af te spreken met je kind (die ook interessant zijn voor jezelf!):

1. Geef online niet je adres, emailadres, telefoonnummer, wachtwoord of school door aan anderen.

2. Doe online nooit iets wat je in het echt ook niet zou doen.

3. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, is dit het vaak ook.

4. Als je online contact met iemand hebt, verifieer of diegene is wie hij of zij beweert te zijn. Bijvoorbeeld door een video-gesprek op te zetten

Ook interessant voor jou:

Veiligheid

5 tips om je internet veiliger te maken

Veiligheid

Tips om je telefoon, tablet en apps veilig te gebruiken