10 oktober 2017

Hoeveel data gebruikt mijn mobiele telefoon

“Mam, pap, mijn mobiele internet is alweer op”. Hoe vaak hoor jij deze zin voorbij komen? Om te voorkomen dat het internet voor het einde van de maand alweer verbruikt is, is het handig om te weten waarvoor jij of je kind het internet precies gebruiken Alles wat je met je smartphone online doet, kost data. Vaak verbruik je ongemerkt meer MB’s dan je denkt. Voor jongeren is dat de normaalste zaak van de wereld. Daarom vind je in dit blog enkele tips om het data verbruik inzichtelijk te maken.Bits en Bytes

Het gebruik van apps, sociale media, of het bekijken van filmpjes, kosten MB’s. Om te voorkomen dat je de welbekende sms: ‘Beste klant, U heeft nu 80% van het internettegoed verbruikt’, krijgt, is het handig om te weten hoeveel een kB, MB of GB eigenlijk is en welke internetdienst het meeste verbruikt van je mobiel internet.

KiloByte is de volledige naam van een kB, MegaByte staat voor een MB en GB betekent GigaByte. Internetbundels worden meestal weergegeven in MB of GB. Eén GB is 1000 MB, en één MB is weer 1000 kB. Voor de oplettende lezer: vroeger verwees 1MB inderdaad naar 1024kB, volgens de nieuwe standaard is dat nu 1000kB.

Hierbij is het belangrijk om Bytes niet te verwarren met bits: bij een abonnement wordt de downloadsnelheid bijna altijd weergegeven in (Mega)bits (Mb/s) en niet in MegaBytes. Acht bits staan gelijk aan 1 Byte dus om te berekenen wat je internetsnelheid in MegaBytes is, moet je de snelheid in bits delen door 8. Zo kun je bij een abonnement met een snelheid van 16 Mb/s een downloadsnelheid verwachten van (+/-) 2 MegaBytes per seconde.

Dataverbruik per activiteit

Het blijkt dat veel klanten geen idee hebben hoeveel kB’s, MB’s of GB’s ze precies verbruiken tijdens het internetten. We zetten daarom de meest gebruikte diensten met daarbij het gemiddelde verbruik voor je op een rijtje:

• E-mail zonder afbeeldingen of bestanden openen: 0.01MB
• Internetpagina openen: van 0.2MB tot 0.6MB
• WhatsApp-bericht met tekst ontvangen of versturen: 0.001MB
• WhatsApp-bericht met afbeelding ontvangen of versturen: 0.1MB
• WhatsApp bellen: 1MB voor elke 4 minuten bellen.
• Facebook checken: 1MB tot 3MB
• Foto uploaden op Facebook: 1MB tot 5MB per foto
• Instagram verbruik per keer: 3,6MB
• Snapchat image: 0.03 tot 0.05MB
• Snapchat 10 sec video: 0.4 MB
• Youtube filmpje normale kwaliteit (480p): 200MB tot 400MB per uur
• Youtube filmpje HD-kwaliteit (1080p): 1.200MB tot 1.400MB per uur
• Spotify muziek streamen: 100MB tot 150MB per uur
• Netflix streamen in HD-kwaliteit (1080p): 2.000MB per uur

Let op: bovenstaande informatie geeft een realistisch beeld van het dataverbruik, maar blijft een schatting.


Maak ook eens gebruik van WiFi

Vlieg je door je mobiele internet heen, of klagen je kinderen dat hun mobiele data alweer op is halverwege de maand? Dan is het een goed idee om wat vaker gebruik te maken van de WiFi. Zeker thuis, waar je een vertrouwd draadloos netwerk hebt, is het verstandig altijd gebruik te maken van je draadloze internetverbinding. Op die manier maak je al meteen mooie stappen richting het besparen van je MB's.

MB's delen

Hebben jij en je kind een mobiel abonnement van KPN? Dan kan je ook  eenvoudig in de MijnKPN app wat MB’s versturen naar je kind. Handig als je zelf wat over hebt, terwijl je kind MB’s tekort komt.

Hoe kan je het mobiele data verbruik bekijken

Zowel voor jezelf als voor de kinderen in het gezin is het handig om inzicht te hebben in het mobiele data verbruik. Dit kan vaak op de telefoon zelf of via de app van KPN. 

iPhone & Android
Door het gebruik van een MB datateller kun je precies bijhouden wat je MB-verbruik is. Dit kan op een iPhone via Instellingen > Mobiel netwerk, op een Android toestel via Instellingen > Gegevensverbruik.

MijnKPN
Je kunt ook gebruik maken van MijnKPN. Met de introductie van de MijnKPN app krijg je nu ook inzicht in real-time dataverbruik via de smartphone.

Ook interessant voor jou:

Gezin

Sim Only of Prepaid simkaart voor je kind?

Gezin

Hoe maakt je kind veilig gebruik van het internet?

Gezin

Beter grip op het internetgedrag van je kinderen