14 maart 2019 3 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Hoe word je een held met je (online) geld?!

Jouw zoon of dochter heeft vast wel eens een spelletje gespeeld op je mobiele telefoon! Gelukkig letten de meeste ouders wel op om te zien wat er met hun telefoon gebeurd. Soms gaat het echter mis. Begin januari bijvoorbeeld nog, toen werden rechtbank documenten uit 2012 vrijgegeven waaruit bleek dat jonge kinderen jarenlang, zonder medeweten van hun ouders, geld konden besteden aan online spelletjes op Facebook. Een typerend voorbeeld waaruit blijkt dat online geld uitgeven steeds makkelijker is. Weten kinderen de waarde van het geld nog wel en zijn we nog beschermd tegen ongewenste uitgaven? In de week van het geld (25 – 29 maart) besteden we aandacht aan dit onderwerp.

Geld uitgeven aan online spelletjes

De jongen in het bovenstaande voorbeeld, speelde het spelletje Ninja Saga op Facebook. Hij gebruikte de creditcard van zijn ouders voor een “ingame” aankoop, waarna 20 dollar van de bankrekening werd afgeschreven. Facebook sloeg vervolgens de creditcard gegevens op. Terwijl de jongen verder speelde, boekte Facebook in de maanden erna honderden dollars af. Facebook stuurde geen facturen, dus de jongen en ouders hadden niets door. Uit de rechtbank documenten bleek dit niet het enige voorbeeld te zijn, meer ouders waren slachtoffer en kregen de schrik van hun leven bij het zien van de rekening.    

Nieuwe verdienmodellen in games

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt goed hoe spelmakers tegenwoordig geld proberen te verdienen. Vroeger kocht je voor een vast bedrag een videospel in de winkel, tegenwoordig koop en speel je veel games eenvoudig online. Met de komst van deze online spelletjes zijn er ook nieuwe verdienmodellen ontstaan. De populaire games download je meestal gratis, maar vervolgens moet je in de buidel tasten. Een goed voorbeeld is het populaire spel Fortnite. Het spel zelf kost niets, maar als je nieuwe kleding of dansjes wil, dan moet je geld betalen. Zeer lucratief voor de spelmakers, want kinderen worden sterk beïnvloed door hun vriendjes en willen graag bij de groep horen. Kortom, je moet in een spel als Fortnite wel toffe kleren hebben, anders hoor je er niet bij.

Geld betalen voor lootboxes

In Fortnite betaal je geld en weet je wat je ervoor terugkrijgt. Er zijn echter ook verdienmodellen die de grenzen van de wet opzoeken. Misschien heb je wel eens van “lootboxes” gehoord. Dit wordt vergeleken met online gokken. Je betaalt voor een digitale schatkist, maar van te voren weet je niet wat je krijgt. Deze vorm van online transacties liggen momenteel dan ook onder een vergrootglas.    

Aandacht voor geldzaken in de week van het geld 

Bovenstaande voorbeelden zijn nog maar het begin van een hele nieuwe digitale geld wereld. Als ouder is het handig om je te verdiepen in het uitgeven van (online) geld door je kinderen. Weet je bijvoorbeeld hoeveel 1.000 V-bucks (betaalmiddel in Fortnite) kost? Mocht je zoon of dochter erom vragen, dan ben je ongeveer 10 euro kwijt.

Om kinderen de waarde van geld bij te blijven brengen, wordt in de week van het geld ieder jaar aandacht besteed aan dit onderwerp. Dit jaar vindt de week van het geld plaats van 25 t/m 29 maart 2019. Het thema is “Ben jij een held met je geld?”. Op veel scholen vinden tijdens deze week activiteiten plaats die met geld te maken hebben. Maar ook thuis kan je leuke dingen doen. Op de website weekvanhetgeld.nl vind je veel informatie, alle activiteiten en kan je de speciale geld krant downloaden.

Ook interessant voor jou:

Gezin

Help mijn kind wil een loot box kopen

Gezin

Help mijn kind speelt Fortnite!

Gezin

Leer je kinderen omgaan met geld tijdens de week van het geld!