20 november 2017

Hoe maakt je kind veilig gebruik van het internet?

In mijn jeugd, dan spreken we over het einde van de jaren tachtig, wisten we nog amper wat een computer was. We vermaakten ons met Lego of lekker buiten spelen. Tegenwoordig groeien kinderen op met tablets, mobiele telefoons en allerlei online toepassingen, oftewel we leven in een wereld met onbegrensde mogelijkheden.

kinderen met tablet


Deze mogelijkheden zijn natuurlijk erg leuk en spannend, daarom willen we als ouder ook graag onze kinderen helpen deze kansen te benutten. Tegelijkertijd willen we wel dat onze kinderen veilig zijn, dus moeten we ze ook leren wat ze beter niet kunnen doen. Daarom heb ik in dit artikel een paar handige tips verzameld om je kinderen te helpen met de eerste digitale stappen.

De eerste mobiele telefoon

Als je kinderen hebt, weet je dat de vraag een keer gaat komen: “mag ik een mobiele telefoon?” Tegenwoordig kijken we nog amper vreemd op als we kinderen op het schoolplein met hun mobiele telefoon zien spelen. Maar vanaf welke leeftijd moet je ze eigenlijk een mobieltje geven? Moet er internet op, welk toestel kunnen ze het best gebruiken en welke afspraken maak je over het gebruik? Denk ook aan de regels die je met elkaar afspreekt, bijvoorbeeld:

- Je telefoon niet gebruiken op de fiets
- Reageer meteen op apps of oproepen van je ouders
- Praat alleen met bekenden via je telefoon
- Zet nooit iets online waarvan je niet wil dat andere mensen dat zien

Wil je op spelenderwijs samen met jouw kind klaar is voor een eerste mobiele telefoon? Speel dan het spel "Hoe overleef ik mijn 1e mobiel?"

Hoe voorkom je ongewenste online uitgaven?

Je hebt het vast wel eens op televisie gehoord, kinderen die ongemerkt tientallen euro’s uitgeven met jouw mobiel door de aanschaf van apps of in-app aankopen. Bij de eerste categorie betaal je vaak eenmalig een bedrag om een app te kopen. Door je kinderen te begeleiden bij het gebruik van de app store en niet je wachtwoord aan ze te geven, kan je deze kosten makkelijk voorkomen.

De in-app aankopen zijn echter vervelender. Dit zijn kosten die bij het gebruik van de app kunnen worden berekend, bijvoorbeeld om meer mogelijkheden te kopen in een spelletje. Gelukkig kan je deze aankopen op onderstaande wijze voorkomen.

iOS
- Ga naar Instellingen > Algemeen > Beperkingen
- Klik op Schakel beperkingen in
- Voer een toegangscode in (om toegang te krijgen tot de optie beperkingen)
- Voer nogmaals je toegangscode in
- Scroll naar beneden en zorg dat het knopje bij in-app aankopen aan is
- Verder naar beneden kan je bij de wachtwoord instellingen instellen dat er om een wachtwoord moet worden gevraagd bij aankopen.

Android

Bij Android kun je 'in-app' aankopen alleen beveiligen met het wachtwoord van je Google-account.

Open de Google Play Store-app.
- Ga naar Instellingen in de linkerbovenhoek.
- Vink in het menu de optie Wachtwoord/verificatie vereisen voor aankopen aan.
- Voer nu het wachtwoord in van je Google-account.

Windows Phone 8
Voor Windows Phone 8 moet je een pincode instellen voor je Portemonnee:

- Ga naar de lijst met apps, en tik daar op Portemonnee.
- Tik op Meer en daarna op Instellingen & Pincode.
- Schakel nu de Pincode voor portemonnee in en voer een pincode in.
- Schakel ook het vakje Pincode voor Portemonnee ook gebruiken om aankopen van apps en muziek te beveiligen in.

Samen social media verkennen

Het wordt steeds gemakkelijker om met elkaar in contact te komen. Even een tweet sturen, een Whatsapp berichtje of een leuk plaatje delen op Facebook. Voor ons is dit de normaalste zaak van de wereld, maar voor kinderen is het vaak nog spannend. Als je kind er al wel behoefte aan heeft, kan je het beste samen de mogelijkheden verkennen.

Hoe leren jouw kinderen de mogelijkheden van vandaag kennen?

Ben je helemaal klaar voor de grote sprong? Samen met jouw kind(eren) de techniek van vandaag en morgen leren kennen is heel erg leuk. Zeker als je dat met behulp van bovenstaande tips ook nog eens veilig kan doen.

Ook interessant voor jou:

Gezin

Wat kan je doen tegen online pesten