12 oktober 2018 4 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Help mijn kind praat in emoji en ik snap er niets van!

Woorden, zinnen, zelfs hele gesprekken worden tegenwoordig in emoji getypt! Vooral jongeren zijn ervaren emoji gebruikers en praten de hele dag met elkaar aan de hand van deze digitale plaatjes. Voor veel ouders kan het gebruik van deze emoticons verwarrend zijn. Daarom hebben we Char (15) gevraagd om ons bij te praten.

Wat zijn emojis?

Emojis zijn eind jaren 90 ontstaan in Japan. In het Japans betekent ‘e’ plaatje en ‘moji’ karakter. Tegenwoordig kom je emojis echt overal tegen. Ze geven extra context in een digitaal gesprek. En als je ze slim combineert, typ je in no-time zelfs hele zinnen.

Een paar populaire emojis

Er zijn tegenwoordig heel veel emoticons te vinden op je telefoon en regelmatig komen er ook weer nieuwe bij. Een paar veel gebruikte emojis vind je hieronder. Van links naar rechts heb een hartje, kusje en lachen met tranen in je ogen.

Wat moet je als ouder weten over emoji

Jongeren zijn koning in het ontwikkelen van hun eigen taaltje met emojis. Voor veel jongeren betekent het dat een gesprek leuker wordt. Je kan bijvoorbeeld “ik hou van jou” tegen iemand zeggen, maar als je het combineert met de bekende plaatjes van hartjes of kusjes, dan komt je boodschap veel beter aan. Emojis lijken heel onschuldig, maar dat is het niet altijd. De verborgen betekenis kan namelijk ook gebruikt worden voor gesprekken over drugs, alcohol of pesterijen.

Nog meer weten over emojis?

Onze jeugdige expert Char vertelt je nog meer over haar favoriete emojis en de betekenis ervan.

Ook interessant voor jou:

Gezin

Help mijn kind wil een loot box kopen

Gezin

Help mijn kind speelt Fortnite!

Gezin

Help! Mijn kind staart teveel naar een scherm