30 april 2019 4 min Auteur: Redactie Beleef KPN

Dit verhaal blijven we aan onze kinderen vertellen

Afgelopen 5 mei vierde we dat we in Nederland al dik zeventig jaar in vrijheid leven. Toch mogen we de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) nooit vergeten. We weten veel over die tijd door boeken, brieven en verhalen van mensen die in die tijd leefden. Maar stel dat er toen sociale media waren, hoe had de verslaglegging er dán uitgezien? Ontmoet Evert: hij vertelt je zijn verhaal.

Evert45In mei 1940 staan de Duitsers aan de grens van Nederland. In de nacht van 1 mei steken ze heel geniepig de grens over en is het ook in ons land oorlog. De Nederlandse soldaten verzetten zich hevig en de Duitsers hebben moeite om ons kleine landje in te nemen. Na vijf dagen moeten onze soldaten echter opgeven. De binnenstad van Rotterdam wordt binnen een kwartier weggevaagd door vliegtuigbommen en grote steden als Utrecht worden met hetzelfde lot bedreigd. Nederland geeft zich over en de Duitsers worden de baas.

Volg het avontuur van Evert via social media

Het is april 1945. Evert (14) vertrekt samen met zijn broer Klaas vanuit Dedemsvaart te voet richting de Veluwe. Samen gaan ze op zoek naar hun broer Joris, die ergens ondergedoken zit voor de Duitsers. Een superzware tocht, die Evert heeft bijgehouden op onder andere Youtube en Instagram. Bekijk zijn vlogs op Youtube.nl/evert45 en insta: Evert45!

Evert45 The Movie

Van deze vlogs is ook een heuse film gemaakt: Evert45 The Movie. Een spannende film met nog niet eerder vertoond beeldmateriaal. Deze film was vrijdag 3 mei te zien in de bioscoop van VUE (Hilversum en Arnhem). De film kun je t/m 31 mei bekijken op YouTube kanaal Evert_45 en via kanaal 23 bij KPN.

Verhalen rond 4 en 5 mei

Naast het verhaal van Evert kan je op het internet en op je mobiele apparaten nog veel meer informatie over de Tweede Wereldoorlog vinden. Voor leerlingen van de basisschool kan je dit jaar voor het eerst het 4 en 5 mei Denkboek gebruiken, vol met verhalen en opdrachten. Speciaal voor je smartphone is dit jaar een app over de slag bij Arnhem gemaakt. Met de app volg je een luisterroute door de stad Arnhem en beleef je wat de geallieerde soldaten tijdens ‘Market Garden’ ondervonden. Ook op video gebied kan je tegenwoordig van alles vinden over de Tweede Wereldoorlog. Kijk bijvoorbeeld de jeugdserieserie ’13 in de oorlog’ terug via uitzending gemist.

Meer informatie over de Tweede Wereldoorlog

Er zijn steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Hun persoonlijke verhalen dreigen te verdwijnen. Als Nederlands telecombedrijf dat gelooft in het verbinden van mensen, vindt KPN dat deze verhalen bewaard moeten worden voor nieuwe generaties. Daarom KPN Evert_45. 

Het project Evert_45 wordt ondersteund door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Verzetsmuseum, historicus en publicist dr. Joost Rosendaal en is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Wil je meer informatie voor in de klas of thuis, kijk dan op bovengenoemde websites. 

Ook interessant voor jou:

Evert laat jongeren oorlog beleven door te vloggen vanuit 1945