3 mei 2018

Dit verhaal blijven we aan onze kinderen vertellen

03/05/2018 - Het is begin 1940, er heerst een gespannen sfeer in Nederland. In Europa is het oorlog, dat komt vooral door een man, Adolf Hitler. Hij is de baas van Duitsland, maar dat vindt hij nog lang niet genoeg. Hitler wil de baas worden van heel Europa en daarom pikt hij landen in als Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije en Polen. In Nederland wordt er bij veel gezinnen tijdens het avondeten over de oorlog gesproken. Ook bij Evert (14 jaar) gaat er geen dag voorbij of hij hoort zijn ouders praten over de Duitsers en de voorbereidingen van het Nederlandse leger.

In mei 1940 staan de Duitsers aan de grens van Nederland. In de nacht van 1 mei steken ze heel geniepig de grens over en is het ook in ons land oorlog. De Nederlandse soldaten verzetten zich hevig en de Duitsers hebben moeite om ons kleine landje in te nemen. Na vijf dagen moeten onze soldaten echter opgeven. De binnenstad van Rotterdam wordt binnen een kwartier weggevaagd door vliegtuigbommen en grote steden als Utrecht worden met hetzelfde lot bedreigd. Nederland geeft zich over en de Duitsers worden de baas.

Volg het avontuur van Evert via social media

Wat volgt zijn vijf zware jaren voor ons land. Je hebt vast wel eens de verhalen gehoord over concentratiekampen, vliegtuigbommen of de hongerwinter. Die verhalen zijn de afgelopen jaren vooral verteld via brieven, boeken en de televisie. Maar wat nou als er social media was geweest in de Tweede Wereldoorlog? Om meer te weten te komen over de oorlog, vertelt KPN het verhaal over Evert en zijn familie.

Het is april 1945, de oorlog loopt op zijn einde. Evert gaat samen met zijn broer Klaas te voet op weg van Dedemsvaart naar de Veluwe (meer dan 70 kilometer). Samen gaan ze op zoek naar hun broer Joris, die daar ondergedoken zit voor de Duitsers. Voordat ze vertrekken pakken ze allerlei spullen in die ze onderweg nodig denken te hebben. Een TomTom bestond nog niet, dus ze reizen met behulp van een kaart en een kompas. Omdat er weinig voedsel is tijdens de oorlog, moeten ze zich redden met een beetje brood, appels, melk en water, hopelijk redden ze het daarmee! Tijdens de superzware tocht die volgt moeten de jongens veel hobbels overwinnen en beleven ze spannende momenten. Je kan het hele verhaal van Evert volgen via de website evert45.nl of op YouTube en Instagram

Verhalen rond 4 en 5 mei

Naast het verhaal van Evert kan je op het internet en op je mobiele apparaten nog veel meer informatie over de Tweede Wereldoorlog vinden. Voor leerlingen van de basisschool kan je dit jaar voor het eerst het 4 en 5 mei Denkboek gebruiken, vol met verhalen en opdrachten. Speciaal voor je smartphone is dit jaar een app over de slag bij Arnhem gemaakt. Met de app volg je een luisterroute door de stad Arnhem en beleef je wat de geallieerde soldaten tijdens ‘Market Garden’ ondervonden. Ook op video gebied kan je tegenwoordig van alles vinden over de Tweede Wereldoorlog. Kijk bijvoorbeeld de jeugdserieserie ’13 in de oorlog’ terug via uitzending gemist. Gebruik je Netflix via iTV van KPN, dan kan je de film Oorlogswinter bekijken. Hierin zie je de belevenissen van de tiener Michiel tijdens de oorlog.

Meer informatie over de Tweede Wereldoorlog

Er zijn steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Hun persoonlijke verhalen dreigen te verdwijnen. Als Nederlands telecombedrijf dat gelooft in het verbinden van mensen, vindt KPN dat deze verhalen bewaard moeten worden voor nieuwe generaties. Daarom KPN Evert_45. 

Het project Evert_45 wordt ondersteund door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Verzetsmuseum, historicus en publicist dr. Joost Rosendaal en is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Wil je meer informatie voor in de klas of thuis, kijk dan op bovengenoemde websites. 

Ook interessant voor jou:

Evert laat jongeren oorlog beleven door te vloggen vanuit 1945

Gezin

Leer je kinderen omgaan met geld tijdens de week van het geld!

Gezin

Hoe gaan kinderen om met hun mobieltje?