5 oktober 2017

De 5 grootste tv-irritaties van vroeger

Men zegt wel eens: vroeger was alles beter. Maar is dat wel zo? Op het gebied van internet en tv lijkt dit minder het geval. Het is nu nog moeilijk in te beelden, maar vroeger hadden we niet de luxe om via Video On Demand (VOD) naar series te kijken. Je moest het doen met de analoge tv en de programma’s die de paar zenders die je toen had aanboden.

Tegenwoordig is dat wel anders. Huishoudens hebben vaak meerdere smart tv’s in huis waarmee het hele gezin zelf kan bepalen wat ze willen zien. Het enige wat je nog nodig hebt is een VOD-abonnement en internet, en een hele wereld aan series staat voor je open. Tijden zijn veranderd, maar we weten allemaal nog wel wat we er vroeger voor over hadden om maar niet die nieuwste aflevering te missen. Hier zijn 5 dingen die je vroeger altijd deed om je favoriete serie te kunnen zien:

1.Je afspraak afzeggen omdat je die nieuwe aflevering wilde zien

Tegenwoordig kun je gemakkelijk series kijken waar en wanneer je wilt door de komst van opnemen, terugkijken, Netflix en andere VOD-aanbieders. Vóór die periode moest je altijd al je afspraken afzeggen omdat je om half negen echt klaar moest zitten om de ontknoping van de Prison Break-cliffhanger maar niet te hoeven missen. Je had ook niet echt een andere keus, want waar moest je de volgende dag anders over praten bij de koffieautomaat? En er was niet echt een andere manier om het later terug te kijken. Je vond het trouwens geen probleem om even bij je beste vriendin langs te gaan, maar alleen als bij haar thuis die ene serie (lees: GTST) ook aan zou staan. Anders kwam je niet, hoor. 

2.Vechten om lege videobanden

Voordat je series kon opnemen via je Interactieve TV, moest je elke dag je afleveringen opnemen op de videorecorder. Gelukkig hadden videobanden een plastic schuifje dat je om kon zetten zodat je niets over de inhoud kon opnemen. Om te voorkomen dat je moeder suffe kookprogramma’s over je dierbare Friends-afleveringen heen tapete, kon je daarom er beter voor zorgen dat je dat plastic schuifje van je videoband verwijderde. Het slimst was om je videobanden vervolgens ook nog te verstoppen, want je moeder had echt wel door dat een plakbandje als vervanging van het schuifje kon dienen om zo de opgenomen inhoud weer te kunnen overschrijven. En bij gebrek aan opneemvideobanden, was geen een videoband in huis veilig voor die saaie programma’s van je moeder. 

3.Primetime-oorlog voeren met je familie over de tv

Weet je nog? Die onvermijdelijke oorlog die je dagelijks moest voeren met je broer of zus? Met als hoofdprijs: volledige zeggenschap over de afstandsbediening. Er was namelijk maar één tv in huis en alle leuke programma’s begonnen natuurlijk allemaal rond de zelfde tijd: na het eten. Het was een echte strijd over wie zijn of haar zin zou krijgen (voordat je ouders tussenbeide zouden komen en als ultimatum besloten op te zetten wat zíj wilden zien). Of misschien waren er wel meerdere tv’s in huis, maar zou een nederlaag een verbanning naar dat stomme kleine tv’tje in de serre betekenen. En dat wilde je ook niet, want daar was het altijd koud. 

4.Bezoekjes brengen aan de videotheek (en vervolgens geen keuze kunnen maken)

Daar zat je dan, op de bank, zappend met de afstandsbediening in je hand (die je zojuist had veroverd van je zus). Er was weer eens niks op tv. Geen leuke films, geen verslavende series en geen interessante programma’s. Die paar videobanden van films en series die je had, had je al minstens honderd keer gezien. Daar had je dus ook geen zin in. Er zat niks anders op dan op je fiets te stappen om een bezoekje te brengen aan de dichtstbijzijnde videotheek. Hopelijk met een doel voor ogen, anders kon je daar een hele avond blijven staan zonder een keuze te kunnen maken. Als je dan uiteindelijk de keuze had gemaakt, kwam je er thuis achter dat de vorige gebruiker te lui was geweest om te video terug te spoelen en die nobele taak aan jou had overgelaten. Ach ja, kon je die tien minuten mooi gebruiken om popcorn te maken. Daarna keek je de video één keer en vergat je hem vervolgens weer terug te brengen. Moest je ook nog eens een boete betalen! Duur grapje.

5.Illegaal streamen of downloaden via het internet

Je had er alles voor over om de seizoenspremière van die ene Amerikaanse serie zo snel mogelijk te kunnen zien. Wachten tot die eindelijk eens werd uitgezonden op de Nederlandse televisie was absoluut geen optie, dat kon maanden duren. Dus opende je internet op je laptop en typte je de gewenste serie in om vervolgens op de meest dubieuze websites terecht te komen. Het duurde dan vaak uren voordat je 45 minuten durende aflevering eindelijk eens gedownload was, om maar niet te spreken van de kwaliteit waarin je de video dan aantrof. En als je hem dan eindelijk geopend kreeg in VLC-player, bleek de video ook nog eens ondertiteld in het Japans en kwamen er om de 10 minuten irritante teksten in beeld. Misschien had je dan toch beter even kunnen wachten tot de aflevering op tv te zien was. Zijn wij even blij dat je tegenwoordig gemakkelijk legaal online kan streamen, in goede kwaliteit en zonder al te veel geld te hoeven neerleggen. 

Heb jij nog herinneringen aan het tv-kijken van vroeger? Laat ze dan achter in de reacties!

Ook interessant voor jou:

Gezin

Zes dingen die je online regelt bij samenwonen

Gezin

Otly: een bank app voor kinderen, gerund door ouders